İstanbul'da Osmanlı zamanında inşa edilen, hikayeleriyle varlıklarını günümüze kadar sürdürmüş pek çok türbe mevcut. Lohusa Hatun Türbesi de bunlardan sadece biridir. Ölmüş annesini mezarda emerken bulunan ve Meyyitzade lakabı verilen bir devlet adamının hikayesine sahip olan Lohusa Hatun Türbesi hakkında merak edilen ve nasıl ulaşabileceğiniz konusundaki bilgileri haberimizde derledik.
İstanbul'da Osmanlı Dönemi'nden bu zamana kadar varlığını sürdüren birçok türbe bulunuyor. Bu türbelerden biri de İstanbul Şişhane Metro İstasyonu'nun yakınında bulunan Lohusa Hatun Türbesi'dir. Metro'dan çıkınca Kasımpaşa’ya doğru inerken hemen sağda bulunan bu türbe, tarihi bir miras hikayesini de taşıyor. Halk arasında iki ayrı ada sahip olan türbe, Rahime Hatun veya Saliha Hatun Türbesi olarak da bilinmektedir. Bu türbeye Osmanlı Dönemi'nde çocuğu olmayan / olamayan kadınlar sıklıkla ziyarette bulunurlardı.
LOHUSA HATUN TÜRBESİ HİKAYESİ
Evliya Çelebi’nin yazmış olduğu seyahatnamesinde yer almakta olan rivayette ise türbe hakkında şu bilgiler geçmektedir:
1596 yılında Sultan 3. Mehmet sefere çıktığı zaman, eşi o dönemde gebe olan bir asker de katılır. Doğuma da çok az kalmıştır. Asker sefer sonrası döndüğünde eşinin sadece birkaç gün önce vefat ettiğini öğrenir. Asker, bir umutla eşinin mezarına gider.
Umut etmesinin sebebi, askere gitmeden önce etmiş olduğu şu duadır:
'İlâhî! Senin yolunda gazâya gidiyorum. Mâlûmundur ki Sen’den başka kimsem yok! İlâhî! Şu vefâkâr ve çilekeş hanımımdan doğacak olan evlâdımı Sana emânet ediyorum. Lûtuf ve kereminle onu muhâfaza eyle!'
Ziyaret esnasında bir bebek sesi duyulur. Mezar açılır ve rivayete göre bebek, vefat etmiş annesini emerken görülür. Bunu duyan Sultan 3. Mehmet de bebeği sahiplenir, saraya alır ve o'nu çok hizmetli bir devlet adamı olarak yetiştirir. Çocuğa, ölüden doğan anlamına gelen Meyyitzade lakabı verilir.
LOHUSA HATUN TÜRBESİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Adres olarak aratıldığında haberimizde yer alan 3 isim dışında Lohusa Sultan Türbesi olarak da bahsi geçen türbenin açık adresi şu şekildedir:
Bedrettin / Refik Saydam Caddesi / No:30 / 34440 Beyoğlu / İstanbul
Şişhane Metrosu'nda Şişhane durağında inin. Kasımpaşa'ya inen istikamete doğru dönün. Hemen sağ tarafta türbeyi göreceksiniz.
BİR YORUM YAPIN 0