Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması beklenen 8. Yargı Paketi ile ceza yaptırımlarının etkinliğinin artırılmasından, tazminat komisyonunun sorumluluk alanının genişletilmesine kadar pek çok alanda önemli düzenlemelere gidiliyor. AK Parti tarafından Cumhurbaşkanlığına gönderilen ve kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündeminde yer alması beklenen 8. Yargı Paketi hakkında ayrıntılar belli oldu.
AK Parti tarafından birçok alanda önemli düzenlemelere gidilen 'Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Taslağı' son hali olmak üzere Adalet Bakanlığı tarafınca Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gönderildi. 67 maddeden oluşan 8. Yargı Paketi ile 22 farklı kanunda değişiklik olması öngörülüyor. Taslak metinde yer alan düzenlemelerden bazıları ise şu şekilde;
24 Ocak 2024 tarihi itibariyle evlenen kadınlar, eşinin soyadı yerine artık yalnızca kendi soyadını taşıyabilecek.
Anneye, baba ve çocuk arasındaki soybağına ilişkin reddi davasında, dava açma imkânı tanınacak.
Çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.
1 Nisan 2024 tarihinden sonra ise verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurabilecek.
Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL, 100 TL olacak.
Doğrudan verilen adli para cezalarında ise kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye yükseltilecek.
Hüküm almış mahkumun koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak. Böylelikle, her hükümlü cezasının en az yüzde 40'ını cezaevinde çekecek.
Denetimli serbestlik 3 yılla sınırlandırılacak.
0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan hüküm almış kadınlar maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar ise koşullu salıverilme için cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten yararlanabilecek.
Kadına şiddetle mücadele kanununda düzenlenen zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin düzenleme yapılabilecek.
Hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi hâlli olarak geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek. Fakat halihazırda ikinci defa mükerrer olanlar şartlı tahliyeden yararlanamıyor.
Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek.
BİR YORUM YAPIN 0