İş insanı Ebru Kain'in girişimleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün destekleriyle, ev hanımı 60 kadının el işi ürünleri Orta Doğu pazarına satılıyor. Büyük ilgi gören bu çalışmalar sayesinde, iş hayatında kadın istihdamı sağlanmış oluyor.
İş insanı Ebru Kain, Kahramanmaraş’ta yurt dışına açılan bir projeye imza attı. Kadınların ellerinden üretilen yöresel motifler, Orta Doğu'ya ihraç ediliyor. Bu sayede kadınların emekleri ticari anlamda bir onlara bir kazanç sağlayıp iş hayatında kadınlara istihdam sağlanıyor. Ayrıca Türk işçiliği de Orta Doğu pazarına açılmış oluyor. Bu proje Ebru Kain'in Katar, Kuveyt ve Dubai gibi şehirlerde Türk el işçiliğine olan ilgiyi fark etmesiyle başladı. Bu durumu değerlendiren Kain, Kahramanmaraş'ta atölyeler kurdu. Bu çalışmada 60 ev hanımı kadın görev alıyor. El emeği işlemeler sayesinde aile ekonomilerine de katkıda bulunan kadınlar; ev dekorasyonu ve gelin çeyiz ürünleri gibi geniş kapsamlı çalışmalar sergiliyorlar.
Bu dönem ve çalışmalar hakkında konuşan Kain:
'Pandemi sürecinde e-ticarete olan ilginin artmasıyla bu konuda daha da hızlandım. Katar başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerinin el işçiliğine olan hayranlıkları ve talepleri inanılmaz yüksek. Gelen talepler doğrultusunda el işlerini hazırlamaya başladık. Ürünler, Kahramanmaraş'a ait el işçiliğinden oluşuyor. Bakır ürünler, mutfak setleri, dekorasyon, ahşap oyma, ayna, tepsi, deri çanta, cüzdan, çarık, Maraş işi, sim sırma örtüler, yastık kılıfı, gecelik-sabahlık, seccade, kaftan, başörtüleri, koku keseleri gibi geniş bir ürün yelpazemiz var.'
KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN DESTEK
Kahraman Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün desteklerini de belirten Kain, atölyede çalışacak ev hanımı kadınların belirlenmesinde de katkıları olduğunu şu sözlerle açıkladı:
'Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör Bey'in de çok büyük desteği var. Kendisiyle projeyi paylaştığımda hemen yardımcı oldu. Belediye bünyesinde kurs alan hanımefendilerle tanışıp çalışmalara başladık. İlk irtibatı kurduktan sonra çalışmalarımıza devam ettik. Şu an yaklaşık 60 kadın çalışanımız var ve bu sayıyı artırmayı arzu ediyoruz. Bakır ve ahşap oymacılık işlerini ise erkek çalışanlar yapıyor. Çalışanlarımızın dörtte üçünü kadınlar oluşturuyor. Kadınlar deri işlemeciliği, Maraş işi ve sim sırma işlemesi dediğimiz el işlerinden üretiyor.'
Arap firmalarından da yoğun talepler aldıklarını dile getiren Kain, 'Çeyiz ürünleri hazırlıyoruz, ev ürünleri üretiyoruz, hediye keseleri, bohçalar yapıyoruz. Orta Doğu pazarında el işlemesi çantalar ve çarıklara ilgi gösteriliyor. Bu ürünleri kadınlarımızın emekleriyle üretip işlerimizi büyütmeyi hedefliyoruz. açıklamasında bulundu. Kain şu anda Dubai'de 10 şubesi bulunan bir restoran zinciri için; tava, tencere, yemek servis ürünleri ve masa örtüsü gibi kullanılacak ürünlerin hazırlandığını belirtti.
BİR YORUM YAPIN 0