Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Antalya'da düzenlenen "Barselona Sözleşmesi" olarak isimlendirilen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'na (COP22) ev sahipliği yaptı. İklim değişikliği ve çevresel kirlilikte kadınlara büyük pay düştüğünü belirtti.
Emine Erdoğan, kirlilikten en fazla Akdeniz'in etkilendiğini vurgulayan cümlelerle konuşmasına başladı. Geleceğe daha temiz bir doğa bırakmak ve iklim değişikliğini önlemek için ciddi tedbirlerin atıldığını bir kez daha hatırlatırken bu konuda büyük rol modelin kadınlar olduğunu bir kez daha vurguladı. Antalya Belek Turizm Merkezi'nde gerçekleşen "Barselona Sözleşmesi" olarak isimlendirilen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'na (COP22), birçok ülkeden kadın lider katıldı. Erdoğan, bu vesileyle kadın liderle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Erdoğan, ülkemizde yapılan çevre kirliliğini önlemek adına geri dönüşümleri 2017'de çıktıkları bu yolda hızlı adımlar attıklarını, 2019'da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattıklarını, 2019-2020 yıllarında plastik poşet kullanımında yüzde 75'lik azalma sağlandığını aktardı. Bunun aynı sıra plastik poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın engellendiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
"14 bin 640 ton sera gazı salınımının engellenmesi de yine bu uygulama sayesinde oldu. Sıfır atık uygulamasının başladığı günden bu yana 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırıldı. Geri kazanım oranı, projeye başladığımızda yüzde 13 iken, bu oran şu an yüzde 22'nin üzerine çıktı. 2023 için hedefimiz yüzde 35. İşin toplum tarafından benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin çok büyük bir önemi var. İlk günden bugüne yaklaşık 14 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verdik."
Bez çanta kullanımının artığının altını çizdi. Erdoğan konuşmasına sıfır atık projesinden detaylar vererek devam etti:
"Sıfır Atık Mavi projemizle de mavi vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu ana kadar 88 bin ton deniz çöpü topladık ve bertarafa gönderdik."
Dünyanın en çok mavi bayraklı plaja sahip üçüncü ülkesi olduklarını belirten Erdoğan, "Kısa bir süre önce, Türkiye olarak 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizi de açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin, sadece ülkemi değil, bölgemizi de dönüştürecek bir devrin başlangıcı olduğuna inanıyorum." dedi.
Akdeniz'de yaşayan 17 binden fazla canlı türü olduğunu belirten Erdoğan, Antalya'nın caretta carettaların evi olduğunu, onların da denizlerin kirliliğinden ve iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilendiğini aktardı.
Konferansta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile BM Çevre Programı Koordinatörü (UNEP) Tatjana Hema da konuşma yaptı. Emine Erdoğan, Bakan Kurum ve ödül alanlar fotoğraf çektirdi.
Öte yandan Erdoğan, fuaye salonundaki stantları gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ebru sanatı yapılan stantta ise Emine Erdoğan, ebru yapımına eşlik etti.
"Akdeniz'in geleceğinin, sizlerin vizyonuyla şekilleneceğine inanıyorum. Aramızda, ülkemizin önemli çevre aktörü güçlü kadınlarımız da var." diyen Erdoğan, önem atfettiği çevre konularında, yeni projelerin tohumlarını birlikte atmayı temenni etti.
Akdeniz ekosisteminin önemli bir parçası olan mercan türlerinin aşırı hava olaylarıyla yok olduğuna değinen Erdoğan, bunun gibi nice endemik türün de ısınmanın ve tuzluluk seviyesinin artmasıyla yok olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Akdeniz'i dış etkilere karşı dirençli kılmak için acil önlemler almamız gerekiyor. Mavi ekonomiye, yeşil ve döngüsel ekonomilere geçişi hızlandırmak için adımlar atmalıyız." dedi.
BİR YORUM YAPIN 0