Birol Güven açıkladı! "Türk dizileri 170'ten fazla ülkede 800 milyon kişiye ulaştı"

Yaptığı röportaj sırasında Türk dizilerinin Orta Doğu, Balkanlar, Orta Asya, Avrupa, Latin Amerika, Afrika, Japonya ve Hindistan'a kadar dünya genelinde 170’ten fazla ülkede yayımlandığını dile getiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Türk dizilerinin şimdilerde 800 milyonun üstünde kişiye ulaştığını söyledi. Birol Güven; "TRT Türk tarihini ve kültürünü dünyaya tanıtıyor." dedi.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Türkiye'nin dünyada en fazla dizi film ihraç eden ikinci ülke olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, istatistiklerin belirlenmesi üzerine röportaj verdi. Açıklamaları esnasında Türk dizilerinin dil, din, renk fark etmeksizin geniş bir coğrafyada izlendiğini dile getiren Birol Güven, yabancı insanların çocuklarına, caddelerine Türk dizilerinde yer alan karakterlerin isimlerini verdiğini ve Türkiye'yi ziyaret etmek istediklerini aktardı. Birol Güven; "İstanbul'a gelen turistlerin büyük bir bölümünde dizilerin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada Kapadokya, Mardin çok önemli bir yer kaplıyor. İzmir, Eskişehir ve Bilecik de öyle. İnsanlar bizim dizilerimizden çok etkileniyorlar ve doğal olarak kültürümüzü de tanımak istiyorlar." şeklinde konuştu.

"TRT EN ZORUNU YAPIYOR!"

Yaptığı açıklamalar sırasında Türk dizilerinin son 10 yılda büyük bir gelişim gösterdiğini aktaran Birol Güven, bu gelişimde TRT'nin etkisine dikkat çekti. Birol Güven; "Çok sayıda dizi ihraç ediyoruz. Son 10 yılda zirveye çıktı. Şu anda 170'e yakın ülkeye ihraç ediyoruz. 800 milyonun üstünde de insana ulaşıyoruz. TRT'nin yaptığı ve ihraç ettiği dizilere ayrı bir yer açmak gerekiyor. Çünkü, gerçekten TRT en zorunu yapıyor. Bizim kahramanlık hikayelerimizi bizim coğrafyamızın dışındaki insanlara izlettiriyor. Bizim dizilerin yaptığı koşuysa TRT'nin yaptığı engelli koşu diyebiliriz." ifadelerini kullandı. 

GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇALIŞMALARDAN BAHSETTİ!

Türk dizilerinin uluslararası dizi ve sinema endüstrisinde yerini belirten Birol Güven, gelecekte hedeflenenlerden bahsetti. Birol Güven; "Dizi endüstrisi çok büyük bir endüstri. Dünyanın her yerinde hatta önemli yerlerinde bazı marketler var. Türkiye'de bugüne kadar bu market yoktu. Amacımız 2025 yılında bu marketi İstanbul'a getirmek." şeklinde konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI AÇIKLAMA YAPMIŞTI!

Geçtiğimiz aylarda Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 74. Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale) katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Türkiye standının da bulunduğu Avrupa Film Pazarı'nda (EFM) yer almıştı. Düzenlenen etkinliklere ilişkin açıklamalarda bulunan Batuhan Mumcu 170’ten fazla ülkede yayımlanan Türk dizilerinin 750 milyonun üstünde kişiye ulaştığını aktarmıştı.

"ÜLKEMİZİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR"

Açıklamaları esnasında tüm dünyanın takip ettiği ve binlerce sektör temsilcisinin bir araya geldiği bu organizasyonda yer almanın önemini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Türk sinemasını ve Türkiye’yi başarıyla temsil ettiklerinden bahsetti. Batuhan Mumcu; "Daha önce Berlinale’de büyük ödül olan Altın Ayı dahil birçok ödül kazanmıştık. Bakanlığımız destekli sinema filmleri Berlin, Cannes, Venedik, Toronto, Tokyo gibi dünyanın en önemli uluslararası film festivallerinde yer alarak Türk sinemasının ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyor. Biz de bunu çok önemsiyoruz ve hem film üretiminin hem de uluslararası temsiliyetin artırılması için desteklerimizi sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu

"YENİ GÖRÜŞMELERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"

74. Uluslararası Berlin Film Festivali kapsamında açtıkları Türkiye standıyla Türk filmlerini yabancı sektör temsilcilerinin beğenisine sunduklarını ifade eden Batuhan Mumcu; "Sinemacılarımızın ortak yapım ve diğer iş birliği görüşmelerine ev sahipliği yapıyoruz. Bu görüşmeler yeni ortak yapımların ve işbirliği olanaklarının geliştirilmesi için çok önemli. Ayrıca burada filmlerimizin yurt dışı satışı geçekleşiyor ve bu da bizim için çok önemli." dedi.

TÜRKİYE İLK 5 ÜLKE ARASINDA YER ALIYOR!

Türk dizilerinin uluslararası alanda büyük bir başarıya sahip olduğunu dile getiren Batuhan Mumcu, geniş bir hayran kitlesi olduğundan bahsetti. Batuhan Mumcu; "Dizilerimiz bugün Amerika’dan Rusya’ya, Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar dünya genelinde 170’ten fazla ülkede yayımlanıyor ve yaklaşık 750 milyon kişiye ulaşıyor. Türk dizi-film sektörü ihracatta dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Türk dizileri satıldığı bölgelerde Türkiye’nin, Türk kültürünün tanıtılması anlamında büyük bir etkiye sahip." değerlendirmesinde bulundu.

"DİZİLERİMİZİ TÜM DÜNYAYA SUNUYORUZ"

Türk dizilerinin Türkiye’nin dünya nezdindeki bilinirliğine de önemli bir katkı sağladığını ifade eden Batuhan Mumcu; "Dolayısıyla biz de etkisi böylesine büyük olan dizi sektörümüz ile işbirliğinde önemli çalışmaları hayata geçiriyoruz. Dünyanın en önemli dizi ve içerik fuarları arasında yer alan MIPCOM, MIPTV, ATF Singapur, Content Amerika ve Dubai Dizi ve İçerik Fuarı gibi etkinliklerde ülke standı açılmasına destek veriyoruz ve dizilerimizi tüm dünyaya sunuyoruz." dedi.

2025 YILINDA FUAR DÜZENLENECEK!

Türkiye’de de bu konu üzerine bir fuar yapılması gerektiği düşüncesiyle çalışmalara başladıkları aktaran Batuhan Mumcu; "İnşallah 2025 yılında İstanbul’da bir Dizi ve TV içerik Fuarı düzenleyeceğiz. Bu organizasyonun alanındaki en önemli etkinliklerden birisi olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"278 MİLYON TL DESTEK SAĞLAMIŞ OLDUK"

Pandemi sürecindeyken izleyici sayılarında da büyük bir düşüş yaşandığını aktaran Batuhan Mumcu; "Bu süreçte salonlarımızın faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla sinema salonlarına 32 milyon TL destek sağladık. Bunun yanında yüzde 10 oranındaki 'Eğlence Vergisini' Hazine ve Maliye Bakanlığımız işbirliğinde yüzde 0’a indirdik ve bu sayede 2023 yılında sektöre 278 milyon TL destek sağlamış olduk." dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu

"BU YILA ÇOK İYİ BAŞLADI"

Sinemalardaki izleyici sayısının artırılması amacıyla da bir mevzuat değişikliğine gittiklerini kaydeden Batuhan Mumcu, iki yeni indirimli bilet türü ihdas ettiklerine dikkati çekti. Batuhan Mumcu; "Bu sayede özel kurumların indirimli bilet almasının önünü açtık. Bu düzenlemenin 2024 yılı izleyici sayısına önemli katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz. Sinema sektörümüz bu yıla çok iyi başladı. İzleyici sayısı, Şubat 2024 tarihi itibarıyla geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34 artış gösterdi. 2024 yılında önceki yıla göre yüzde 30 artışla 40 milyon izleyiciyi aşacağımızı öngörüyoruz. İnşallah sektörümüzle birlikte güzel bir yıl geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, ZENGİN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE BAŞTAN BAŞA DOĞAL BİR PLATO!"

Röportajı sırasında Berlinale kapsamında yabancı film yapımlarının Türkiye’de çekilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Batuhan Mumcu, Türkiye’nin zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle baştan başa doğal plato özelliğine sahip olduğunu vurguladı. Batuhan Mumcu; "300’e varan güneşli gün sayısı, çeşitli çekim mekanları, rekabetçi fiyat avantajı, gelişmiş teknik altyapısı, tecrübeli ve nitelikli işgücü ve teşvik sistemiyle film yapımcılarına çok önemli avantajlar sunuyor. Biz de bu avantajların yanında ülkemizin rekabet gücünü artırmak amacıyla ülkemizde film çekecek olan yabancı film yapımcılarının Türkiye’de harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarını iade alabileceği 'Yabancı Film Yapım Desteği'ni hayata geçirdik." şeklinde konuştu. 

Henry Cavill

Henry Cavill

"ÇOK SAYIDA HOLLYWOOD FİLMİ ÇEKİMLERİNİ ÜLKEMİZDE GEÇEKLEŞTİRMEK İSTİYOR"

Guy Ritchie, Jason Statham, Hugh Grant, Josh Hartnett, Henry Cavill, Salman Khan gibi dünya starlarının yer aldığı çok önemli yapımların Türkiye’de çekildiğine dikkat çeken Batuhan Mumcu, öte yandan festival kapsamında düzenlenen ve uluslararası film ve medya endüstrilerinden yaklaşık 10 bin temsilcinin bir araya geldiği EFM direktörü Dennis Ruh ile uluslararası alandaki işbirliği olanakları ve gelecek dönemde gerçekleştirecekleri çalışmalar hakkında istişarelerde bulundu.

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0