Masal anlatıcısı Zeynep Betül Akyıldız hem çocuklara hem de büyüklere masallar anlatıyor!

Anneannesinin kendisine anlattığı masallarla büyüyen müzisyen ve masal anlatıcısı Zeynep Betül Akyıldız, profesyonel bir anlatıcı olarak TRT 2'de hem çocuklara hem de büyüklere masallar anlatıyor. "Masallar mesajlar ve öğütler geçmişle bağ kurma imkanı veriyor" diyen Akyıldız, masal anlatıcılığına dair önemli açıklamalarda da bulundu.

Özellikle eski dönemlerde büyük, küçük herkese önemli ve öğretici aktarımlar yapmak amacıyla sunulan masalların; çocukların hayal güçlerinin gelişmesinde oldukça önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Özellikle yazıcılık kültürünün gelişim  göstermesiyle zamanla etkisini kaybettiği görülen hikaye ve masal anlatıcılığının yeniden gün yüzüne çıktığı görülüyor. Anlatıcılık sanatını icra edenlerin sayısı da gittikçe artıyorken bu isimlerden biri de anneannesi ve büyük dayısının anlattığı masallarla büyüyen, müzisyen ve hikaye anlatıcısı Zeynep Betül Akyıldız oluyor.

Zeynep Betül Akyıldız

Zeynep Betül Akyıldız

Zamanla bu anlatıcılığın eğitimini alan ve profesyonel bir anlatıcı olarak hem çocuklara hem de büyüklere masallar anlatan Akyıldız, TRT2’de dün akşam son bölümüyle ekranlara gelen "Misal" adlı programın sunuculuğunu yaptı. İzleyenleri hem geçmişe götüren hem de Anadolu’nun masallarıyla buluşturan Misal'in tüm bölümleri Tabii platformunda ve YouTube’da izlenebiliyor.

Zeynep Betül Akyıldız Misal

Zeynep Betül Akyıldız Misal

"MODERN BİR YORUM GETİRDİM"

Eskiden köylerde masal anaları, ozanların, köy köy dolaşıp masal anlatarak geçimlerini sağladıklarını dile getiren Zeynep Betül, anlatıcılık kültürü ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Sorun şu ki artık anlatanlar azalmaya başladı. Bunun bir kültür olarak devam etmesi çok önemliydi. Ben de anlatıcılığa sahne sanatını katmak ve modern bir yorum getirmek istedim. Tabii ki yazılı kültür ve şu anda dijital kültürü yaşadığımızdan dolayı tekrar geçmişteki o sözlü kültürü olduğu gibi yaşamamız çok mümkün değil. Tıpkı müzedeki eserleri bir hazine olarak görüp sarıp sarmaladığımız gibi, masallara da bu bakış açısıyla yaklaşıyorum."

Hikaye anlatıcısı

Hikaye anlatıcısı

KÖY KÖY DOLAŞIP KAYIT ALTINA ALINIYOR

Masal anlatıcılığının teknoloji çağının insanına ne verdiğiyle ilgili de konuşan Akyıldız sözlerine "Sözlü kültürün altında mitler, destanlar, efsaneler, masallar, türküler her şey var. Masal bunlardan sadece bir tanesi. Bunlarla gelecek kuşağa bir takım mesajlar ve öğütler aktarılarak geçmişle bağ kurma imkanı veriyor. Bu sarıp sarmaladıkları kundağı kuşaklar boyunca birbirlerine iletmişler. Sözlü kültür araştırmacıları köy köy dolaşarak bunları kayıt altına almaya başladı. Kayıt altına alınması bir yandan çok güzel bir şey, ama bir yandan da sözlü kültürün öldüğünü belli eden bir şey" ifadelerini kullanarak devam etti.

Hikaye anlatıcısı Zeynep Betül Akyıldız

Hikaye anlatıcısı Zeynep Betül Akyıldız

"İZLEYENLER ÇOCUKLUĞUNA DÖNDÜ"

TRT2'de yayınlanan Misal programında farklı şehirlerin masallarını anlatan Zeynep Betül, "Masallar da kanatlı, uçan canlı gibiler. Şu masal şu şehrin masalıdır diye yüzde yüz söyleyemiyoruz. Ama o masalın o şehirdeki versiyonları var. Masal havuzumu oluştururken bunları araştırdım. Masal anlatıcılığını sadece sözlü olarak değil, müzikli olarak da yapmaya başladık. 13 bölümlük programda, 13 farklı şehrin masalını izleyiciyle buluşturduk. ‘Küçükken de masal dinlerdik, nostalji yaşadık’ şeklinde çok güzel tepkiler aldık. Yeni hayaller kurmaya başlayan gençlere de ilham oldu. Bu alanda Türkiye’deki ilk çalışma olduğu için de çok mutluyuz. Geçmişteki o masallar sadece çocuklar için değil, herkes içindi. Misal’de anlattığım masalların içerisinde cinler, periler, kavuşamayan aşıklar, ölüm gibi bu çağın çocuklarıyla paylaşmadığımız her şey geçiyor" dedi.

İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0