14'ler sultanı! Osmanlı padişahı I. Ahmed'in "14" gizemi duyanları şaşkına çeviriyor

Sultan I. Ahmed'in hayatında dönüm noktalarını sembolize ettiği ileri sürülen '14' sayısıyla ilgili söylentiler bugüne kadar çok az duyuldu. İşte, 14'ler sultanı olarak da anılan I. Ahmed'in 14 sayısıyla bağlantısı hakkında dikkat çeken rivayet...

Tarih perdesinde çağ açıp çağ kapatan ve 622 yıl boyunca üç kıtada hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu, dünyanın en etkili devletlerinden biri olarak adından söz ettiriyor. Zengin kültürel değerleriyle geniş bir coğrafyayı besleyen bu eşsiz imparatorluk, tahta çıkan her padişahında yenilikçi, güçlü ve farklı bir bakış açısını Batı'nın kaybolmaya yüz tutmuş yüzüne altın tepside sundu. Öyle ki cihan devleti Osmanlı İmparatorluğu'nda kimi padişah cengaverliği kimi padişah stratejik zekası kimi padişah verdiği hükümlerle hafızalarda yer ediniyor. Yalnızca bu da değil! Birbirinden ilginç sırlar ve gizemlerle dolu olan Osmanlı'da padişah Sultan I. Ahmed'in "14" sayısıyla kuvvetli bağı tarih tutkunlarını heyecanlandıran sırrı içerisinde hapsediyor. Peki, nedir bu 14 sayısının gizemi? Gelin, tarihte şöyle ufak bir yolculuğa çıkalım...

AvrupaİLİŞKİLİ HABERAvrupa'ya diz çöktüren Osmanlı yiğidi! Yüzlerce yıldır Balaban Hasan'ı unutmadılar

14'ler sultanı olarak bilinen Sultan I. Ahmed, Sultan III. Mehmed’in Handan Haseki’den dünyaya gelen oğludur. Osmanlı padişahlarının 14'üncüsü ve İslâm halifelerinin 79'uncusu olan Sultan I. Ahmed, 14'üncü padişah olarak tahta oturduğunda 14 yaşındaydı.

14 yaşında tahta oturan Sultan I. Ahmed'in hükümdarlığı da tamı tamına 14 yıl sürdü ve 14'ün 2 katı olan 28 yaşında vefat etti.

Kendi adına bir cami yaptırma emri verdiğinde bile '14' sayısının gizemini sürdüren I. Ahmed'in günümüzde İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilen Sultanahmet Camii'de de dikkat çeken bir detaya yer verdiği iddia ediliyor.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; 22 Kasım 2015 tarihinde yayımlanan 'Sultan I. Ahmet ve dönemi' başlıklı yazıda Prof. Dr. Ortaylı, 6 minareli olan bu caminin şerefe sayısının da 14 olduğunu şu sözlerle ifade etmişti:

"Sultanahmet Camii’nin 6 minaresi dolayısıyla Harem-i Şerif’te Mescid-i Nebevi’ye bir minare daha ilave edildi. 6 minarenin şerefeleri toplamı 14’tür. Bu Osmanlı tarihçilerinin dikkate almaları gereken bir sayı. Zira Kanuni Sultan Süleyman’a bazıları II. Süleyman diyorlar ve Fetret Devri’ndeki Emir Süleyman’ı sıraya koyuyorlar. Resmi Osmanlı tarih kayıt sistemi bunu kabul etmez. Bu nedenle Sultan I. Ahmet 14’üncü padişahtır."

Kimilerine göre bu iddialar asılsız olsa da kimi tarih tutkunları 14 sayısının I. Ahmed'in kaderinde önemli bir yer edindiğini dile getiriyor. Siz daha önce bu "14" efsanesini duymuş muydunuz?

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0