Antalya'da Antep fıstığı üretimi başladı! Kurak araziler değerlendi

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Antep fıstığı üretimi yapıldı. Gaziantep'in tescilli ürünü Antep fıstığı, Antalya'da da denendi ve tuttu. Üreticilerin kurak ve atıl arazileri değerlendirmek üzere diktiği fidanlar meyve verdi ve hasat edildi.

Günümüzde dünyayı tehdit eden bir olgu olarak iklim değişikliği ve kuraklıkla karşı karşıyayız. Kuraklığın ve sıcaklığın artmasına bağlı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı alternatif ürün çeşitliliğine eğildi. Korkuteli ilçesinde denen Antep fıstığı üretimi tuttu ve meyveler elde edildi.

Korkutelinde Antep fıstığı üretimi

Korkutelinde Antep fıstığı üretimi

ANTALYA'DA ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ YAPILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje, su azlığı ve hava sıcaklarının artışı nedeniyle atıl kalan arazileri değerlendirmeyi ve tarıma kazandırmayı amaçladı. Bu bağlamda toprak ve su analizleri yapıldı; Gaziantep, Siirt ve Mardin'deki üreticilerle görüşüldü. Bölgeden deneme amaçlı getirilen fidanlar dikildi ve iklime uyum sağlandığı gözlemlendi. Bu gelişme ile proje genişletildi ve Korkuteli ilçesinde 1 dekar için 20 fidan hibe verilmesi ile başlandı. Olumlu geri dönüşlerden sonra hibe miktarı artırıldı. Geçtiğimiz yıl üreticilere 8 bin fidan dağıtıldı. Ayrıca belediye, üreticilere bakım ve yetiştirmeyle ilgili de gerekli desteği sağladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANA SORUN

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay, hibe almak için sırada 500 üreticinin beklediğini belirtti ve "İnceleme yaptık ve üzerine düşündük. Gaziantep ve çevresindeki bahçeleri inceledik. İklim ve toprak yapısının uyumuna bakarak çalışmayı başlattık. Bu yıl 3'üncü kez fidan dağıtımı yapacağız. Çiftçimiz bu işe çok ilgi gösterdi" dedi.

Toprağın daha nemli olmasından dolayı Antalya'da Antep fıstığının daha kolay yetiştiğine değinen Tuğrul Ay, "Hiç ekim yapılmayan alanların değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Hiç sulamadan yetişen bir tür bu diktiğimiz fidanlar. İklim değişikliği ve kuraklık ana sorunumuz. Bizdeki iklim daha nemli ve toprağımız daha verimli. Antep fıstığının burada Gaziantep ve Şanlıurfa'ya nazaran daha rahat yetiştiğini gördük. Çiftçimiz yoğun ilgi gösteriyor" şeklinde konuştu.

Korkutelinde Antep fıstığı üretimi

Korkutelinde Antep fıstığı üretimi

ANTEP FISTIĞI ANTALYA TOPRAĞINDA DAHA RAHAT GELİŞİYOR

Antep fıstığı üretiminde çiftçiler, geçen seneki fiyatlarla 1 dekarlık alanda masraflar hariç 150 bin lira kazandı. Antalya'nın toprak özellikleri Antep fıstığının daha rahat yetişmesini sağladığı için Gaziantep'te 10 yılda tam seviyede ürün verir hale gelen bir ağaç, Antalya'da 7 yılda tam verime gelebiliyor. Saadet Tuğrul Ay, destek ve üretim sürecine ilişkin "8 bine yakın fidan verdik. 500 çiftçimiz sırada bekliyor. 1 dekardan az olan arazilere vermiyoruz. Talep giderek artıyor" dedi.

35 yıldır çiftçilik yapan 52 yaşındaki Ali Şevkan denemek için diktikleri fidanlardan verim almaya başladığını söyledi ve "İklim şartları uydu. Çok güzel oluyor şu anda. Bakımı ve budamasının iyi olması lazım. Ağaçta meyveleri görünce seviniyorum. Geçen sene az vermişti, yedik tadı da çok güzeldi" dedi.

Korkutelinde Antep fıstığı üretimi

Korkutelinde Antep fıstığı üretimi

1 dekarlık alanda sulama imkanına göre 12 ya da 20 fidan dikiliyor. 1 erkek fidan, 1 dekarlık alanın tamamında tozlaşma sağlayabiliyor. Ağacın 7. yılında tam verim elde edilebiliyor. Antep fıstığı ya ve kuru olarak iki şekilde pazarlanıyor.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0