25 haftalık doğan bebek hayata tutundu! Kök hücre tedavisi uygulandı

25 haftalık dünyaya gelen Metin Alp ismindeki bebeğe solunum yetmezliği nedeniyle Trabzon'da kök hücre tedavisi uygulandı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde verdiği 116 günlü mücadele sonrası minik bebek hayata tutunmayı başardı.

Bayburt'ta yaşayan 36 yaşındaki Zeynep Saka, Fikret Saka ile 4 yıldır evli ve 1 çocuğu var. Genç kadın hamileliğinin 25. haftasında şok edici bir gelişmeyle sarsıldı. Vücudunda enfeksiyon tespit edilen Saka, enfeksiyonun bebeği etkilemesi sebebiyle 24 Ocak'ta Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğuma sevk edildi. Ailenin Metin Alp ismini verdiği bebek, 25 haftalıkken sezaryenle ve 1 kilogram ağırlığında dünyaya geldi.

25 HAFTALIK DOĞAN METİN ALP BEBEK HAYATA TUTUNDU

Annedeki enfeksiyon nedeniyle ağır solunum yetmezliği oluşan bebek, hastanenin 3. basamak yenidoğan yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı ve bebeğe uygulanan kök hücre tedavisin sonucunda hayata tutunmayı başardı.

Yenidoğan uzmanı Doç. Dr. Handan Bezirganoğlu tarafından Sağlık Bakanlığının onayıyla doğumun beşinci haftasında Metin Alp bebeğin akciğerlerine ilk kök hücre tedavisini uyguladı. Tedaviden olumlu sonuç alan Bezirganoğlu, bebeğe ikinci kez kök hücre tedavisi uyguladı.

Tedavinin üçüncü ayında 1 kilogramdan 3 kilo 500 gram ağırlığına ulaşan bebek, solunum cihazından ayrılarak serbest oksijen desteğiyle taburcu edildi. Anne Zeynep Saka, 116 gün süren tedavinin sonunda minik oğlunu kucağına aldı.

Hem erken doğum hem de solunum yetmezliği nedeniyle bebeğin zor günler geçirdiğini belirten Doç. Dr. Bezirganoğlu, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda şunları kaydetti: "Bu açıdan benim gördüğüm en kötü hastaydı. Tüm destek tedavilerine rağmen kandaki oksijen düzeyini normal aralıkta tutmakta ve akciğerlerini havalandırmakta çok zorlandık. Çok uzun bir dönem yaşam ve ölüm arasında seyretti. O hayata tutundu, hayata tutundukça biz de olağanüstü bir çabayla onu hayatta tutmak için uğraştık."

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ UYGULANDI

Yenidoğan bebeğe uygulanan kök hücre tedavisi hakkında Bezirganoğlu, "Dünyada yavaş yavaş artan bir uygulama. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığının belli prosedürler sonucunda izniyle çok kısıtlı merkezlerde deneyimli ekiple yeni yeni uygulanmaya başlandı. Biz de bu hastamıza kan bankasından temin ettiğimiz göbek kordonu kökenli kültüre edilmiş kök hücre tedavisi uyguladık. Uygulama hem damardan hem de akciğere entübasyon tüpünden verilerek yapıldı. Gerçekten çok büyük fayda gördük. Üç ayın sonunda hastayı solunum cihazından ayırabildik. Serbest oksijen desteğine geçti. Annesine kavuşturabildik. Bu tedaviyi bölgemizde uygulayan ilk merkeziz. Aynı zamanda başarıyla uygulayan ilk merkeziz. Bunun da gururunu yaşıyoruz. Bu bebeği yaşatabilmek ve anneyle kavuşturabilmek gerçekten bizim için çok önemliydi. İlk kavuşma anında annenin gözyaşlarını görünce gerçekten değdiğini düşündük. Bu hasta bizim için çok büyük deneyim oldu ve bize çok şey öğretti. İleriki zamanlarda gerekli hastalarda, belki yenidoğanların diğer hastalıklarında bu tedaviyi Sağlık Bakanlığının izniyle uygulamayı planlıyoruz." dedi.

kök hücre tedavisi

kök hücre tedavisi

"ANNELER UMUDUNU KAYBETMESİN"

Minik Metin Alp'i artık annesi emzirebiliyor ve bakımlarını yapabiliyor. Anne Zeynep Saka, "Bendeki enfeksiyon bebeğe geçtiği için akciğerlerinde çok büyük sorun yaşadı. Bunun için kök hücre tedavisi aldı ve daha iyi oldu. Bayburt'tan buraya devamlı gidip geldim ve doktor hanımdan telefonla bilgi aldım. Şimdi bebeğim benimle, çok mutluyum. Handan Hanım'a, Doç. Dr. Berna Hekimoğlu'na, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemşirelerine, hepsine çok teşekkür ederim. Hepsi özveriyle çalışıyorlar. Bebeğimi evime götüreceğim için çok mutluyum." şeklinde konuştu.

Zorlu geçen 3 ayın ardından bebeğini ilk kez kucağına alan anne, "Mutluluğumu tarif edemem. Burada benim gibi bekleyen anneler umudunu kaybetmesinler, bebekleri iyi olacak, doktorlarımız çok iyi bakıyorlar. Ellerinden geleni yapıyorlar." dedi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0