Pandemi'de Efes Antik Kenti'ne rekor katılımcı! Efes Antik Kenti nerede?

Bugün varlığını Efes Müzesi adıyla da sürdürmekte olan ve 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Efes Antik Kenti, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kent bu başarısını, pandemide de hiç bozmadan devam ettirdi. Peki Efes Antik Kenti'nde gezilip görülmesi gereken yerler, bilinmesi gereken şeyler nelerdir? İşte Efes Antik Kenti hakkında tüm merak edilenler.

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan ve bölgenin en büyük turizm kaynağı olarak her yıl bine yakın turisti ağırlayan Efes Antik Kenti, Koronavirüs sürecinin etkisinde kalan turistik yerlerden oldu. Fakat bu durum, diğer merkezler gibi olumsuz yönde olmadı. Pandemi sürecinde de kente, dünyanın farklı noktalarından oldukça fazla sayıda turist geldi. Salgın kapsamında Güvenli Turizm Sertifikası'na sahip olan Efes Antik Kenti’ni sadece hafta sonları 400 ile 600 arası, hafta içleri ise yaklaşık olarak 2 bin kişi ziyaret ediyor. Efes Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topal ise bu durumla ilgili olarak, "Turistler, Türkiye'nin daha güvenli olduğunu düşündükleri için burada tatil yapmayı tercih ettiklerini söylüyorlar." açıklamasında bulunuyor.

Klasik Yunan Dönemi'nden İyonya'nın 12 şehrinden biri olan Efes Antik Kenti, bugün İzmir'in Selçuk ilçesinde Efes Müzesi adıyla varlığını sürdürmektedir. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne de giren Efes, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Peki Efes içerisindeki alanları ve 2000 yıl önceki kullanım amaçları nelerdir? Efes Antik Kenti hakkında gitmeden önce bilinmesi gerekenleri derledik.

1 - EFES AGORASI

M.S. 1. yüzyılda, Ağustos ayına da ismini veren İmparator Augustus ile Claudius zamanında inşaa edimiştir. Agora'nın 3 tarafı da sütunlu galeriler ile çevrilidir.

2 - KURETES SOKAĞI

Efes Antik Kenti'nin önemli kısımlarındandır. Her iki kısmında da su kaynakları, hamamlar ve tapınaklar bulunmaktadır. Burada ayrıca, Dünya'nın en eski reklamı olarak da kabul edilen bir ibare vardır. 

3 - EFES TİYATROSU

Antik Dönem için en önemli kültür mirası olan bu tiyatro, aynı zamanda dönemin en büyük açık hava tiyatrosu olarak da tarihe geçmiştir. Tam 24 bin kişi kapasiteli olan tiyatronun sahne kısmı yıkılmış olsa da, seyirci kısmı halen sağlamdır. 

4 - CELCUS KÜTÜPHANESİ

İlk Çağ Uygarlıkları'ndan olan İyonya'ya ait olan bu kütüphane, 14 bin kitaba ev sahipliği yapmıştır. İki katlı olarak bilinir ancak yapılan incelemelerde, her ne kadar iki katlı görünse de aslında 3 katlı olduğu ortaya çıkmıştır.

3. yüzyılda gerçekleşen depremler nedeniyle okuma salonu yanmış fakat sonrasında tamir edilmiştir. Ön yüzünün Orta Çağ'da yaşanan bir deprem sonucunda yıkıldığı düşünülmektedir.

5 - HADRİAN TAPINAĞI

M.S. 117-138 tarihlerinde İmparator Hadrianus onuruna inşaa edilmiştir. 

6 - TRAJAN ÇEŞMESİ

Bu çeşmenin içinde büyük bir havuz bulunmaktadır. Çeşme bu havuzu, üç tarafından çevrelemektedir. Suyun aktığı kısımda İmparator Trajan'ın heykeli bulunmaktadır. 

Nutraplus krem ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Nutraplus krem kullanma talimatı, fiyatı

İLİŞKİLİ HABER

Nutraplus krem ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Nutraplus krem kullanma talimatı, fiyatı
Kraliçe Elizabeth’in taktığı broşun sırrı ne? Kraliçe II. Elizabeth'in göz kamaştıran broşları

İLİŞKİLİ HABER

Kraliçe Elizabeth’in taktığı broşun sırrı ne? Kraliçe II. Elizabeth'in göz kamaştıran broşları

BİR YORUM YAPIN 0