Sıfır atık projeleriyle dünyaya örnek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği'nden özel davetlisi olarak katıldı. Erdoğan, Sıfır Atık Özel Oturumu öncesi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in kendisine Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanlığı teklifinde bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliğinin özel davetlisi olarak, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla ABD'nin New York kentinde düzenlenen özel oturuma katıldı.
Emine Erdoğan, Sıfır Atık Özel Oturumu'nda BM Genel Kurulu'na hitap eden ilk Türk "First Lady" oldu. Emine Erdoğan, New York'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
SIFIR ATIK KURULU'NA BAŞKANLIK TEKLİFİ
Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in kendisine Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanlığı teklifinde bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "BM'den ziyade özel görüşmede teklif etti. BMGS'de konuşmasında kabul ettiğini duyurdu. "30 Mart etkinliği öncesi Genel Sekreter ile özel görüşme yaptık. Orada Danışma Kuruluna başkanlık etmemi teklif etti. Emsali olmadığını da söylediler. Şahsım ve ülkem adına tekliften memnuniyet duyduğumu ilettim. Başkan yardımcısının da Şili'den olacağını söyledi. Bu önemli fırsatı değerlendirmek için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.
"ATIK KONUSU HEP ÖNEMSEDİĞİM BİR KONUYDU"
Emine Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Atık konusu hep önemsediğim bir konuydu. Aslında bizim kültürümüzde de böyledir, bilirsiniz. Kendi evimde de olabildiğince atık üretmemeye, israf oluşturmamaya özen gösterdim. Ancak projeleştirilmesi bir gün dergide okuduğum bir haberle başladı. Evsel gıda atıklarından kompost yapıldığıyla ilgiliydi. Biraz araştırma yaptım ve konunun önemini o zaman fark ettim.
"KİMYASAL GÜBRELER HASTALIK OLARAK GERİ DÖNÜYOR"
Evdeki yiyecek atıklarını bahçeye kazdıkları bir çukura atarak, diğer yaprak vs bir şeylerle karıştırıp gübre yapıyorlar. Ben bilmiyordum. Ama Anadolu'da biliniyor. Kompost makinelerinin çeşitlerini bulduk internetten. Ev tipi olanlarını gördüm. Ben doğal gübre konusuna da kimyasallardan dolayı çok fazla önem veriyorum. Kimyasal gübreler maalesef hastalık olarak bize geri dönüyor. Oradan çok üzülüyordum, ama ne yapmak gerektiğini de bilmiyordum.
"BİRÇOK KURUMDA KOMPOST UYGULAMASI BAŞLADI"
Kompost, buna en güzel çareymiş. Hem atıklar gidiyor, çöp diye bir şey kalmıyor; hem de kompost ile doğal gübre oluşuyor. Beştepe'nin bahçesindeki bütün ağaçlar, çiçeklerin gübresi bu yöntemle üretiliyor. Kompostun uygulanmasını gittiğim her yerde söylüyorum, bilhassa belediyelere tavsiye ediyorum. Şu anda geldiğimiz noktada birçok kurumda ve evde kompost uygulaması başladı."
SIFIR ATIK PROJESİNİN AMACI NE?
Emine Erdoğan'ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir dünya bırakma amacı taşıyor.
Eylül 2022'de BM 77. Genel Kurulu görüşmeleri sırasında New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelen Emine Erdoğan, ikili iklim kriziyle mücadele kapsamında "Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı"nı imzaladı.
Ardından 15 Aralık 2022'de yapılan BM Genel Kurulunda, Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler 77. Genel Kuruluna sunulan "Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için sıfır atık uygulamalarının teşvik edilmesi" konulu "sıfır atık" kararı kabul edildi. Genel Kurul, bu kararla 30 Mart'ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etti.
Sıfır atık girişimleri, çevreye duyarlı atık yönetimi, sürdürülebilir tüketim ve üretim konularının BM bünyesinde ele alınmasına devam edilmesi gerektiği vurgulanan kararla, üye devletler, BM ile diğer uluslararası ve bölgesel örgütler, sıfır atık girişimlerini uygulamaya teşvik edildi.
BM Çevre Programı'nın bir sonraki Küresel Atık Yönetimi Görünümü raporunda sıfır atık girişimlerine de yer verilmesi istenen kararla, BM Genel Kurulu Başkanı'ndan 2023 yılında "sıfır atık" ve "Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Modellerine Yönelik 10 Yıllık Çerçeve Programı" konularında üst düzey toplantı düzenlemesi talep edildi.
Emine Erdoğan, BM Genel Kurulunun 30 Mart'ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etmesinin ardından sosyal medya hesabından, "Sıfır Atık hareketi, çocuklarımız için düşlediğim mavi ve yeşilin egemenliğinde bir geleceğin tezahürü. 2017'den günümüze kartopu misali gönülden gönüle büyüyerek seferberliğe dönüştü. Bugün, küresel Sıfır Atık idealimizin ulaştığı noktayı görmek ise tarifsiz bir duygu." değerlendirmesini yapmıştı
#SıfırAtık hareketi, çocuklarımız için düşlediğim mavi ve yeşilin egemenliğinde bir geleceğin tezahürü. 2017’den günümüze kartopu misali gönülden gönüle büyüyerek, seferberliğe dönüştü.
— Emine Erdoğan (@EmineErdogan) December 15, 2022
Bugün, küresel #SıfırAtık idealimizin ulaştığı noktayı görmek ise tarifsiz bir duygu.
Onur 1 yıl önce
Ya kardeşim Avrupanın hiçbir ülkesinde kağıt toplayıcısı göremezsiniz. Sıfır atık diyorsak bu kağıt toplayıcısı sorununu çözmeliyiz. Evet onlar ekmeğini kazanıyor ama onları o çöplerin içinde gördükçe ben insanlığımdan utanıyorum. Ne hikmetse hiç bir siyasetçi bu konuyu gündeme getirmiyor. Kağıt toplayıcılarına devlette kadro verilerek temizlik hizmetlerinde değerlendirilmelidir ve kağıt toplama yasaklanmalıdır.