Türkiye çok lezzetli bir yemek cenneti, binlerce çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin bir mutfağa sahiptir. Türk mutfağında bulunan yemeklerden analı kızlı, perde pilavı, zeytinyağlı dolma, höşmerim gibi birçok farklı isimde yemekler bulunuyor. Geleneksel yemeklerin isimlerinin nereden geldiğini ve nasıl konduğunu merak edenler için araştırdık. Detaylar haberimizde:
Ülkemizde hemen hemen her yörenin veya ilin kendine has onlarca yemek tarifi var ilginç isimli yemekleri bulunuyor. Türk mutfağında yemeklerin lezzeti kadar hikâyeleri de oldukça dikkat çekiyor. Türk mutfağında geleneksel olarak yapılan birçok yemeğimizin hikayesi bulunuyor. Türk mutfağının geçmiş kültürünü yansıtan bazı yemeklerin oldukça ilginç hikayeleri de bulunuyor. Birbirinden lezzetli olan yemeklerin ilginç hikayelerini yasemin.com ekibi olarak sizler için derledik. İşte adı ilginç olan ama oldukça lezzetli yemek isimleri ve hikayeleri:
> ANALI KIZLI <
Adana yöresinde çok meşhur olan analı kızlı olarak bilinen en lezzetli çorbalar arasında yer alır. Analı kızlı çorbasının isminin hikayesi, içinde içi kıymalı büyük köfteler ana, küçük köfteler ve nohutlar da kız olarak nitelendirilir.
> PERDE PİLAVI <
Siirt’in en meşhur misafir yemeği olan Perde pilavı, genelde özel davetlerde ve düğünlerde ikram edilir. Perde pilavının hikayesi de yemeği oluşturan her malzeme evlilikle ilgili bir anlam içeriyor. Kayınvalide yeni geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken "Kızım bu ev artık senin de evin. Bu evin sorunlarını, sırlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen, baban dahi olsa kimseye belli etmemelisin." demek istemektedir. Böylece kayınvalide, pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığıyla bağdaştırır. Pilavda kullanılan pirinç taneleri bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini anlamı taşır. Pilavın içine konulan kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini sembolize etmektedir.
> KESME İBİK ÇORBASI <
Kesme ibik çorbası, horoz veya hindi ibiğinden değil, erişte, yeşil mercimek, yoğurt ve nane sosuyla yapılıyor.
> HÖŞMERİM <
Höşmerim, bir rivayete göre, savaşın başlaması üzerine eşini savaşmak için cepheye gönderen eden gelin eşinin dönmesi için yolunu gözler. Ama savaş bitip aradan uzun zaman geçmesine rağmen eşi cepheden geri gelmez. Gelin, eşinin şehit düştüğünü düşünür ama eşi savaşta yaralandığı için köyüne geri dönememiştir. Bütün ümitleri kesilen gelin her gün yaptığı gibi ellerinde kalan tek ineğin sütüyle peynir mayalar. Peyniri mayalarken aniden kapı çalınır ve kapıyı açan gelinin karşısında yıllardır görmediği eşini görür. Gelin hayat arkadaşını birden karşısında görünce mutlu olur. Telaşla ona bir sofra hazırlamaya başlar. Ne yapsam diye düşünürken taze peynirin içine yumurta, şeker ve irmik katarak ateşte pişirmeye başlar. Yaptığını erine sunar ve biraz yemesini bekledikten sonra merakla "Hoş mu erim? Hoş mu erim?" diye sorar. Yemeği beğenen eri memnuniyetle eşini takdir eder. Böylece bu meşhur tatlı zamanla "Höşmerim" adını alır.
BİR YORUM YAPIN 0