Cam silmek hayatına mal oldu! Felçli kadın yılmadı, 15 yıl sonra yürümeyi başardı

Erzurum'da pencereden düşerek felç kalan ve doktorların bir daha yürümesine umut vermediği Züleyha Bingöl, azmi ve fizik tedavi sayesinde 15 yıl sonra ilk adımını attı.

Erzurum'da hüzünlü başlayan hikaye umut ve sevinçle noktalandı. 41 yaşındaki Züleyha Bingöl, evinin penceresinden düştü ve ağır yaralandı. Belden aşağısı felç kalan genç kadına doktorlar artık yürüyemeyeceğini söyledi. 15 yıldır tekerlekli sandalye ile yaşamına devam eden ve aynı zamanda Tekerlekli Sandalye Curling Milli Takımı'nın kaptanı olan Zeynep Bingöl, fizik tedavi ve bitmeyen azmi sayesinde 15 yıl sonra ilk kez yürümeyi başardı.

Zeynep Bingöl

Zeynep Bingöl

CAMLARI SİLMEK İSTEMİŞTİ HAYATINA MAL OLDU

Aziziye ilçesinin Dadaşkent semtinde yaşayan genç kadın, 2009 yılının ocak ayında evinin camlarını silmek istedi. Cam silerken dengesini kaybedip aşağı düşen Bingöl, henüz 26 yaşındayken belden aşağısının felç olduğu gerçeğiyle yüzleşti. Dahası, düştüğünde yardıma koşanlar aceleyle onu taşırken yanlışlıkla ikinci kez düşürdüler. Gelen ambulansla hastaneye kaldırılan genç kadın bir dizi ameliyat geçirdi.

2 çocuk annesi Zeynep Bingöl, Ankara'ya fizik tedaviye gitti ancak omurilik felçli olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Yeniden yürüyebilmek için 10 ameliyat geçirdi ve 1,5 yıl Ankara'da TSK Rehabilitasyon Merkezi'nde yoğun fizik tedavi tedavisi gördü. Ardından Trabzon ve Nevşehir gibi farklı illerde de fizik tedavi görse de bu süreçte omurilik bölgesinde yer alan platinlerinde kırılma yaşandığı için tedaviye ara vermek zorunda kaldı.

SÜREÇ İYİCE KÖTÜYE GİTMEYE BAŞLAMIŞTI

Platinler kırılınca omurgayı destekleyen bir şey kalmadı. Böylece genç kadında skolyoz da başladı. Mevcut durumu kötüye giden genç kadın, 2017 yılında tekrar büyük bir operasyon geçirdi ve omurilik bölgesindeki platinler yenilendi. Ardından Ankara’da TSK Rehabilitasyon Merkezinde fizik tedavi görmeye devam etti.

Zeynep Bingöl

Zeynep Bingöl

SPORLA YENİDEN HAYATA BAĞLANDI

Zeynep Bingöl, 2011'de curling sporuyla tanıştı. Erzurum'un ev sahipliğini yaptığı 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'ndan (UNIVERSIADE) sonra kurulan curling takımına davet aldı. Sonrasında ise kısa sürede Milli Takım forması giydi ve çok sayıda uluslararası müsabakaya katıldı. Ayrıca 2018'de üniversite sınavına girdi ve Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nda Büro Yönetimi Bölümü'nü kazandı.

Zeynep Bingöl

Zeynep Bingöl

YILMADI, 15 YIL SONRA ADIM ATMAYI BAŞARDI!

Özel sporcular hareket eğitim uzmanı Muhammet Buğra Atmaca’nın yardımcı olduğu Zeynep Bingöl, doktorların 'bir daha asla yürüyemeyeceksin, hatta oturamayacaksın' demesine rağmen yılmadan çalışmaya devam etti ve 15 yılın sonunda yürümeyi başardı. Genç kadın yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

"2009 yılında geçirmiş olduğum kaza sonrası omurilik hasarı aldım. Yaklaşık 15 yıldır tekerlekli sandalyede hayatımı devam ettiriyorum. Uzun soluklu ameliyatlar, tedavi süreçleri geçirdim. Yürüme yetimi kaybetmiş olmak tabii ki hem psikolojik anlamda hem fiziksel anlamda çok zor. Bu süreçte mücadeleyi bırakmamak tedaviyle, farklı alanlarda uğraşılarla hayatta tutunmak gerekiyor. Ben de bu şekilde hayatın içinde var olmak için uğraşımı sürdürüyorum. aman zaman tedavime ara vermek zorunda kaldım. Şimdi evime yakın olan merkezde yeniden tedaviye başladım. Sporcu olduğum için burada hem fiziki tedavimi yapıyorum hem de kendimi güçlendiriyorum. Çok yorucu bir süreç ama benim yorulmaya hakkım yok. Çünkü böyle olmazsam kaybolup gideceğimi düşünüyorum. Ben bir anneyim. Çocuklarım için de ayakta durmam gerekiyor. Onlar için de bu mücadeleyi veriyorum. Spor benim için hayata açılan bir pencere olmuştu. Tedavi sürecinde geçirdiğimiz ameliyatlar sonrası doktorum, 'Bir daha asla yürüyemeyeceksin, hatta oturamayacaksın' demişti. İnsan isteyince bir şeyleri gerçekten Allah da yardım ediyor. Allah kapıların en güzelini, hayırlısını açandır. Bu konuda hepimiz inanmış insanlarız. Çalışmak, uğraşmak lazım. Ben de çok çalıştım, çok uğraştım. Mücadeleyi hiç bırakmadım. Yürüteçlerle, ortezlerle adımlamaya başladım. Hayat çok güzel. Hayat bizlere sunulmuş bir armağan. Hayattan vazgeçmemek pes etmemek lazım."

Zeynep Bingöl

Zeynep Bingöl

"BÜTÜN ENGELLİLER BAŞARABİLİR"

İlk adımındaki heyecanını ve duygularını anlatan Bingöl, "Adımımı sanki bir boşluğa atar gibiyim. Çünkü biz omurilik felçliler, belden aşağı vücudumuzu hissetmiyoruz ve hareketlerimiz yok denecek kadar zayıf. Aslında adım atıyorsunuz ama normal bir adım değil bu. Yani boşluğa adım atar gibi. Ama hayatta olmak, yeniden sizinle böyle yan yana aynı hizadan bakmak gerçekten çok güzel bir duygu. Yeniden ayakta olduğum için çok heyecanlıyım. 'Hiç yürüyemezsin' denmesine rağmen ayakta durabilmek bile bence çok büyük bir başarı. ‘Oturamaz’ denilen Züleyha şimdi ayakta size röportaj veriyor." şeklinde konuştu.

Kendini eve kapatan engellilere seslenen Bingöl, "Ben bu mücadeleyi verebiliyorsam onlar da verebilir. Ben bazı şeyleri yapabiliyorsam, bu mücadeleye verebiliyorsam onlar da verebilirler. Evlerinde hapis olmuş engelli arkadaşlar da bunu başarabilir" dedi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0