Hürriyet köşe yazarı Fulya Soybaş bugünkü köşe yazısında "Asıl risk aşı değil aşı olmamak" başlıklı bir yazı kaleme aldı
Bir yanda aşı olmadıkları için hayatını kaybeden iki hekim, diğer yanda koronavirüse yakalanan ve aşı oldukları için hastalığı kolay, ağrısız geçirdiklerini duyuran oyuncular Ezgi Mola, Enis Arıkan ve şarkıcı Mahsun Kırmızıgül. Örnekleri yan yana koyunca ortaya çıkan bu tablo bile aşının ne kadar önemli olduğunu anlamak için yeterli ama gelin görün ki aşı karşıtları toplumun kafasını karıştırmaya devam ediyor. Uzmanlar bir kez daha uyarıyor: “Aşılılar ile aşısızlar arasındaki fark gece ile gündüz kadar net!”
AŞILI-AŞISIZ FARKI GECE-GÜNDÜZ KADAR NET
HEMATOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner geçtiğimiz günlerde ‘Bilim bizi kandırıyor mu?’ isimli bir kitap çıkardı. Aslında son 1 yıldır, hele de aşıların gündeme gelmesiyle farklı kesimlerden birçok kişi aynı soruyu soruyor. Ben de Prof. Dr. Çetiner’e soruyorum. ‘Böyle bir şey mümkün mü?’ diyor, şöyle devam ediyor: “Son yıllarda bilim hurafeler ve safsatalar arasına sıkıştı. Bilimdışılığa övgü arttı. Eskiden insanları yönlendirmenin yolu onları bilgisiz bırakmaktı. Yeni yöntem; yarım yamalak bilgi bombardımanıyla kişileri sizin istediğiniz şekilde düşündürtebilmek. Aşı karşıtlarının yaptığı bu. Oysa aşılar üzerine onlarca bilimsel çalışma yanı sıra gördüklerimiz, tecrübe ettiklerimiz var. Hâlâ birileri ‘Bizi denek olarak kullanıyorlar’ ya da ‘Deneysel bir sıvı bu’ gibi ipe sapa gelmeyen bir argümanla aşı karşıtlığı yapıyorsa yanlış yoldadır. Aşılılar-aşısızlar arasındaki fark gece ile gündüz kadar nettir.”
“Bir önerim var; Bakanlığımız yaşamını yitirenler ile yoğun bakımda yatan ağır hastalarımızın aşı dağılımlarını yayınlansın. Hayatını kaybedenlerin kaçı aşılı, kaçı değil? Yoğun bakımda yatanların kaçı ya aşısız ya da tek doz aşılı? Tüm bu verilerin derli toplu verilmesi aşı kararsızlığına son verilmesi adına önemli. Bir ikincisi de şu; aşı karşıtlığı hep vardı, koronavirüs ile yeni ortaya çıkmadı. Ancak bu süreçte o kadar keskin söylemlere girdiler ki bizler de karşılık olarak aşıları olduğundan fazla yücelttik, yanlış anlaşıldık.
Mesela, ‘Aşılar yüzde yüz koruma sağlamaz’. O zaman neden aşı olmalıyız? Çünkü hastalığa yakalansak bile hafif atlatırız, ölüm riski azalır, yeni varyantlar oluşmasına engel olur. Aşı olanlar-olmayanlar arasında ağır hastalığa yakalanma, hastaneye yatış, vefat sayıları arasında uçurum var. (Sağlık Bakanlığı aşısızların hastaneye yatış oranının yüzde 90-95’lerde olduğunu açıklamıştı.)
HASTALIK, YAN ETKİSİNDEN DAHA TEHLİKELİ
VİROLOG Dr. Semih Tareen, dünyanın en eski ve prestijli tıp bilim dergilerinden, New England Journal of Medicine’de yer alan BioNTech aşısı ile ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı güvenlik araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırma aşı karşıtlarının elindeki son argümanları da çürütecek türden.
BULGULAR
İsrail’de aşılanan 885 bin kişiye bakıldı ve bu rakam aşılanmayanlarla karşılaştırıldı.
Aşı ile alakalı veya alakasız bütün yan etkilere bakıldı.
AŞI İLE BAĞLANTILI YAN ETKİLER
- Miyokardit (Kalp iltihabı): 100 binde 2.7
- Lenfadenopati (Lenf şişmesi): 100 binde 78
- Apandisit: 100 binde 5
- Zona: 100 binde 15.8
SONUÇ
Miyokardit, SARSCOV2 enfeksiyonlarında çok daha fazla görülüyor (100 binde 11). Yani aşı miyokardit riskini 4 kat azaltıyor.
Aşı olmayanlarda, aşı olanlara kıyasla akut böbrek hasarı 125, kalp ritim bozukluğu 166, pıhtı 43, beyin kanaması 8, kalp krizi 25, miyokardit 4, akciğer embolismi 62 kat daha fazla.
Lenf şişmesi ve zona aşı olan grupta daha fazla.
885 bin kişide aşı kaynaklı pıhtılaşma görülmedi. (AŞI PIHTIYA SEBEP OLMUYOR)
Yüz felci; aşı olmayan grupta 59 vaka, aşılanan grupta 81 vaka görüldü.
ÖZET
DR.Tareen: “Sonuçlar asıl riskin aşı değil, SARSCOV2 enfeksiyonu olduğunu gösteriyor. SARSCOV2 bizimle daima kalacak ve herkes bir gün bu virüse maruz kalacak. Aşı olarak maruz kalmak ile aşısız maruz kalmak tercihiniz.”
LÜTFEN AŞINIZI YAPTIRIN
Oyuncu Ezgi Mola: “İki doz aşı olmamın etkisiyle en ufak bir semptom göstermiyorum. İyi ki iki aşımı da yaptırmışım. Lütfen siz de aşınızı yaptırın.”
AŞININ EKMEĞİNİ YİYORUM
Oyuncu Enis Arıkan: “Aşı olmanın ekmeğini yiyorum ve daha kolay atlatıyorum. Terliyorum ve birazcık öksürüyorum ama iyiyim.”
İKİ DOZ AŞI SAYESİNDE
Şarkıcı Mahsun Kırmızıgül ile kızı Lavin de COVID-19 oldu. Kırmızıgül, “Aşılanmak çok önemli. İki doz BioNTech olmuştum. O aşılar olmasaydı inanın hastalığı çok ağır geçirebilirdim. 2 doz aşı sayesinde hiç hasta olmamış gibi koronavivürü ayakta atlattım” mesajı verdi.
Mustafa 3 yıl önce
Ecelimiz geldiyse 1000 aşı da olsak kurtarmaz bizi.Hadi dağılın
Emin 3 yıl önce
Bu insanlar sağlıklı insanlar. Sağlıklı insanlarda zaten virüs bir etki göstermiyor çevremizde geçen yıl yüzlerce insan covid oldu o zaman daha aşı yoktu ve grip gibi korkacak birşey yok diyordu hepsi. %99.06 bu virüsten kurtuluyor yani marifet aşıda felan değil
Doğrucu Davut 3 yıl önce
3. doz aşımı da olmama rağmen gerekirse 4. doz aşı bile olurum. Ancak aşılanma oranının giderek artmasına rağmen yeni vaka ve ölüm oranlarında azalma yok. Nasıl olsa aşılandık serbestliği mi yoksa aşının da etkisiz kalmasının mı rolü var anlayamadık.
hagi 3 yıl önce
koronavivürü atlatmış