Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında Prof. Canan Karatay’ın karşı çıktığı kolestrol ilaçlarının Koronavirüs üzerindeki etkisine ilişkin Princeton Üniversitesi’nin araştırmasına yer verdi. Müftüoğlu “Canan Karatay hocayı üzeceğini biliyorum. Ama araştırma sağlam bir yerden” dedi.
Hürriyet gazetesi baş yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 'Normalleşme ne zaman?' başlıklı bugünkü yazısında "Kolesterol ilaçları virüsten koruyor mu?" sorusunu yönelterek araştırmaya ilişkin şunları kaydetti:
“Yukarıdaki başlığın kolesterol ilacı karşıtları, en çok da Canan Karatay hocayı üzeceğini biliyorum. Ama araştırma sağlam bir yerden, Princeton Üniversitesi’nden gelince, haberi dikkate almak gerekiyor. Haber şu: Bilindiği gibi yeni koronavirüs hücreye girebilmek, yani bizi hasta edebilmek için hücre zarını geçmek zorunda. Princeton’daki çalışma bu geçişin önemli belirleyicilerinden birinin de kolesterol olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına bakılırsa kolesterol düşürücü ilaçları (statinler) kullananlar, bu ilaçları kullanmayı reddedenlere oranla bir parça daha şanslılar. Zira hücre duvarındaki yoğun kolesterol molekülü birikimi, virüsün hücre duvarına tutunmasını ve duvarı geçip hücreye girmesini kolaylaştırıyor.
Bir başka deyişle virüs, yeteri kadar kolesterol yoksa hücre duvarının koruyucu engelini aşamazken, kolesterolü bol bulunca işini daha kolay yapıyor. Princeton Üniversitesi’nde yapılan bu ön çalışmanın tabii ki başka araştırmalarla da desteklenmesi lazım. Ama anlaşılan o ki kolesterol yüksekliğinden damarlarımız hoşlanmasa da bu sorun virüsü memnun edebilen bir gelişme.”
Kul 3 yıl önce
Hiç korona dan evde olen duydunuz Mu.hastanede ölüyor lar.kim öldürüyor. İlaçlar.
zafer gülten 3 yıl önce
ne demişler,söz gümüşse sükut altındır.Canan Hanım çok konuştuğu ve araştırmadan sadece bir yerden duyduğu,göz ucu ile gördüğü,kitap ve internetten öğrendiği şeyleri söylediği için çoğu zaman kendide yanılıyor,ona inananlarıda yanıltıyor.mesala bir bitkiyi canlı üstünde denemeden,sonuçlarını beklemeden ,sadece bi yerden duyup okumakla bu bitki falan hastalığa iyi geliyor dersen yanılırsın,doğruyu bulmak için o hastalığa muzdarip kişiye o bitkiyi verip sonucu görecen.
sabit 3 yıl önce
canan karatay hocaya selam olsun saygilar olsun
Dr. 3 yıl önce
Ne vırusmus be tutunuyo uçuyor yapışiyor ölmüyor hertasın altından yenıbır tanı çıkıyor bu dünyada hıcmi vırus görülmemiş bee
Kasım 3 yıl önce
Bizim araştırmacılar başkalarının araştırmasını tercüme etmekten başka işe yaradığı zaman, İnşallah Daha iyi olacağız. Canan Karatay, Anadoluda gördüğü gerçekleri ekrana taşıyor. Aslında yeni fazla bir şey söylemiyor, bizi aslımıza yönlendiriyor. Onu haksız bulanlar bu kadar çok hastane olmasına rağmen neden her yer tıklım tıklım ve bir giren bir daha kurtulamıyor. Bir hastalık tedavi edilirken 2 hastalık ortaya çıkıyor.