Teknolojinin de gelişip en üst sevilere ulaştığı şu son günlerde akıllı telefonların devamlı kullanımı iş, ilişki okul düzenini olumsuz bir duruma sokabilir. Genelde akıllı telefonlarda en çok vakit geçirilen yer sosyal medya uygulamalarıdır. Gün içerisinde eliniz sürekli telefon gidiyorsa uygulayacağınız birkaç yöntemle telefon bağımlılığından kolayca kurtulmanız mümkün. İşte detaylar:
Yapılan son araştırmalara göre teknoloji bağımlılığı her yıl giderek artmaya devam etmektedir. Özellikle son dönemlerde küçük yaşlarda başlayan internet oyun alışkanlıkları sonraki yaşlarda da devam ederek teknoloji bağımlılığına dönüyor. Uzmanlara göre aynı zamanda sürekli telefonda oyun oynayan bireylerin gittikçe asosyalleşmesine sebep oluyor. Oyunların yanı sıra telefonda sürekli olarak gezindiğimiz sosyal medya uygulamaları bu küçük boşlukları doldurmak konusunda en çok kullanılan platform haline geldi. Çoğu zaman boş kaldığımız zamanlarda elimiz sürekli olarak telefona gider. Uzmanlara göre son dönemlerde telefonda geçirilen zaman günde en az 3 4 saat olarak bilinmektedir. Her gün yaşamı kolaylaştıran yeni bir teknolojik ürünle tanışmak teknoloji bağımlılığı da daha çok artmasına sebep oluyor. Telefon bağımlılığı insanları doğal yaşamdan uzaklaştırarak sanal bir ortamda saatlerce vakit geçirmeye teşvik ediyor. Akıllı telefonları sadece ihtiyaç doğrultusunda gerektiği zaman kullanmayı bilmek gerekiyor. Peki, teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yolları nelerdir? İşte yanıtlar:
TELEFON BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN 5 YOLU:
Yatak odanızı telefonunuzu koymayın: Telefonunuzu kullamaktan kendinizi alıkoyamıyor sanız yatacağınız zaman telefonu odanızın dışında bırakın. Kendinize birkaç sınır çizerek telefonunuzun kullanımını azaltmaya yönelik birkaç girişimde bulunabilirsiniz.
Günde en az yarım saat telefonunu kullanmamayı deneyin: Her gün kendinize belirli saat dilimlerinde telefon kullanmayacağınız uğraşlar edinin. Gün geçtikçe bu süreyi daha fazla yapabilirsiniz. Gerekirse telefonunuzu bu zaman diliminde tamamen kapatmayı deneyin. Arada bir sevdiklerinize haber verdikten sonra arada bir telefonunuzu bütün akşam boyunca kapatın. Böylelikle biraz telefon bağımlılığınızı törpülemiş olursunuz.
Kendinize evin içinde yasak alanlar belirleyin: Sosyal medyada zaman geçiriyor ve sürekli eliniz telefona gidiyorsa bunu engellemek için, mümkün olduğu kadar boş vakit geçirmemeye çalışın, hobiler edinmeye çalışın ya da ailenize daha çok zaman ayırmayı deneyin. Ayrıca yemek yerken telefonu uzak tutun. Yatak odasına telefonu sokmamayı deneyin. Yapılan bazı çalışmalara göre akıllı telefonun sadece varlığının bile yemek masasındaki sohbetler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği gözlemlenmiş.
Telefon bildirimleri kapatmayı deneyin: Telefonunuzun titreşip yanıp sönmesine ve ilginizi çekmesine karşı direk bildirimleri kapatarak kontrolü elinize alabilirsiniz. Telefonunuzda yer ala gereksiz zaman harcadığınız bazı uygulamaları silerek telefon bağımlılığını azaltabilirsiniz.
Sosyal medya uygulamalarını telefonunuzdan kaldırın: Kendinize bir tane sosyal medya uygulaması bırakıp diğer geri kalan sosyal medya uygulamalarının hepsini silin. Çoğu insan hayatlarının pozitif yanlarını abartmayı, olmayan şeyleri olmuş gibi gösterip paylaşmayı sever. Kendi hayatınızı bu stilize yaşamlarla kıyaslamak yerine hem modunuzu yükseltecek hem de kendinizi değerli görmenizi sağlayacaktır.
Mehmet 4 yıl önce
Önce çocukları tiktoktan kurtarmak lazım