Önemli kişilerin ve kurumların adını, sesini ve görüntülerini kopyalayan dolandırıcılar, deepfake teknolojisiyle insanların ellerinde ne var yoksa alıp ortadan kayboluyor. Son olarak Selçuk Bayraktar, Burak Özçivit, CZN Burak ve hatta Başkan Erdoğan'ın sesleri bu tür reklamlarda kullanıldı.
Son dönemlerde yaşantımızın odak noktasına yerleşen ve aktif bir rol oynayan yapay zeka, gerçeklik kavramı konusundaki yargılarımızı her geçen gün sorgulatıyor. Her ne kadar hayatımıza yenilikçi ve geliştirici bir bakış açısı sunsa da bu kusursuz teknoloji kullanım şekline göre tehdit boyutunda tehlikeli bir silah haline de dönüşebiliyor.
Özellikle herhangi bir kişinin sesini, görüntüsünü ve hatta düşünme biçimini dahi kopyalayabilen bu üst teknolojinin dolandırıcıların radarına girmesi büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor.
Kişilerin konuşma biçimi, ses rengi, nefes sıklığı ve hatta vurgularını dahi eksiksiz bir şekilde sunan yapay zeka aracılığıyla insanları aldatmaya çalışan dolandırıcılar, deepfake teknolojisi ile yapılan YouTube reklamlarıyla önemli kişilerin ve kurumların adını kullanıyor.
Küçük bir yatırımla çok büyük kazançların vadedildiği reklamlarda vatandaşların güvendiği, sevdiği ve saydığı kişiler taklit ediliyor. Örneğin Selçuk Bayraktar'ın sesinin klonlandığı bir videoda çok borcu olan bir adam işsiz kalıyor ve gidip reklamdaki firmaya yatırım yaparak zengin oluyor. Bir haftada 37 bin TL temettü alan kişi, teşvik edici lüks bir hayat yaşıyor. Videonun sonunda kişiler yatırım uzmanına yönlendiriliyorlar ancak parayı alan 'sözde' yatırım uzmanı sırra kadem basıyor.
Daha önce Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adı kullanılarak "yatırım fırsatı" başlığı altında dolandırıcılık yoluyla sahte hesaplar üzerinden vatandaşı mağdur etme girişimleri de denenmişti. Sahte reklam filminde kullanılan görüntüler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giden Başkan Erdoğan'ın Amerikan TV kanalı PBS'e 18 Eylül'de yaptığı açıklamalardan alınmıştır.
Özellikle finans bilgisi kısıtlı, ek kaynak ihtiyacı bulunan ve zor durumda olan kişilerin hedef alındığı bu tarz reklamlara lütfen itibar etmeyin.
Gaffar Karakuş 11 ay önce
Toutube a reklamı şikayet etmeme rağmen yayın devam ediyor
haberci 11 ay önce
bu yalan yatırım vaatleri Türkiye petrolleri adına bile yapılıyor hemde youtubede.haberi kapsamlı yapında millet aydınlansın
ademoğlu 11 ay önce
suçu meslek yapanı salarsanız olacağı budur sabıkaları kabarık kişilerdir lütfen suçu meslek yapanı salmayın çünkü iflah olmuyor
Sivaslı 11 ay önce
Valla YouTube hep reklam var dolandırıcılık için kimsede dur demyor
misafir 11 ay önce
Ben de gördüm bu videoyu. Reklamlarda. Tabi konuyu bildiğimden çok da ciddiye almadım. Yalnız bu kadar başıboş dolandırıcı nasıl bir cezasızlıkla cesaret buluyorsa hiç çekinmeden bunları yapabiliyorlar. Bir kişiyi dolandıran çıkamasa cezaevinden aflar çıkmasa bu kadar sık karşılaşmayız gibi geliyor bana.