Fransa'dan şaşırtan TikTok yasağı!

Fransa'nın Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı Yeni Kalendonya'da seçim yasası değiştirildi. Geçtiğimiz günlerde olağanüstü hal ilan edilen ve çeşitli çatışmalara sahne olan ülkede halk sokağa döküldü. Fransa Ulusal Meclisi'nin kabul ettiği yeni yasa sonrasında çıkan çatışmaların ardından TikTok kullanımı yasaklandı.

Fransa'nın hakimiyetinde ve Pasifik Okyanusu'nda yer alan bir ada olan Yeni Kalendonya, Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu Üyesi. Son dönemde bölgenin en kalabalık etnik grubu olan Kanak halkı ve Fransız yönetimi arasında çıkan çatışmalar yükseldi. Fransa, 10 yıl önce bölgeye yerleşen Fransızlara seçimlerde oy hakkı tanıyan yeni yasal düzenleme yaptı. Yeni yasa bölge halkı ve Fransa yönetimi arasındaki çatışmayı alevlendirdi ve halk sokağa döküldü. Çıkan gösterilerde şiddet baş gösterdi, 4 kişi hayatını kaybederken 200'den fazla kişi tutuklandı. Fransa, protestoları kontrol altına almak adına TikTok sosyal medya platformunu yasakladı.

Yeni Kalendonya

Yeni Kalendonya

TİKTOK YASAKLANDI

Polisin göstericiler üzerinde uyguladığı kanlı baskı sonucu Yeni Kalendonya'nın başkenti Noumena'nın Belediye Başkanı Sonia Lagarde, adanın kuşatma altında olduğunu söyledi. Fransa yönetimi, kontrolü ele geçirmek için büyük bir operasyon başlattı. Bu bağlamda pek çok kısıtlama getirilirken sosyal medya platformu TikTok da yasaklandı. Sonia Lagarde, adada çok sayıda kamu binasının ateşe verildiğini ve yüzlerce polis takviyesinin gelmesine rağmen durumun "sakinleşmekten çok uzak" olduğunu ifade etti.

TikTok yasağının ne kadar süreceği henüz belirsiz. ABC News'in haberine göre olağanüstü hal 12 gün boyunca sürecek ve sabah 6'dan akşam 6'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bu durumda yasakların kalıcı olup olmayacağı ya da ne kadar süreceği henüz netlik kazanmadı.

Yeni Kalendonya

Yeni Kalendonya

FRANSA İÇİN STRATEJİK KONUMDA

Adanın Çin ve Avusturalya gibi ülkelere yakın olması Fransa için stratejik bir konum kazandırıyor. Bu nedenle bölgedeki siyasi ve ekonomik etkisini kaybetmek istemeyen Fransa yönetimi, Fransız yerleşimcilere seçimlerde daha fazla hak vererek çıkarlarını korumayı hedefliyor. Sömürgeciliğe karşı protestolar yapan bölge halkı ile polis arasındaki gerilim yükseliyor.

Ayrıca 1864'ten bu yana dünya genelinde nikel ihracatında önde bir rol oynayan Yeni Kalendonya'da Kanak halkı bu gelirden adil pay istiyor. Bu durum Fransa'yı endişelendirdiği için çatışmaların bir sebebinin de bölgedeki nikel kaynakları olduğu düşünülüyor.

Dev girişimci Nusret şubelerini bir bir kapatıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Dev girişimci Nusret şubelerini bir bir kapatıyor!

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0