Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mesleki Eğitim ve Kültür AŞ (KAYMEK) tarafından açılan kurslarla atık malzemeler, kursiyerlerin ellerinde hediyelik eşyalara dönüşüyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meslek Eğitim ve Kültür AŞ kursiyerleri, atık malzemeleri hediyelik eşyalara dönüştürerek hem geri dönüşüme hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. Atık kağıt, plastik kap, iplik ve kumaşları hediyelik eşyalara dönüştüren kursiyerler, sepet, çanta, tepsi, sehpa gibi eşyalar üretiyorlar. Suda erittikleri kağıtlardan hamur elde edip, bu hamuru da ip şeklinde kurutarak sepet örüyor ve kumaş parçalarını birleştirerek çanta yapıyor , bu çantalara da desen işliyorlar.
ATIKLAR KULLANILIR EŞYALARA DÖNÜŞÜYOR
AA muhabirine verdiği röportajda sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm malzemelerinden hediyelik eşya yapımına yönelik kurs verdiklerini söyleyen KAYMEK AŞ Genel Müdürü Denizhan Burhan Çanakpınar, "Ahşap, kağıt, demir, cam, seramik çömlek gibi geri dönüşüm malzemelerini topluyoruz. Burada kullanım alanı oluşturarak, onları el sanatlarına dönüştürüyoruz. Örneğin broşür kağıtlarını toplanıyor, birtakım aşamalardan geçiliyor ve hamur haline getirip sepet örüyoruz. 40’lı veya 50’li yıllarda tahta bavul kullanılırdı. O tahta bavul sehpaya dönüştü." dedi.
Yoğun ilgiyle karşılaşan kurslarda yapılan çalışmalarla "Sanatla Dönüştürüyoruz" adlı bir sergi de açılmış. Kursiyerler ürettikleri ürünleri belediyenin satış ofislerinde ya da kendi çevrelerinde satarak ekonomilerine katkı da sağlıyor.
Kursiyer emekli memur Fatma Han Küpelioğlu, "Burada atık kağıtlardan ve bazı ürünlerden sepet yapıyoruz. Duvar süsü veya ayna kenarı gibi dekoratif ürünler de yapıyoruz. Boş yoğurt kaplarını, kağıt rulolarını da malzeme olarak kullanıyoruz. Kursa başladıktan sonra 'mutlaka bir şey yaparım' diye atık malzemeleri biriktiriyorum" dedi.
BİR YORUM YAPIN 0