Türk sanat müziğinin usta sanatçısı Çetin Körükçü'nün öğrencisi Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay, acı haberi sosyal medya hesabından sevenlerine duyurdu. Türk sanat müziği sanatçıları üzerinde gösterdiği emekler ile adından sık sık bahsettiren usta sanatçı Çetin Körükçü'nün geçtiğimiz günün akşam saatlerinde vefat ettiği öğrenildi.
Türk sanat müziğinde gösterdiği başarılı çalışmalar ile sık sık gündeme gelen usta sanatçı Çetin Körükçü, geçtiğimiz gün hayatını kaybetti. 75 yaşındaki usta sanatçının acı haberini 4 sene boyunca konservatuvarda öğrencisi olan Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay duyurdu.
"KANSERLE MÜCADELE EDİYORDU!"
Yaptığı paylaşım sırasında hocasının uzun süredir kanser tedavisi gördüğünü söyleyen Onur Akay, sözlerine "Türk sanat müziği sanatçılarında büyük emekleri olan ve benim de konservatuvarda 4 sene hocam olan değerli sanatçımız Çetin Körükçü’yü, 15 Ocak 2024 Pazartesi günü kaybettik. Akşam saatlerinde gelen haber hepimizi derinden üzdü. Hocamız, uzun süredir kanserle mücadele ediyor ve tedavi görüyordu. Kendisine Allah’tan rahmet ve sevenlerine başsağlığı dilerim." şeklinde devam ederek usta sanatçının acı haberini sevenleriyle paylaştı.
ÇETİN KÖRÜKÇÜ KİMDİR?
11 Kasım 1948 tarihinde Gaziantep’te doğan Çetin Körükçü, ilk ciddi müzik çalışmalarına 1969 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Emin Ongan’la başladı. İki yılın ardından Nazmi Atlığ’dan özel ders alan usta sanatçı, 1970 yılından itibaren İleri Türk Müziği Konservatuarı Derneği’nde Dr. Teoman Önaldı ile çalışmaya başladı. 1974 yılında Önaldı’nın görev gereği ayrılmasından sonra koronun yönetimini devraldı. Koronun TRT İstanbul Radyosu’nda yaptığı programları ve bütün konserlerini yöneterek, bugüne kadar yaklaşık 150 performans sergiledi.
1969 yılında Hafta Sonu Gazetesi’nin açtığı yarışmada derece alarak ilk plağını yapan Çetin Körükçü, 1974 yılına kadar 23 adet 45 devirli plak ve bir LP çıkardı.
1976 yılında Kültür Bakanlığı’nın açtığı imtihanı kazanarak, devletçe kurulan ilk Türk Müziği Korosu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na girdi; Prof. Dr. Nevzat Atlığ ve Necdet Yaşar, Cüneyt Kosal, Mefharet Yıldırım gibi birçok ustayla çalışmaya başladı. 26 yıl boyunca bu koronun yurt içi ve yurt dışı bütün konserlerine solist ve korist olarak katılan Çetin Körükçü, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı bulunan Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olarak görev aldı.
1985 yılından itibaren 1976 yılında Nesrin Körükçü ile evlenen Çetin Körükçü, eşiyle birlikte düet yapmaya başladı. Birlikte, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konser verdi, radyo, televizyon programları yaptı, LP ve CD’ler çıkardı.
Yurt içinde ve yurt dışında birçok üniversitede konserler verdi; Türk musikisinin doğru tanıtılması için çalıştı. Sempozyumlara katıldı, tebliğler verdi. Çeşitli kuruluşlardan davetler aldı, konferanslar verdi.
1989 yılında yardımcı doçent olan Çetin Körükçü, 1996 yılında Üniversal Şirketi’nde aldığı bir teklifle 'Bir Şarkıdır Yaşamak' adıyla bir CD serisi hazırladı. Yönetmen ve solist olarak görev aldığı bu seri yurt dışında fuarlara katıldı; Harvard Üniversitesi’nce kaynak yayın kabul edildi.
1998 yılında her sanatseverin müracaat edebileceği bir genel kültür kitabı olan 'Türk Sanat Müziği' adlı kitabı yayınlandı. 1999 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu 'Sanat Kurulu' üyeliğine getirildi.
2000 - 2002 yılları arasında Flash TV’de 'Bir Şarkıdır Yaşamak' adlı bir Türk müziği programını her hafta canlı olarak Nesrin Körükçü ile birlikte hazırlayıp sundu.
Bir süre Haliç Üniversitesi Konservatuarı müdürlüğünü ve İleri Türk Müziği Konservatuarı Korosu’nun şefliğini sürdüren ve Devlet Korosu ile TRT İstanbul Radyosu ses sanatçılarından Nesrin (Aksoy) Körükçü ile evli olan Körükçü, Sanat Kurulu üyesi olarak da görev aldığı Devlet Korosu’ndan 16 Nisan 2002’de emekliye ayrıldı.
En son Okan Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Türk Konservatuarı Müdürü olarak çalışmalarını sürdüren Çetin Körükçü, 15.01.2024 yılında 75 yaşında hayatını kaybetti.
BİR YORUM YAPIN 0