TRT ekranlarında yakın zamanda Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatını anlatan Barbaros dizisi başlayacak. Son dönemlerde bu nedenle Barbaros Hayreddin Paşa ile ilgili sorgulama yapılmaya başlandı. Peki Barbaros Hayreddin Paşa kimdir ve tarihteki önemi nedir? İşte Barbaros Hayreddin Paşa hakkında merak edilenler.
TRT'de yakın zamanda başlayacak olan ve Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatını anlatacak olan Barbaros dizisi sonrasında, Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı büyük bir merak konusu oldu. Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı Google üzerinde en çok aratılanlar arasında yer almaya başladı. Birçok kişi Barbaros Hayreddin Paşa kimdir sorusunu aratmaya başladılar. İşte Barbaros Hayreddin Paşa hakkında merak edilenler:
BARBAROS HAYREDDİN PAŞA KİMDİR?
Barbaros Hayreddin Paşa, 1470'li yıllarında Midilli Adası'nda dünyaya geldi. Lakabı Barbaros'dur. Barbaros, İtalyanca 'kızıl sakal' anlamını taşımaktadır. Oruç Reis'in Ege Denizi'nde Rodos Şövalyelerine tutsak düşüp serbest kalmasından sonra, hem sonradan Hayreddin adını alacak olan Hızır Reis'in hem de Oruç Reis'in çalışma alanı tümüyle değişti.
Yaşadığı olayın etkisinde kalan Oruç Reis, tüccarlığı bırakarak korsan olmaya karar verdi. Bir zaman sonra o'na, kardeşi Hızır Reis de katıldı. Akdeniz kıyılarına düzenledikleri akınlarda, ganimetler elde ettiler. Kısa zaman sonra ünleri bütün Akdeniz'e yayıldı. Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşan kardeşler, ele geçirdikleri ganimetlerin 5'de 1'ini Tunus sultanına veriyor, kalanları da Tunus pazarında satıyorlardı.
BARBAROS DİZİSİNİN KONUSU NEDİR? BARBAROS DİZİSİ OYUNCULARI KİMLERDİR?
DONANMANIN BAŞINA GEÇTİ
Hızır ve Oruç Reis, 1516 yılında ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi Piri Reis himayesinde, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’e gönderdiler. Yavuz Sultan Selim de karşılığında armağanlarla ödüllendirdi. İshak Reis'inde kardeşlerinin arasında katılmasından sonra, Kuzey Afrika bölgesinde de toprak edinmeye başladılar. 1516-1517 yıllarında İspanyollarla girilen savaş neticesinde Cezayir'i denetimlerine soktular.
Hızır Reis,1520-1525 yılları arasında Avrupa’nın Akdeniz kıyılarını vurdu. Buralardan büyük ganimetler elde etti. 1525 yılında, kaybedilen Cezayir’i bir kez daha ele geçirdi. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1533’te Hayreddin adını aldı ve Osmanlı donanmasının başına geçirildi.
KAPTAN-I DERYA'LIK DÖNEMİ
1534 yılında Akdeniz'e açıldı ve İtalya kıyılarına seferler düzenledi. Aynı yıl Tunus'u ele geçirdi. Fakat Haçlı Donanması yüzünden Tunus'u geri bırakmak zorunda kaldı.1536’da Venedik Adaları'nı ele geçirdi. 1538 yılında düzenlenen Preveze Deniz Savaşı'nda Haçlı Donanması'nı mağlup etti. 1543 yılında ise Fransız Donanması ile birleşip Kutsal Roma Germen İttifakını yendi ve Nice'yi aldı.
BİR YORUM YAPIN 0