Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantıları kapsamında New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye'nin Dokuma Atlası" etkinliğinde konuşma yaptı. ABD moda dünyasının seçkin isimlerinin katıldığı etkinlikte, Kenya, Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Kuzey Makedonya liderlerinin eşleri de hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantıları kapsamında New York'a ziyarette bulundu. New York Türkevi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı Olgunlaşma Enstitülerinde üretilen el emeği tekstil ürünlerinin sergilendiği programa katılım sağlayan Emine Erdoğan, diğer ülkelerin lider eşlerine ve seçkin yabancı davetlilere Anadolu'nun en eski dokuma ürünlerini tanıttı.
"Türkiye'nin Dokuma Atlası" etkinliğinin, "Anadolu'nun eşsiz kültür hazinelerini, insanlığın evrensel mirasına katmak amacıyla" düzenlendiğini vurgulayan Emine Erdoğan, dünyada ulaşılan en eski dokumanın Anadolu'da bulunduğu ve günümüzden 9 bin yıl öncesine tarihlendiği bilgisini davetlilerle paylaştı.
"EN ESKİ DOKUMA ÖRNEKLERİ ÇATALHÖYÜK'TE BULUNDU"
En eski dokuma örneğinin Çatalhöyük'teki kazılarda bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Bir zamanlar evlerdeki tezgahlarda dokunan sanat, bugün dünya müzelerinde, Rönesans tablolarında görsel bir şölen sunmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.
Anadolu'nun çeşitli yörelerine özel "paha biçilemeyen" Türk kumaşlarının beğeniye sunulduğu sergide el yapımı tekstil ürünlerini misafirlerine tek tek tanıtmayı ihmal etmeyen Emine Erdoğan, Batılıların brokar dedikleri, kemha dokumanın "en nadide örneklerinin" çok daha erken tarihlerde Bursa ve Amasra'da dokunmaya başlandığını belirtti.
Osmanlı döneminde, kaliteli kumaşların renk ve desenlerinin peşine düşen ajanların olduğunu, dünyanın ilk tüketici kanunlarının İstanbul'da çıkarıldığı bilgisini davetlilerle paylaşan Erdoğan, "Keten, ipek, yün, pamuklu ipliklerden, doğal boyalarla renklendirilerek dokunan kumaşlarımız, yalnız dayanıklılığıyla değil, sağlığı korumasıyla da değer kazanmıştır." dedi.
TÜRKLER TARİHİN EN ESKİ DOKUMA ÖRNEKLERİNE İMZA ATTI
"Endüstriyel kumaşlar, kullan at toplumuna hitap ettikleri için kalıcı olmak gibi bir kaygıları bulunmuyor." diyerek sözlerini sürdüren Emine Erdoğan, Türklerin tarihte, "nanoteknolojinin icadından binlerce yıl önce", hiçbir sentetik içerik kullanmadan, su geçirmeyen kıl çadırlar dokuyabildiğini belirtti ve şöyle konuştu:
"Türkistan'dan Akdeniz'e kadar, farklı iklimlere uyumlu dokumalarımız, muhteşem bir çeşitlilik gösterirken, zaman içinde, maalesef, bu güzelliklerden de mahrum kaldık. Günümüzde kullanılan kimyasal boyalarla birlikte; bitki köklerinden, denizlerden, minerallerden elde edilen renklerin ölümsüzlüğünü de kaybettik."
Türk tekstil ustalarının, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, Yaşayan İnsan Hazineleri Envanterine kayıtlı olduğunu da belirten Erdoğan, Türk tekstil sektörünün başarılarını, "Tekstil sektörümüz halihazırda dünya pazarlarında önemli bir aktör durumundadır. Türkiye Yüzyılı'nda, küresel pazarlara sunduğumuz geleneksel dokumalarımızın, tekstil sektörümüzü daha da güçlendirmesini hedefliyoruz." sözleriyle ifade etti.
Davetliler tarafından büyük bir heyecan ve merakla incelenen "Türkiye Dokuma Atlası Projesi" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Olgunlaşma Enstitülerine, proje paydaşı İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçılar Birliğine, destekleri dolayısıyla Ticaret Bakanlığına ve Türk Hava Yolları'na teşekkür eden Erdoğan'ın konuşması yoğun ilgi gördü.
Programa ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katılım sağladı.
BİR YORUM YAPIN 0