Dünya'ya yön veren çağın ötesindeki pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Mezopotamya, tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Peki, Mezopotamya nedir? Mezopotamya ne demek? Mezopotamya nerede? Mezopotamya illeri hangileridir? Mezopotamya uygarlıkları hangileridir? Türkiye'de Mezopotamya neresi? Mezopotamya tarihi nedir? İşte merak edilen her detay haberimizde...
Medeniyetlerin Beşiği olarak adlandırılan Mezopotamya, her yönüyle zengin bir kültürü içerisinde barındırmaktadır. Yüzyıllardır pek çok medeniyetin evi konumunda olan bu topraklar, dünyanın her köşesinde izlerini sürdürmeye devam etmektedir. Özellikle tarih kitaplarında sıklıkla karşımıza çıkan Mezopotamya'nın nerede olduğu ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. Sümer, Babil, Asur ve Elam gibi geleceğe yön veren bu medeniyetlerin doğduğu ve geliştiği Mezopotamya hakkında bilinmesi gereken her şeyi gelin birlikte öğrenelim.
MEZOPOTAMYA NE DEMEK? MEZOPOTAMYA NEREDE?
Yunanca bir terim olan Mezopotamya kelime anlamıyla "iki nehir arasında kalan bölge" anlamına gelmektedir. Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunan bölgeyi simgeleyen Mezopotamya; şu anda Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran toprakları kapsamaktadır. Mezopotamya topraklarının güney kısmında Basra Körfezi, batı kısmında Suriye Çölü ve Arabistan Çölü olmakla beraber bu bölgeler birçok medeniyetin evi olmuştur.
MEZOPOTAMYA İLLERİ HANGİLERİDİR? TÜRKİYE'DE MEZOPOTAMYA NEREDE?
Herkes tarafından merak edilen Mezopotamya illerinin nerede olduğu konusunda birçok iddia ortaya atılmaktadır. Ancak tarihi ve kültürüyle dünyanın göz bebeği olan Mezopotamya illeri şu şekildedir:
- Adıyaman
- Batman
- Diyarbakır
- Gaziantep
- Kilis
- Mardin
- Siirt
- Şanlıurfa
- Şırnak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Diyarbakır'daki Çayönü ve Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe, Neolitik dönemde Mezopotamya'nın en dikkat çeken yerleri olarak görülmüştür.
MEZOPOTAMYA TARİHİ VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI HANGİLERİDİR?
Yüzyıllar boyunca pek çok kavmin bir arada yaşamını sürdürdüğü Mezopotamya, aynı zamanda dünyanın her noktasına etki eden köklü medeniyetlerin de doğup büyüdüğü bir yerdir. Verimli toprakları ve yaşama uygun iklim şartlarından dolayı yoğun bir göç noktası haline gelen Mezopotamya'da birçok kültürün kendine has izlerini görebilirsiniz. Özellikle Mezopotamya denildiğinde akla ilk gelen uygarlıklar şu şekildedir:
- Sümerler
- Akadlar
- Babiller
- Asurlular
SÜMERLER
Mezopotamya Uygarlığı olan Sümerler; yazı, dil, tıp, astronomi, matematik gibi alanlarda yaptığı çalışmalarla dikkat çekmektedir. Çivi yazısını bulmaları ve tarihte ilk hukuk kurallarını düzenlemeleriyle Sümerler, dünya tarihine yön veren bir uygarlıktır. Aynı zamanda Gılgamış Destanı ve Yaratılış Destanı gibi dünya tarihinde önemli bir yer edinen destanları da yazmışlardır.
AKADLAR
Tarihte ilk büyük imparatorluğu kuran Akadlar, ilk düzenli orduyu kurmaları ve zafer anıtı inşa etmeleriyle ün salmışlardır. Mezopotamya'da kurulan uygarlık daha sonrasında Arap Yarımadası'na kadar yayılarak topraklarını genişletmiştir.
BABİLLER
Mezopotamya'da kurulan Babiller, tarihin en köklü uygarlıklarından biri olarak adından söz ettirmektedir. Ünlü asma bahçeleri ve Babil Kulesi'yle hala günümüzde en çok konuşulan uygarlıklardan biri olan Babiller aynı zamanda Hammurabi kurallarıyla da ön plana çıkmaktadır.
ASURLULAR
Mezopotamya'da Güney Doğu topraklarında kurulan Asurlular, sonrasında Toroslar ve Kapadokya'ya kadar ilerleyerek topraklarını genişletmiştir. Anadolu'ya çivi yazısını getiren ilk topluluk olan bu uygarlık aynı zamanda ticari alanda yaptığı işlerle de adından söz ettirmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0