Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2019-2020 yıllarında restorasyonu yapılan ve yepyeni bir görünüme kavuşan tarihi Atlas Binası, bugün Başkan Erdoğan tarafından açılacak. Özgün yapısına kavuşturulan bina artık, İstanbul Sinema Müzesi olarak kullanılacak.
19 Şubat 1948 tarihinde açılan Atlas Sineması'nın bulunduğu tarihi Atlas Binası, 2 yıllık restorasyon çalışmasının ardından baştan aşağıya yenilendi. Başkan Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan ve Yeşilçam'ın merkezi konumunu gören bina, zaman içerisinde yapılan müdahaleler sebebiyle kaybetmiş olduğu özgünlüğünü geri kazanmış oldu. Atlas binasının içerisindeki tavan bezemeleri ve resimleri yeniden ortaya çıkarıldı. Duvar yüzeylerinde bulunan esaslı sıvalar da çıkartıldı. Sadece duvarlarda 12, tavanda ise 9 sıva ve boya katmanı bulunuyordu. Yapılan restorasyon sonucunda duvarın birinci katında Putto adı verilen klasik döneme ait mitolojik karakterlerin olduğu da görülmüş oldu.
YENİ ATLAS BİNASI'NDA NELER OLACAK?
Yeni binada iklimlendirme sistemi yapılırken, pandemi koşulları gözetildi. Binadaki hava sistemi, yüzde yüz temiz havayla çalışacak şekilde tasarlandı. Sinemada; sergi ve festival severlerin ilgisini çekecek şekilde tematik programlar, festival gösterimleri, film yönetmenleri buluşmaları ve ustalık sınıfları gibi etkinlikler düzenlenecek.
Totalde 8 bin 406 film, 31 bin 106 oyuncu, yönetmen, yapımcı, senarist ve dünden bu zamana kadar Türk sinemasına emek vermiş olan isimleri yaşatmak için tasarlanan ileri teknoloji ürünü bir masa ziyaretçilere sunulacak. Böyle bir masa uygulaması dünyada bir sinema müzesinde ilk kez kullanılmış olacak.
Yine müzede; film yapımında devrim oluşturan dört kamera (Bell & Howell Type 2709 - Pathé - Bell & Howell Model 414 Director Series 8mm Camera (Super8) ve Türk sinemasında kullanılan telefonlar sergilenecek. Film endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve nesneleri olmadıkları yerlerde gösterebilme imkanı sağlayan yeşil perdelerde oyunculuk yapabilme gibi bir etkinlik de ziyaretçilere sunulacak. Sinema tarihine ışık tutan objeler, 1800'lü yıllara ait teknolojik ürünler, Lumiere kardeşlerin sessiz sinema dönemine ait kameraları, Buster Keaton'ın Prevost kamerası ile Birinci Dünya Savaşı'ndan görüntülerin çekilmiş olduğu Moy&Bastie kamerası da müzede yer alacak.
EN SEVİLEN FİLMLER YÜKSEK TEKNOLOJİYLE YAYIMLANACAK
Süt Kardeşler, Neşeli Günler, Muhsin Bey gibi kült filmlerden seçilmiş olan bazı sahneler, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak fotoğraflar üzerine yönlendirilecek ve tabletlerle canlandırılacak. Hababam Sınıfı ve Üç Tekerlekli Bisiklet filmlerinin sahneleri ise ilk kez 3 boyutlu teknolojiyle izlenmiş olacak.
Türk sinemasında sanatçı ve yönetmenlerin uluslararası alanda kazandıkları büyük ödüller, ziyaretçiler için sergilenecek. Bu sanatçılar arasında; Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu, Tuncel Kurtiz ve Ahmet Uluçay gibi isimler yer alıyor. Filmleriyle özdeşleşmiş ikonik görseller de sergilenecek objeler arasında yer alacak.
29 Ekim 1933 tarihinde Ankara Hipodromu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin 10'uncu yılı kutlamalarına ait Mustafa Kemal Atatürk tarafından okunan '10. Yıl Nutku'nun çekildiği kamera ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'ne ait özel arşiv görüntüleri de müzede yer alacak.
zafer gülten 3 yıl önce
eh ,artık sinemayıda müzelerde görcez,zaten eski ucuz sinamalar kaldıpılıp yalnız AVM lerde tek filmin 20-30 tl olduğu bu dönemde sinamaya sayılı kişi gidebiliyor.
bir bilen 3 yıl önce
metin akpınar ve müjdat gezen utanırmı?
cabbar keskintura 3 yıl önce
bu adamın hizmetlerini anlatmaya kalksak ömür yetmez ,ama körler ve sağırlar bunu görmez , kurandaki ifadeyle taşın içinden su çıkar ama bunların muhaliflerin kalpleri taştan daha sert
zafer gülten 3 yıl önce
yalnız önce Yeşilçam Sokağındaki uygunsuz yerlerin emniyetçe temizlenip bu sokağın herkesin girebileceği bir yer haline sokulması lazım.
tunctunc 3 yıl önce
Vaybeee cok duygulandim..