Evlendikten sonra kıdem tazminatını da alarak işten ayrılmak isteyen kadınlar ne yapmalı? Evlilik tazminatı ne kadar, nasıl hesaplanır? Bu konuya ayrıntılı bir şekilde Av. Ezgi Esnik Günay bir makale hazırladı. Sizler de evlendikten sonra işten ayrılmayı düşünüyor ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız mutlaka hazırladığımız içeriğe göz atmalısınız.
Kadın çalışanların iş hayatında sahip olduğu birçok hak vardır. Bunlardan biri de evlilik tazminatıdır. Ancak bu ücretin adı evlilik tazminatı olarak değil, kıdem tazminatı olarak geçer. Evlenen bir kadının evlilik dolayısı ile işten ayrılması nedeniyle aldıkları tazminata evlilik tazminatı adı verilir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı olarak bir işte uzun vaatli çalışan kişi evlilik nedeninden dolayı işten çıkmak zorunda kalırsa evlilik tazminatı ödemesi yapılır. Evlilik tazminatı alamsı için kişinin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu tazminatı yalnızca kadınlara tanınan bir haktır.
Evlilik nedeni ile iş sözleşmesini feshetmek isteyen kişi kıdem tazminatına hak kazanır mı? Evlenen kişinin alabileceği tazminatlar nelerdir? Evlilik sonrası tazminat alabilmek için ne kadar sürede işten ayrılmak gerekir? Evlilik nedeni ile işten ayrılmak isteyen kişi ne yapmalı? Tüm bu merak edilen konuları Av. Ezgi Esnik Günay yanıtladı...
Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. Kadın işçinin, bir yıllık fesih hakkı evlilik tarihinden itibaren başlar. Kadın işçi, resmi nikah işleminden sonra bir yıl içerisinde işten ayrılarak kıdem ödemesinin yapılmasını isteyebilir. İşçinin işten ayrıldıktan bir süre sonra yeni bir işte çalışmaya başlaması hakkın kötüye kullanılması niteliğinde değildir.
Evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin feshi hakkı kadın işçiye aittir. Erkek işçinin evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin fesih hakkı yoktur. Kadın işçi bu hakkını yasal evlilik akdinin yapılmasından itibaren bir yıl içerisinde kullanmalıdır. Bir yıl geçtikten sonra artık sözleşmesini başkaca bir haklı sebebi yoksa kıdem ödemesini alarak sonlandırma hakkını kaybetmiş olur.
İşçi evlilik nedeni ile iş sözleşmesini önelsiz olarak yanı ihbar öneli sürelerine uymadan derhal fesih edebilme hakkına sahiptir. İşçinin fesih için yazılı bildirim yapmasına gerek yoktur. Ama işçi dilekçe vererek işten ayrılacak ise evlilik nedeni ile olduğunu mutlaka dilekçesine yazmalıdır. İşçinin işten ayırılma istemi işerence alınmıyor ise işçi işverene fesih bildirimini ihtar ile veya mail yolu ile de iletmesi mümkündür.
İŞÇİ HANGİ TAZMİNATLARA HAK KAZANIR?
İşçi, evlilik nedeni ile iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ama sözleşme işçi tarafından feshedileceği için ihbar tazminatına hakkı doğmaz. Bunlar dışında işçi iş sözleşmesinin feshine bağlı olarak işverenden varsa ödenmemiş fazla mesai karşılığını, kullandırılmamış ise yıllık izin ücretini, genel tatil ücreti alacakları varsa bunları da isteyebilir.
Av. Ezgi Esnik Günay
BİR YORUM YAPIN 0