Uluslararası seyahatlerin anahtarı olan pasaportları almadan önce bazı adımların eksiksiz ve doğru bir şekilde ilerlediğine dikkat etmek gerekiyor. Bunun için pasaport hakkında detaylı bir araştırma yapmaya özen göstermelisiniz. Peki 2022 Pasaport başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir? Yerli pasaport nedir? İşte merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını sizler için yanıtladık...
Yaz aylarına sayılı günler kala güneşin iç ısıtan atmosferi de dört bir yanı etkisi altına almaya başladı. Doğanın tüm ihtişamını gözler önüne serdiği bu zaman diliminde seyahat severler şimdiden planlarını yapmaya başladı. Tarihi ve kültürel zenginliğin doğayla harmanlandığı gezi rotalarını oluştururken kişisel zevklerinize hitap edecek onlarca yer arasından seçim yapabilirsiniz. Eğer yurt içinin yanı sıra yurt dışında da yer alan kentlere şans vermek isterseniz; öncelikle bazı hazırlık süreçlerinden geçmeniz gerekiyor. Bunun için temel konuların başında olan pasaport hakkında bilinmesi gereken bazı detayları dikkatli bir şekilde araştırmak oldukça önemli. Gelin, pasaport türleri, kimlere verildiği ve yeni gelişmeleri birlikte adım adım öğrenelim.
PASAPORT NEDİR?
Yurt dışına seyahat etmenin anahtarı olan Pasaport, uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesi olarak bilinmektedir. Talep halinde yetkili kurumlara başvurarak alınabilen pasaportun pek çok çeşidi ve alınma süreci bulunmaktadır.
PASAPORT ÇEŞİTLERİ NEDİR?
Pasaport, kişiye ve ihtiyaca yönelik olacak şekilde birkaç türe ayrılmaktadır. Bunlar; umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve son olarak hizmet pasaportu (gri)'dur. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport, Türk Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşlarının alabilecekleri bir pasaport türü olmakla beraber yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi olabilmek için bazı özellikleri karşılamak gerekmektedir.
Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamalarda 5 yıl geçerli olan yeşil pasaport süresinin 10 yıla çıkarıldığını duyurdu.
YERLİ PASAPORT NEDİR? YERLİ PASAPORTLAR NE ZAMAN VERİLECEK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından yerli pasaport üretiminin yapılacağını ifade etti ve "Çip krizi sebebiyle küresel tedarik imkanları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk. Yerli ve milli pasaport üretimine geçiyoruz. Ağustos ayı itibarıyla verilmeye başlanacak." şeklinde müjdeli haberi duyurdu.
2022 PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Pasaport başvuruları için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden veya Alo 199 Çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Randevu aldıktan hemen sonra Hususi (yeşil) ve hizmet damgalı (gri) pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne, Umuma mahsus (Bordo) pasaport için ise İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'ne başvuru yapılmalıdır.
2022 PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR?
Yıllara oranla değişiklik gösteren pasaport ücretleri aynı zamanda geçerli olduğu süreye bağlı olarak da farklıdır. İşte 2022 pasaport ücretleri şu şekildedir:
- 6 Aylık Pasaport Ücreti:309 TL
- 1 Senelik Pasaport Ücreti: 450,80 TL
- 2 Senelik Pasaport Ücreti: 738 TL
- 3 Senelik Pasaport Ücreti: 1048,70 TL
- 4 Sene ve Daha Uzun Süreli Pasaport Ücreti: 1478 TL
2022 ÖĞRENCİLER İÇİN PASAPORT ÜCRETİ VAR MI? ÖĞRENCİLER İÇİN PASAPORT ÜCRETİ NEDİR?
Öğrenciler pasaport alırken herhangi bir harç bedeli ödememektedir. Yalnızca defter bedeli olarak belirlenen 225,00 TL ödeme yapılması yeterlidir. 25 yaşından büyük öğrenciler ise bordo pasaport harç bedeli ve defter bedelini ödemek zorundadır.
PASAPORT KAÇ GÜNDE TESLİM ALINIR?
Pasaport teslim alınma süresi bulunduğunuz yere göre değişkenlik gösterebilmektedir. İl merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş gün içerisinde pasaportların teslimi gerçekleşmektedir.
PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Pasaport başvurusu yapılırken gerekli belgeler almak istediğiniz pasaportun türüne göre değişkenlik gösterir. Ancak çoğu pasaport türü için istenen belgeleri sizler için şöyle açıkladık:
- Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
- Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 gün geçerliliği olan)
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport harç ve defter ücreti
- Eğer varsa eski pasaport
- Reşit olmayan bireyler için muvafakatname
- Parmak izi
İYİ TATİLLER!
BİR YORUM YAPIN 0