Kuraklığa karşı yeni çözüm: Hidrojel! Akdeniz'de üzüm bağlarının su direnci artacak

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde tarımsal ürünlerde kuraklığa karşı kullanılmak üzere hidrojel üretildi. Akdeniz bölgesindeki ülkelerin ortak bir projesi kapsamında yapılan çalışma, üzüm bağlarını kuraklığa karşı korumayı hedefliyor.

"İklim Değişikliğiyle Karşı Karşıya Olan Akdeniz Üzüm Bağlarının Biyolojik Yönetimi ve Korunması İçin Ekolojik Araştırma" başlıklı TÜBİTAK destekli uluslararası bir proje hazırlandı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yağmur Uysal'ın yürüttüğü proje, Akdeniz ülkeleri uluslararası ortak projelerini destekleyen PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) programı kapsamına da kabul edildi. Kısa adı VINEPROTECT olan bu proje kapsamında Portekiz, İtalya, Fas ve Türkiye'deki üniversiteler çalışmalar yapıyor. Türkiye ayağını yöneten Mersin Üniversitesi'ndeki ekip, su azlığı ve kuraklık karşısında üzüm bağlarına yönelik önlem almak adına hidrojel üretti. Hidrojel, iklim değişikliğine bağlı su kaynaklarının azalması ve kuraklığa sebep olması dolayısıyla üzüm bağlarının direncini artırmayı sağlıyor.

hidrojel

hidrojel

HİDROJEL'İN LABORAVUVAR ÇALIŞMASI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Prof. Dr. Yağmur Uysal, "Hidrojelleri laboratuvarımızda üretiyoruz. Bu hidrojeller toprağa verildiğinde toprakta su tutma kapasitesini arttırıyor. Çünkü kendisi boncuk yapısındadır. Şişebilir özellik göstermektedir. Suyu aldığı zaman şişer ve zamanla kendisi suyunu yavaşça verir. Tekrar su aldığı zaman tekrar şişer ama bu işlemi sürekli olarak gerçekleştirebildiği için tarım ürünlerini sıklıkla sulamak zorunda kalmazsınız. Dolayısıyla sulama sıklığını azaltmak demek, sulama suyuna olan ihtiyacını azaltmak anlamına geliyor. Çünkü çiftçilerimiz zaten sulamada büyük bir sıkıntı çekiyorlar. Bunu sadece asmalara değil, bütün tarımsal ürünlere uygulayabiliriz. Proje kapsamında üniversite içinde oluşturulan alanda saksılar üzerinde denemeler gerçekleştirdik ve çalışma sonunda sulamaya ihtiyacın azaldığını gördük. Saksılardaki asmaların dallarını kış döneminde budadık ve bunları biyokömür tekniğiyle kömürleştirdik. Ürettiğimiz kömürü bu hidrojellerin içine ekliyoruz. Bizim ürettiğimiz hidrojeller adı verilen polimerik bir malzemedir. Budama atıklarını kömürleştirip içine verdiğimiz için kömür içeren boncuklar aslında bunlar. Bunun şöyle bir katkısı oluyor; siz tarımsal ve budama atıklarınızı yine değerli bir ürüne dönüştürmüş oluyorsunuz. Kömüre dönüştürüyorsunuz. Kömür doğal olarak yer kabuğundan çıkarılıyor ama biz bunu kısa bir süre içinde laboratuvarımızda aynı özellikte bir biyokömür dediğimiz malzemeye sentezleyerek hidrojellerin içine veriyoruz. Bunun sebebi nedir? Sıfır atık yaklaşımıyla tarımsal atıkları azaltmak ve toprağımızda karbon içeriğini artırmaktır" şeklinde konuştu.

hidrojel

hidrojel

GERÇEK ÜZÜM BAĞLARINA DA UYGULANACAK

Üniversitede saksılarda yetiştirilen üzümler üzerinde normal sulama koşulları, orta kuraklık  ve kuraklık koşullarında denemeler yapıldı ve başarılı sonuçlar elde edildi. Uzun süre su verilmediği zamanlarda dahi üzümlerin kurumadığı gözlemlendi.

Prof. Dr. Uysal, "Ürettiğimiz hidrojeller doğal ve herhangi bir zehirli etkisi bulunmuyor. Çalışmanın yaygın etkisini artırmak için gerçek üzüm bağlarında da uygulanması gerekiyor. Hazırladığımız hidrojellerin Fas, Portekiz ve Türkiye'deki asma bağlarında denemesi yapılacak" dedi.

hidrojel

hidrojel

Projede araştırmacı olarak yer alan Doç. Dr. Zeynep Görkem Doğaroğlu ise "Ürettiğimiz hidrojellerin yaygın etkisini artırarak üreticilere ulaşmayı hedefliyoruz. Hem ekonomik hem de doğa dostu. Dolayısıyla oldukça avantajlı bir sistem" şeklinde konuştu.

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0