Dr. Coşkun Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı "Şehir Ekranı" adlı youtube programı Ramazan ayı boyunca izleyicilerle buluşuyor. Ramazan ayı boyunca on bir ayın sultanının ruhunun konuşulacağı "Divanhane Ramazan Özel" programının ikinci bölüm konuğu Prof. Dr. Mehmet İpşirli oldu. İpşirli, Osmanlı tarihindeki Ramazan hazırlıklarını ve kültürünü ele aldı.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı "Şehir Ekranı" adlı youtube programının bölüm konuğu İSAM-İslam Araştırmaları Merkezi'nin duayenlerinden, TDVakfı İslam Ansiklopedisi'nin 35 yıldır yayın kurulunda görev yapan emektarlarından, Osmanlı Vakıfları konusunda derin bilgi sahibi, büyük alim ve hocaların hocası Prof. Dr. Mehmet İPŞİRLİ oldu. Ramazan ayı boyunca on bir ayın sultanının ruhunun konuşulacağı "Divanhane Ramazan Özel" programında Osmanlı tarihindeki Ramazan hazırlıkları ve kültürü ele alındı. İpşirli, Osmanlı'daki Ramazan kültürünü belgelerden yola çıkarak anlatırken aynı zamanda belgelerin tarihçiler için önemini de vurguladı.
OSMANLI TARİHİNDEKİ RAMAZAN HAZIRLIKLARI
Programda "Osmanlı padişahlarının Ramazan ayıyla ilgili emirleri. Yeme içme ihtiyaçlarından sokakların düzeni, kandillerin yakılması, caddelerde oturma düzeni, hanımların teravih kalacakları camilere varıncaya her konuda yapılması gerekenlerle ilgili emirleri" konuşuldu.
"BELGE, TARİHÇİNİN GÜVENCESİDİR"
Tarihten konuşulduğu zaman belgesiz konuşmanın doğru olmadığını vurgulayan İpşirli, "Belgesiz olmuyor yani, konuştuğun zaman bir güvenceniz olması lazım, belgeyi ihmal etmeyelim. Biz biraz belgeye önem veren bir gelenekten geliyoruz. Çünkü dünyanın en zengin arşivine sahibiz. En zenginlerden birisi demiyorum. Hem sunduğu hizmetler bakımından hem de zenginliği bakımından hem de ulaşım bakımından minnet duymamız lazım. Şu an oturduğumuz yerden milyonlarca belgeye anında ulaşım sağlayabiliyoruz." ifadelerini kullandı. İşpirli aynı zamanda Dr. Coşkun Yılmaz'ın "Belge, tarihçinin güvencesidir." sözüne de katıldığını belirtti.
BİR YORUM YAPIN 0