Binlerce konutun yıkılmasına ve hasar almasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar "Az hasarlı binaya girilir mi? Az hasarlı binada oturulur mu?" sorularını internette hızla araştırmaya başladı. Yapılarda meydana gelen etkilere göre hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık tanımlanan binalar hakkında tüm soruların yanıtı haberin devamında...
Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkımlara neden oldu. On binlerce insanın yaşam mücadelesi verdiği deprem bölgesinde birçok konut da yıkıldı. Deprem sonrası hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak kategorize edilen binalar arasından 'az hasarlı' binalar vatandaşların dikkatini çekti. Evi "az hasarlı" olarak belirlenen kişiler "Az hasarlı binada oturulur mu?" sorusuna arama motorlarında yanıt aramaya başladı. İşte hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı binalar hakkındaki tüm detaylar...
AZ HASARLI BİNA NE DEMEK?
Deprem nedeniyle herhangi bir hasara uğramayan binalar 'hasarsız' olarak tanımlanırken; binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile düşen sıvaların yer aldığı binalar 'az hasarlı' olarak kategorize edilmektedir.
AZ HASARLI BİNAYA GİRİLİR Mİ? AZ HASARLI BİNADA OTURULUR MU?
Az hasarlı binalara girmekte herhangi bir sorun bulunmamakla beraber gerekli kontroller gerçekleştirildikten sonra binada yaşamaya devam edebilirsiniz. Ancak burada gerekli tedbirlerin alınması oldukça önemlidir.
ORTA HASARLI BİNA NE DEMEK? ORTA HASARLI BİNADA YAŞANIR MI?
Taşıyıcı kolonlarında çatlakların ve yarıkların oluştuğu binalar 'orta hasarlı' olarak tanımlanmaktadır. Taşıma gücü açısından tehlikeye işaret eden bu binalarda gerekli iyileştirme ve güçlendirme yapılmadan kesinlikle yaşanmamalıdır. Eşyaların tahliye edilmesi konusunda ise bir uzmandan onay aldıktan sonra orta hasarlı binaya girebilirsiniz.
AĞIR HASARLI BİNA NE DEMEK? AĞIR HASARLI BİNADA YAŞANIR MI?
Taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının, ayrılmalarının olduğu binalar 'ağır hasarlı' olarak tanımlanmaktadır. "Onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz (dayanım ve ekonomik açısından) hasarları olan binalar" ağır hasarlı olarak belirtildiği için kesinlikle bu binalara girilmemeli.
DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR
BİR YORUM YAPIN 0