Kozmetik sektörünün arka sokağı karanlık! Lüks parfümler çocuk işçilerden geçiyor

Güzelliğin vazgeçilmez parçası parfüm üretimi ile ilgili ortaya çıkan gerçek şoke etti. BBC'nin yaptığı araştırmaya göre Lancome ve Aerin Beauty gibi büyük şirketlerin ürünlerinde yasa dışı olarak çocuk işçi kullanıldığı ortaya çıktı.

BBC'nin geçtiğimiz yaz parfüm tedarik zincirleri üzerinde yaptığı araştırma sonuçları şok edici gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Loreal Paris ve Estee Lauder gibi markalar, çocuk işçi kullanımına sıfır tolerans gibi politikalar uyguladuklarını iddia etse de araştırmalar tam tersini gösterdi. Mısır'da yapılan araştırma, parfümlerin üretiminde kullanılan yaseminin yasa dışı bir şekilde çocuklar tarafından toplatıldığını gösterdi.

GÜZELLİK SEKTÖRÜNÜN ARKA SOKAĞI KARANLIK

Güzellik ve kozmetik şirketlerinin parfüm yağı maliyetini mümkün olduğunca en aza indirmek istediğini belirten parfüm endüstrisi uzmanı Christophe Laudamiel, bunun için tedarikçi işçi maaşlarından kestiğini ifade etti. Laudamiel'e göre bu, şirketlerin toplayıcı çalışanlarına hiç değer vermediğini gösteriyor. BBC'nin araştırmasına göre parfüm sektörü Mısır'da binlerce çocuğun eğitim ve sağlık hizmetlerinden mahrum kalmasına neden oluyor. İşverenler yerel tedarikçiler olsa da tedarik zincirini denetlemesi gereken büyük şirketler, sorumluluklarını gizleyerek pazarlamada 'çocuk işçi kullanımına sıfır tolerans' şeklinde sloganlar atıyor.

10 yaşında Mısırlı bir kız çocuğu olan Basmala, annesi ve kardeşiyle birlikte yaz gecelerinde yasemin toplayarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Basmala gibi pek çok çocuk eğitim hayatından fedakarlık yaparak Lancome, Aerin gibi şirketlerin parfüm üretebilmesi için çalışıyor ve ailelerinin geçimlerini üstleniyor.

İLLEGAL ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORLAR

Basmala ve annesi Heba'nın mesaisi gece 3'te başlıyor ve güneş ışıkları yaseminlere zarar vermeden toplama işlemi gerçekleşiyor. Heba, yaşları 5 ila 15 arasında değişen 4 çocuğuyla birlikte çalışıyor ve topladıkları yaseminleri kilo başına satıyor. Gün sonunda elde ettiği tutar ise yaklaşık 1,5 dolar. Kısacası yoksulluk sınırının altında yaşıyorlar. Toplanan yaseminler ise yağı çıkarılmak üzere A Fakhry and Co, Hashem Brothers ve Machalico gibi yerel fabrikalara gönderiliyor.

BBC, gizli çekimler yaparak çalışan çocukların yaşlarının 12-14 arasında değiştiğini tespit etti. Ancak Mısır'da 15 yaşından küçük çocukların 19.00 - 07.00 saatleri arasında çalışması yasal değil.

Ali Sabancı'nın eşi Vuslat Doğan Sabancı'dan Emanet sergisi!"En değerli emanet yaşamın kendisi"

İLİŞKİLİ HABER

Ali Sabancı'nın eşi Vuslat Doğan Sabancı'dan Emanet sergisi!"En değerli emanet yaşamın kendisi"
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0