Bundan tam 45 yıl önce bağımsızlığını ilan eden ve her sene çoğunluğu Türkiye'den olmak üzere geniş bir turist kaynağına sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görmeniz gereken birçok yer bulunuyor. Kuzey Kıbrıs'a ulaşım nasıldır? Kuzey Kıbrıs tarihi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? 'Yavru Vatan Kıbrıs'la ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde.
Hemen hemen herkesin 'Yavru Vatan Kıbrıs' olarak tanımladığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaşanmışlıkların bıraktığı izleri halen korurken, bir tatil beldesi olarak da yoğun ilgi görüyor. Bağımsızlığını ilan ettiği tarihten bu yana ülkemiz tarafından ekonomik, askeri ve siyasi olarak desteklenen Kuzey Kıbrıs'ın yemek kültüründen ülkemiz yemek kültürüne birçok lezzet taşınmıştır. Bu lezzetler içerisinde en bilinenler olarak Hellim Böreği, Kıbrıs Köftesi ve Şeftali Kebabı gösterilmektedir. 313 bin kişilik bir nüfusa sahip olan ülkenin başkenti Lefkoşa'dır. Sinema, tiyatro ve müzik alanında Derviş Zaim, Zeki Alasya, Ziynet Sali, Işın Karaca, Hazar Ergüçlü ve Buray gibi ödüllü sanatçıları yetiştiren ülkede özellikle müzik ve gösteri sanatları konusunda ülkemizden birçok sanatçı devamlı bir şekilde sahne almaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında Birleşmiş Milletler'in kontrolünde tampon bir bölge bulunmaktadır. 3.355 kilometrekare üzerine yerleşik olan ülkede 85 adet mağara bulunmaktadır. Ülke, doğal yapılarıyla meşhurdur.
KUZEY KIBRIS'A NASIL GİDEBİLİRSİNİZ?
Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a deniz taşımacılığı üzerinden deniz otobüsü ve feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için Antalya ve Mersin'de bulunmanız gerekir.
KUZEY KIBRIS'TA KESİNLİKLE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
# 1 KAPALI MARAŞ
Gazimağusa'da bulunan bölgenin 1.5 kilometrelik kıyı şeridi, Ekim 2020'de yeniden kullanıma açılmıştır. 1974 yılı öncesinde Akdeniz'in en ünlü tatil merkeziydi. Bölgede metruk binalar ve Kıbrıs Harekatı'nın izlerini de taşıyan yapılar bulunmaktadır.
# 2 SALAMİS HARABERELERİ - ANTİK KENTİ
Gazimağusa'da bulunan bu antik şehir, Pedios nehrinin denize döküldüğü yakın kısma kurulmuştur. 19. yüzyılda keşfedilmiş, 1952-1974 yılları arasında yapılan kazı ve arkeolojik çalışmalarla büyük bir kısmı ortaya çıkmıştır.
# 3 ST. HİLERİON KALESİ
Mistik bir yapı olan bu kale, ülkenin en eski yapılarındandır. Bu kalenin en üst tepesine çıkıldığında, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin başkenti olan Girne kuşbakışı bir şekilde görülebilmektedir.
# 4 SURLARİÇİ
Başkent Lefkoşa'da bulunan bölge, şehir içerisinde küçük bir şehir izlenimini barındırmaktadır. Burada surlar ve dar sokaklar bulunmaktadır.
# 5 BÜYÜK HAN
Günümüzde sanatçıların eserlerini sergilediği bu han, başkent Lefkoşa'da bulunmaktadır. Büyük Han'da ilk dönemde Birleşik Krallık esirleri hapsedilmekteydi. Sonrasında fakirler için yemek dağıtımı yapılmıştır.
# 6 SOLİ HARABELERİ VE TİYATROLARI
Tarihin bilinen büyük tiyatro eserlerinin sahnelenmiş olduğu amfi tiyatro olarak kabul edilmektedir. Günümüzde festival vb. etkinlikler için kullanılmaktadır.
BİR YORUM YAPIN 0