Hatay'da deprem felaketinde hayatını kaybeden öğretmen Şeyma İyiol’un ailesini dolandırmak istediler. Dolandırıcılar depremzede aileyi arayarak kızlarının borcu olduğunu, 2 taksiti ödemediği belirtip, icra işlemi başlatacaklarını söyledi.
Yaşanılan deprem felaketinden etkilenen Hatay İskenderun’da rehber öğretmenlik yapan Şeyma İyiol’un oturduğu bina da deprem nedeniyle yıkıldı. Enkaz altında kalarak hayatını kaybeden İyiol'un cenazesi, 2 gün sonra çıkartılarak memleketi Denizli'ye getirilip, toprağa verildi. Aradan geçen zamandan sonra Şeyma’nın babası Hayati İyiol'un 3 Nisan da gelen telefonla hayatının şokunu yaşadı.
Baba İyiol'a kendisini avukat olarak tanıtan bir kişi, kızının alışveriş nedeniyle borcu olduğunu, ödemediği için de icra işlemi başlatacaklarını söyledi. Baba İyiol da büyük kızının avukat olduğunu belirtip, konuyu Ceylan İyiol'a anlatmalarını istedi. Telefondaki kişi, bu kez Ceylan İyiol'u arayıp, Şeyma'nın kredi kartıyla toplamda 16 bin 528 TL'lik alışveriş yaptığını, şubat ve mart taksitlerini ödemediği için icra işlemi başlatılacağını belirtti.
BİRÇOK DEPREMZEDEYİ DOLANDIRDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Konunun üzerinde detaylı araştırma yapan avukat Ceylan İyiol, Depremde hayatını kaybeden kişilerin bilgilerinin kullanılarak dolandırıcılık yapıldığını belirtti. İyiol konuşmanın devamında şunları konuştu: "Depremde hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına ulaşıp borcu olduğunu söylüyorlar. Telefonlara, borcu olduğuna dair 'mail order' belgesi de gönderiyorlar. Hatta taksit dökümü bile hazırlamışlar. Benim yaptığım araştırmada ürün alınmamış, bankaya bile gittim, alışveriş yapıldığına dair hesap hareketi bile yok. Bu dolandırıcılar, çok iyi hazırlanmışlar. Depremde ölenlerin bilgilerini internet sitelerinden buluyorlar. Nerede defnedildiklerini bile söylüyorlar. Depremde yakınına ulaşmak isteyen herkes kimlik bilgilerini, adreslerini, görevlerini sosyal medyadan paylaştı. İnsanların acılarından beslenmeye çalışan bu kişiler, vicdanları zedeliyor. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Bu tür dolandırıcılara kanmasınlar, iyice araştırsınlar. Doğrudan ödeme yapmasınlar, hesap hareketlerini kontrol etsinler."
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Öğretmen Şeyma İyiol'un bir bilişim firmasının yapay zeka ürünleri ile ekran kartı aldığı söyleyip, bunların 3 Aralık'ta okula teslim edildiğini belirten dolandırıcıları avukat İyiol araştırmaya başladı. İyiol, söz konusu şirketin adının kullanılıp, dolandırıcılık yapıldığını tespit etti. Yaşanılan durumdan sonra İyiol, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
mehmet 1 yıl önce
Burada düsünecek bir nokta yok bence insanligin geldigi nokta burada yapilmasi gereken tek sey konusu gecen durumda ceza müebbet olmali ki macasi yiyorsa kaniti olmayan seylere iddia yapsinlar yapamazlar cünki onu neyin bekledigi acik ve net belli olmali yalana müebbet getirecek ki yalanin fikir özgürlügüne saklanma sansi koca bir sifir oldugunu insan olarak idrak edemiyorsa bir mal olarak idrak etmek zorunda kalsin
Mert 1 yıl önce
Dolandırıcılara verilen cezalar çok az, caydırıcı değil; bunlara müebbet hücre hapsi verilmeli.
Cafer 1 yıl önce
Yakala ifade al bırak sanki dolandırıcılığı teşvik eden bir uygulama var.Bu şeref yoksunu yüzsüzlerin bir ikisi asılsa ortada dolandırıcı kalmaz insanlarda rahat eder.
dede korkut 1 yıl önce
hep diyorum; Türkiye'nin EKONOMİ problemi YOK, Türkiye'nin AHLAK problemi VAR