Sağlık turizminin önemli bir parçası olan kaplıcalar, koronavirüse karşı detaylı önlemlerin alınması gereken yerlerin başında geliyor. Pandemi sürecinde yeniden açılan kaplıcalarda hastalığın yayılmasını engellemek için bir takım yeni tedbirler alındı. Peki kaplıcalarda hijyen kuralları nasıl sağlanır? Detaylar haberimizde :
Türkiye’de birçok ilimizde bulunan ve birçok hastalığa şifa olan kaplıcalar birçok kişi tarafından kullanılıyor. Ülkemiz dünyada termal kaynak suları açısından en zengin minerallere sahip kaplıca sularına sahip. Kaplıcaların içerdiği mineraller oranın fazla olması hastalıkların tedavi edilme sürecinde oldukça etkilidir. Bundan dolayı kaplıca kaynaklarında hijyen kurallarına en önemli ve dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde tüm dünyada yaşanan korona virüsten sonra kaplıcalarda korana virüs tedbirleri doğrultusunda yeni hijyen kuralları belirlendi. İşte kaplıcalarda uyulması gereken ve dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları:
KAPLICALARDA SON DÖNEM HİJYEN KURALLARI
Kaplıca termal kaynaklarına, hastalıkları tedavi etmek için gitmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor.
⇒ Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan, Kovid-19 ve temaslısı olan kişiler kaplıcaları kullanmamalı. Bunun için girişte sağlık beyanı alınmalı, ateş ölçümü yapılmalı.
⇒ Kişiler sosyal mesafeye uymaları konusunda sürekli takip edilmeli ve uyarılmalıdır. Sosyal mesafenin sağlanamadığı sıra banyosu gibi alanlarda, banyolar bir rehbere göre atlanarak kullanımı sağlanmalıdır.
⇒ Su ve buharla maskenin ıslanabileceği alanlar dışında beklerken, soyunup giyinirken ya da dinlenirken kişiler maske takmalı, maskelerini çıkarmamaları gerekir. Ayrıca giriş bölümünde maskesi olmayanlar için maske bulundurulması gerekiyor.
⇒ El hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Kişilerin kendilerine ait havlu, bornoz ve peştamal getirmesi/kullanması teşvik edilmeli ve kullanılan havlular kişiye özel olmalıdır.
⇒ Temas riskini artıracağından kaplıca havuzu ve sıra banyosunda uzun süre beklememek gerekiyor.
⇒ Kovid-19 ishal belirtileri ile de seyredebileceğinden özellikle tuvalet eğitimini tamamlamamış, bez kullanan veya ishal belirtileri olan bebek/çocuklar, havuz ve banyolara alınmamalıdır. Çocuklar, sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından ebeveyn gözetiminde havuz ve banyoları kullanmaları gerekir.
⇒ Kaplıcalarda ağız burun ve yüze yakın temas içeren masaj ve gibi uygulamalar Kovid-19 bulaşması açısından riskli olduğundan yapılmamalı ve toplu egzersiz gibi uygulamalar yapılması sakıncalıdır.
⇒ Duş bataryası, musluk, sabunluk gibi malzemelerin sensörlü olanlarının kullanımı yönelik teşvik yapılması gerekir.
⇒ Kaplıcalarda tüm işleyişten sorumlu en az bir personel sürekli olarak bulundurulmalıdır.
⇒ Girişte ve belirli noktalarda el antiseptiği veya el yıkama lavaboları oluşturulmalı, kaplıca girişinde kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulmalıdır.
⇒ Bütün kullanım alanlarında özellikle havuz girişlerinde kullanıcıların duş alabilmelerini ve ayak dezenfeksiyonu yapabilmelerini sağlayacak yerler ve düzenekler bulunmalı ve kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
⇒ Kaplıca havuz alanlarında, çalışanlar dahil 4 metre kareye 1 kişi ve yine kaplıca havuzu içinde 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenmeli. Havuz içinde kişiler sosyal mesafeyi en az 1 metre olacak şekilde dikkat eidlmelidir.
⇒ Sauna, masaj salonları, spor salonları ve çocuk kulüpleri mümkün olduğu kadar kullanılmamalı ve kullanımı durumunda rezervasyonla sınırlı sayıda kayıt tutularak kullanılmalı, bu alanların mekanik temizlikleri ve havalandırmaları düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
⇒ Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe en az 1 metre olmalı. Havuz kenarında yeme-içme olmamalı. Şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmamalı, yıkanabilir/silinebilir minderler kullanılmalı ve her kullanımdan sonra temizlenmeli.
⇒ Fizik tedavi birimlerinde kişisel odalardaki uygulamalar sırasında sosyal mesafe kuralına dikkat edilmeli, odalarda çoklu kullanıma izin verilmemeli. İşletme tarafından sunulan peştamal, bornoz ve havlular ambalajlı ve açılmamış olması gerekiyor.
⇒ Köpük masajı ya da kese gibi uygulamalar yaptırmaktan kaçının.
BİR YORUM YAPIN 0