Umreye gitmek artık çok kolay: E-vize uygulaması nedir?

Umre, ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında Sa’y yapmak, tıraş olmak veya saçı kısaltmak suretiyle Allah'a ibadet etmektir. İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara gerçekleştirilen ziyaretler umre olarak nitelendirilmektedir.

Suudi Arabistan’ın e-vize uygulamasıyla umrenizi planlayın

Suudi Arabistan’ın turizm amaçlı elektronik ziyaret vizesi (e-vize) verilen ülkeler grubunda artık Türkiye de yer alıyor. Bu uygulamanın öncesinde Türk vatandaşları Suudi Arabistan’a gerçekleştirecekleri seyahatlerde etiket vizeye tabiydiler.

Umre fırsatlarını HalalBooking ayrıcalıklarıyla inceleyebilirsiniz.

Yapılan yeni düzenlemelerle, umuma mahsus ve resmi pasaport hamili vatandaşlar, turistik amaçlı (turistik, iş, umre, aile ziyareti amaçlı) e-vizelerini https://visa.visitsaudi.com/ internet adresinden, Suudi Arabistan'a varışlarında havalimanlarında bulunan e-vize kabinlerinden veya Suudi Arabistan’ın Türkiye'de mukim temsilciliklerinden “365 günde 90 gün” kalış süreli “tek girişli” veya “çok girişli” olarak alabilecekler.

  • Suudi Arabistan e-vizesi nedir?

Suudi Arabistan yeni turist vizesiyle kapılarını dünyaya açıyor. Hızlı ve kolay çevrimiçi portal aracılığıyla, 63 uygun ülkeden uluslararası ziyaretçiler e-vize başvurusunda bulunabilir ve Suudi Arabistan’ın büyüleyici manzaralarını keşfedebilirler.
Turistlerin ülkede 90 güne kadar zaman geçirmelerine izin veren bir yıllık, çok girişli olarak uygulanan e-vize, etkinlikler, aile ve akraba ziyaretleri, eğlence ve Umre (Hac hariç) gibi turizmle ilgili faaliyetlere katılmanıza izin verir ve eğitim gibi diğer faaliyetleri hariç tutar.
Hac döneminde, e-vizeyle sadece kutsal bölgeler haricindeki şehirlere turistik ziyaret gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda Suudi Arabistan vatandaşları, Türkiye’ye yapacakları seyahatlerde etiket vize, e-vize ve sınır kapılarında bandrol vize alabiliyor.

  • Suudi Arabistan e-vizesinin şartları

- Vize türü ile yapılacak seyahatlerde pasaport süresinin ülkeye giriş tarihinden itibaren en az 6 ay boyunca geçerli olması

- E-vizenin alındığı pasaport ile seyahat edilmesi

- E-vize belge örneğinin ülkeye giriş işlemleri sırasında hazır bulundurulması

  • Suudi Arabistan e-vizesi nasıl alınır?
  1. https://visa.visitsaudi.com sitesi üzerinden başvuru formunu doldurun, vize ücretini ödeyin ve çevrimiçi vizenizi alın.
  2. Suudi Arabistan'a iniş yaptığınız havalimanlarında bulunan e-vize kabinlerinden e-vizenizi alabilirsiniz.
  3. Suudi Arabistan’ın Türkiye temsilciliklerinden 90 gün kalış süreli “tek girişli” veya “çok girişli” vize alabilirsiniz.                 
  • Suudi Arabistan e-vizesinin avantajları nelerdir?

Suudi Arabistan’a seyahat etmek veya umre yapmak isteyenler için artık sadece internet yeterli. E-vize uygulaması sayesinde artık acentelere ihtiyaç duymadan Umre’ye gidilebiliyor. Umre, istisnasız yılın her döneminde Müslüman için yapılması meşrudur. Ancak her insan için uygun Umre zamanını belirlemek için önemli kriterler vardır. E-vize uygulamasıyla Umre yapacağınız tarih aralığını istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Okul ara tatillerinde veya sömestrda Umre’ye gitmek e-vize uygulaması sayesinde artık çok kolay.

Umre nasıl yapılır?

- Mikât sınırında ihrama girilir ve umre için niyet edilir.

- Harem-i şerife, Telbiye, tekbir, tehlil salevat-ı şerife okunarak girilir. Niyet edildikten sonra umre tavafı yapılır. Tavaf ederken iztibâ ve ilk üç şavtta remel de yapılır.

- Tavaf namazı kılındıktan sonra umrenin sa’yi yapılır.

- Tıraş olduktan sonra ihramdan çıkılır ve umre tamamlanmış olur.

Umre yasakları nelerdir?

Umreyi bozup kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişkiye girmek, ihramsız olarak mikat mahalini geçmek, cünüp olarak tavaf yapmak, say’i yapmamak.

Sadaka gerektiren haller: İhramlıyken koku kullanmak, tıraş olmak, erkeklerde başı örtmek, abdestsiz olmak, haşere öldürmek, kıl koparmak, tırnak kesmek.

Bedel gerektiren haller: İhramlıyken avlanmak ve yasak hayvanları yaralamak, harem bölgesinde bitkileri koparmak veya kesmek.

Umreye gideceklerin bilmeleri gereken kavramlar

Harem: Mekke ve çevresindeki avlanma yasağı olan bölgedir.

İhram: Hac ve umre dışında helal olan davranışları terk etmek.

Tavâf: Kâbe etrafında yedi defa dönmek.

Say: Mescid-i Haram’ın doğusundaki Safa ile Merve tepeleri arasında dört gidiş üç gelişle yapılan şavt.

Mutemir: Umreci

Şavt: Tavaf yaparken her bir dönüş.

Taksîr: İhramdan çıkarken saçı kesmek.

Umre yaparken daha çok şehir gezebilirsiniz (Umre plus nedir?)

Suudi Arabistan, tarihi mekânları ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Umre için Suudi Arabistan’a gittiğinizde Tebük, Cizan ve Cidde şehirlerini gezebilir, buradaki otellerde konaklayabilirsiniz.

Umre için Suudi Arabistan’a geldiğinizde doğal güzellikleri ve tarihi mekânları ile sizleri ağırlayacak olan Tebük’te, sahil şeridi ve berrak sularıyla büyüleyen Cizan’da veya tarihi bölgeleriyle zaman yolculuğuna çıkaran Cidde’de konaklayarak seyahatinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Umre için Suudi Arabistan’a gittiğinizde Mekke, Medine, Tebük, Cizan ve Cidde şehirlerinde konaklayabileceğiniz en iyi oteller:

Mekke

Mekke’de konaklayabileceğiniz en iyi oteller:

Fairmont Makkah Clock Royal Tower

Swissôtel Makkah

Millennium Makkah Al Naseem

M Hotel Makkah by Millennium

 Medine

Medine’de konaklayabileceğiniz en iyi oteller:

Anwar Al Madinah Mövenpick Hotel

Pullman Zamzam Madina

Dar Al Taqwa Hotel Madinah

Shahd Al Madinah Hotel

Saja Al Madinah Hotel

Dallah Taibah Hotel

Tebük

 Tebük’te konaklayabileceğiniz en iyi otel:

Grand Millennium Tabuk

Cizan

 Cizan’da konaklayabileceğiniz en iyi otel:

Grand Millennium Gizan

Cidde

 Cidde’de konaklayabileceğiniz en iyi otel:

Narcissus Obhur Resort & SPA

Bu yazımızda Yasemin.com okurlarımıza Suudi Arabistan'ın "e-vize" sistemini ve burada konaklayabilecekleri en iyi otelleri tanıttık. Seyahatlerinizde HalalBooking ayrıcalıklarından faydalanmayı unutmayın.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0