Mucizevi bebek artık 18 yaşında! Tıp dünyasını şoke eden PGT yöntemi SMA hastalığını yendi

Hatay'da ilk 5 bebeğini SMA hastalığı nedeniyle kaybeden Arslan çifti, sağlıklı embriyoların ayrıştırıldığı ve tüp bebek işlemiyle eş zamanlı gerçekleştirilen PGT yöntemi ile 6. kez anne-baba olmuştu. O bebek, Elif, 18 yaşına bastı.

Hatay'da yaşayan ve akraba olan Süleyman ve Selda Arslan çifti, genetik hastalıkların en zorlarından biri olan SMA hastalığıyla mücadele ediyordu. Çiftin ikisi de kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığı olan SMA taşıyıcısıydı. Çiftin ilk çocukları, ikizler, hastalık nedeniyle sadece 2 gün yaşayabilmişti. İkiz bebeklerinin acı vefatından 6 ay sonra tekrar hamile kalan Selda Arslan, dünyaya getirdiği kızını da 9 ay sonra kaybetti. Ardından iki çocuk daha dünyaya getiren çift, ne yazık ki bütün bebeklerini SMA sebebiyle birkaç ay içinde kaybetmiş oldu.

SMA TAŞIYICI ÇİFTLER İÇİN ÖZEL BİR YÖNTEM UYGULADILAR

O dönemde bir televizyon programı aracılığıyla SMA ve genetik hastalık taşıyıcı çiftler için uygulanan özel bir yöntem olan PGT yönteminden haberdar oldular. Bunun üzerine Ankara'ya gelerek, PGT yöntemini uygulayan Prof. Dr. Volkan Baltacı'ya başvurdular.

PGT yöntemi sayesinde dünyaya getirdikleri kızları Elif, 18 yaşına bastı. Arslan ailesi, sağlıkla büyüyen kızları Elif'le birlikte Prof. Dr. Baltacı'ya ziyarette bulundu.

Prof Dr Volkan Baltacı

Prof Dr Volkan Baltacı

PGT YÖNTEMİ GENETİK HASTALIK TAŞIYICISI ÇİFTLERE ŞİFA OLUYOR

SMA ve diğer genetik hastalıklarda riski en çok artıran faktörün akraba evlilikleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Volkan Baltacı, "Biz bu çocuğumuzu bundan 18 yıl önce PGT yani embriyo seviyesinde genleri kontrol ederek ayıklama, bir nevi sağlıklı çocuğu seçme yöntemi ile elde ettik. Şu an 18 yaşında olan Elif, ülkemizde SMA için PGT yönteminin ilk kez uygulandığı bebek. Bugün de artık üniversite sınavına girmiş genç bir kız." dedi. Dr. Baltacı, akraba evliliklerinden doğan bebeklerin, akraba olmayan evliliklere nazaran 20-30 kat daha fazla SMA riski taşıdığını vurguladı ve akraba evliliği yapacak olan çiftlere gebelik öncesi sağlık taramalarını titizlikle yaptırmalarını önerdi.

Selda Arslan ve Elif Arslan

Selda Arslan ve Elif Arslan

Evliliklerinin ilk 9 yılını çocuklarını kaybetmekle geçirdiklerini söyleyen 47 yaşındaki anne Selda Arslan, "Çocuklarımın hepsi tip 1 SMA hastasıydı, 5 çocuğumu bu hastalıktan kaybettim. Bir televizyon programını izlerken Volkan hocaya denk geldim. Direkt Volkan Bey'i aradım, onunla görüştüm. Ankara'ya geldik. Buraya gelince hastalığımı öğrendim. Bu yola büyük bir umutla başladım, tedavi için merkeze adım atınca olacağına inandım. Bütün kötü günleri unuttum. Çok şükür güzel bir kızım oldu. PGT yöntemiyle Elif dünyaya geldi, dünyanın en mutlu insanı oldum. Benim hayatta olma nedenim, nefes alışım, her şeyim kızım, çünkü çocukları çok seviyorum." şeklinde konuştu.

Üniversite sınavına giren ve bugünlerde tercih sonuçlarını bekleyen Elif ise "Annem beni dünyaya getirmek için çok savaşmış, hep yanımda olduğu için de anneme çok teşekkür ederim. Bunu hiçbir zaman unutmayacağım. Bu uygulamanın ilk defa benim için yapılması düşününce havalı hissettiriyor, ilk olmak güzel. Üniversite sınavına girdim, adli tıp ya da sağlık yönetimi okumak istiyorum. Aileler, araştırsınlar tedavi olsunlar, evlat sahibi olabilirler diye düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0