Her yıl şubat ayının 14. günü Sevgililer Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde sevgilisi, nişanlısı ya da eşi olan çiftler birbirlerine olan sevgilerini göstermek için hediyeler almakta ya da çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Peki, 14 Şubat Sevgililer Gününün gerçek hikayesi aslında ne? Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı? Neden 14 Şubat günü Sevgililer Günü olarak kutlanır?
Birçok ülkede kutlanan Sevgililer Gününün ilk ortaya çıkışı Aziz Valentine adındaki bir din adamına dayanmaktadır. Nitekim İngilizcede bu gün için "St. Valentine’s Day" denmektedir. Hıristiyan olduğu için öldürülen Valentine adındaki din adamının romantik bir aşkla olan ilişkisi tarih kitaplarında yer almasa da bu gün efsaneleşmiş bir şekilde Valentine’e dayandırılır. Efsaneye göre devlet tarafından evlenmesine izin verilmeyen kişileri Valentine gizlice kilisede evlendirir. Sonrasında gelişen olaylar Valentin'in idamıyla sonuçlanır. Ancak bu hikâyenin gerçekten yaşandığına dair herhangi bir delil yok, efsaneleşerek dilden dile dolaşmış. Sevgililer Günü Hıristiyan bir din adamına dayandırılsa da dinî kutsal bir gün olarak telakki edilmez. Nitekim 1969 yılında kilise, Aziz Valentine Günü'nü takviminden çıkarmıştır. Dolayısıyla Sevgililer Günü ticari yönü ağır basan ve tüketimi artırmaya yönelik kapital bir uygulamadır.
14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜNÜN HİKAYESİ
Valentin olarak bahsedilen kişinin hangi Valentin olduğu tam bir soru işaretidir. Esasında tarih kitaplarında yer almayan bu kişinin hikayesi dilden dile aktarıldığı için doğruluğu net olmasa da bir efsane olarak tarihteki yerini almıştır. Eski metinlerde Valentinus olarak geçen bu kişi Roma'nın henüz Hıristiyanlığı kabul etmediği ve Hıristiyanlara çeşitli şiddet ve baskıların uygulandığı bir dönemde yaşayan Hıristiyan bir din adamı.
Roma İmparatoru II. Claudius, Roma askerlerinin tüm odağını savaşa vermesi ve ülkeyi savunurken geride birini düşünüyor olmaması gibi gerekçelerle askerlerin evlenmelerini yasaklamış. Devletin evlenmelerini yasakladığı askerler, sevdikleriyle evlenmek için Hıristiyan Papaz Valentin'e giderlermiş. Valentin de onları gizlice kilise nikahıyla evlendirirmiş. Valentin'in bu gizli işi açığa çıktığında İmparator Claudius, Valentin'in hapsedilmesini emretmiş ve sonrasında da idamına karar vermiş. Valentin hapisteyken gardiyan Asterius’un sevgisini kazanmış ve onun kör olan kızı Julia'ya dini bilgiler öğretmeye başlamış. Zaman içinde Valentin ve Julia arasında gönül bağı oluşmuş. Valentin, okuyarak dini bilgiler öğrettiği öğrencisi Julia'ya âşık olmuş.
İNANCI İÇİN ÖLÜMÜ TERCİH ETMİŞ
İdam edileceği gün, yani 14 Şubat günü, Valentin aşkını itiraf etmeye karar vermiş ve idama götürülmeden önce yazdığı aşk mektubunu Julia'ya iletmiş. Ne var ki İmparator Claudius idamdan önce Valentin'e bir şart koşmuş. Eğer Hıristiyanlığı bırakıp Roma dinine dönerse onu idamdan azlettireceğini söylemiş. Ancak Valentin kabul etmemiş ve dindar bir Hıristiyan olarak idamı gerçekleşmiş.
Bu günden sonra, Valentin azizlik makamına yükseltilmiş ve dini inancından vazgeçmediği için öldürülen Valentin'in anısına 14 Şubat Günü Aziz Valentin günü olarak anılmaya başlanmış.
TARİHTE ÇOK FAZLA AZİZ VALENTİN VAR
Valentin adında kaynaklarda geçen birden fazla kişi mevcut. Bahsedilen Valentin'in kim olduğu ve belirtilen Valentin'lerin aynı kişi olup olmadığı tarihi verilere göre kesin olarak saptanamıyor. Örneğin Kuzey Afrika'da şehit olan Aziz Valentin adında bir şehit olduğu da biliniyor. Ayrıca Roma'ya yakın Terni kasabasında yaşadığı bilinen bir Aziz Valentin daha mevcut.
Efe 9 ay önce
Nolur elmas
CORDELİUS 9 ay önce
Supercell Elmas vermezsen seni devlete şikayet edeceğim
Abd 9 ay önce
Dini ve milli tarihimizde binlerce sevgi değerlerimiz varken, bir hristiyan adetleriyle neişimiz olabilirki? onlar bizim hangi ritüellerimize değerveriyorki.