Kadın ve erkek beyinleri farklı işliyor! Yapay zeka güvenilir sonuçlar elde etti

Günümüzde teknoloji çok ileri bir düzeye gelmiş bulunuyor. Stanford Üniversitesi'nde yapay zeka teknikleri kullanılarak yapılan bir araştırma ile erkek ve kadıların beyinleri arasında temel farklılıkların olduğu ortaya çıkarıldı.

Erkeklerin ve kadınların düşünme biçimlerinin farklı olduğu halk arasında bilinen bir şey. Son dönemde kullanılan yapay zeka gibi ileri teknolojiler, erkek ve kadınların beyinlerindeki farklılıkları ortaya koydu. Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, beyinde hayal kurma, hafıza ve karar verme süreçlerinden sorumlu alanların erkek ve kadınlarda farklı olduğunu kanıtladı.

ERKEK VE KADIN BEYNİNDEKİ ORTAYA ÇIKARILDI

Araştırmada 20 ila 35 yaş arasında yaklaşık 1500 genç yetişkin beyni yapay zeka tarafından incelemeye alındı. Beyin aktivitelerini bir 'parmak izi' ile karakterize eden araştırmacılar araştırma sonucunda, kadının beyni ile erkek beyninin hayal kurma, hafıza ve karar verme süreçlerinden sorumlu alanlarında farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı.

Söz konusu modelde kısmen dinamik MRI taramalarını analiz eden derin bir sinir ağı kullanması nedeniyle önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında üstün performans gözlemlendi. Bu yapay zeka modeli farklı beyin bölgeleri arasındaki karmaşık etkileşimi yakalayabiliyor. Araştırmacılar modeli yaklaşık 1.500 beyin taramasında test etti ve neredeyse tamamında taramanın bir kadından mı yoksa bir erkekten mi geldiğini belirleyebildi.

20 Şubat'ta Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan bulgular, insan beyninde güvenilir cinsiyet farklılıklarının bulunup bulunmadığına ilişkin uzun vadeli bir tartışmanın çözülmesine yardımcı oldu ve nöropsikiyatrik durumların cinsiyete dayalı olarak kadın ve erkeklerde farklı işlediğini saptadı. Bugüne kadarki araştırmalar beyinleri farklı gruplara ayırmasına yardımcı oluyordu ancak sınıflandırmanın nasıl gerçekleştiğine dair bilgi vermiyordu. Ancak bugün araştırmacılar, bir modelin kararlarının nasıl alındığını açıklamak için büyük miktarda veriyi tarayabilen "açıklanabilir yapay zeka" adı verilen bir aracın erişimine sahip.

FARKLILIK GÜVENİLİR BİR ŞEKİLDE TESPİT EDİLDİ

Beyinde tespit edilebilir cinsiyet farklılıklarının var olduğu zaten söyleniyordu ancak daha önce güvenilir bir şekilde tespit edilmemişti. Yapay zeka ile geliştirilen yeni model, ABD ve Avrupa'daki birden fazla bölgeden alınan beyin taramaları da dahil olmak üzere farklı veri kümelerinde çok iyi çalıştı ve ikna edici bulgular ortaya çıkardı. Profesör Vinod Menon araştırmaya dair, "Bulgular bugüne kadarki en ikna edici ve genelleştirilebilir kanıtlar sağladı. İnsan beyninin işlevsel organizasyonundaki cinsiyet farklılıklarını güçlü bir şekilde ortaya koydu" dedi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0