DNA örnekleri arasında bir ilk! 52.000 yıllık bir yünlü mamutun genomu keşfedildi

Yaklaşık 52.000 yıl önce, yünlü bir mamut Sibirya'da buzla çevrili bir arazide öldü. Bilim insanları ise DNA örnekleri arasında bir ilk göstererek nesli tükenmiş bir hayvanın ilk 3 boyutlu genomunu oluşturdu.

Türünün yok olması ve akıllarda soru işareti bırakan mamut soyu bilim insanlarının ışığında her geçen gün yeni bir bilgiyle gün yüzüne çıkıyor. 2017 yılında çalışmaya başlayan Love Dalen, 140'dan fazla mamutun kalıntılarını buldu. Geçtiğimiz aylarda ise yünlü mamut hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.

Cosmos sitesinde yer alan habere göre; Araştırmacılar antik kalıntıları mükemmel bir şekilde korumuş olan 52.000 yıllık bir yünlü mamutun genomunu ve 3 boyutlu yapılarını bir araya getirdiler. Hücreye özgü gen aktivitesinin antik DNA'da ölçülmesi ilk kez gerçekleştiği bildirildi. Bu ise tamamen yeni bir fosil türü keşfettiklerini söylüyorlar.

Donmuş toprak ortamında mamut ayağı Kaynak Love Dalen

Donmuş toprak ortamında mamut ayağı Kaynak Love Dalen

Yünlü mamut 2018 yılında Sibirya'da keşfedildi. Araştırma Cell dergisinde yayınlandı. Baylor Tıp Fakültesi Genom Mimarisi Merkezi Direktörü ve makalenin sorumlu yazarı Erez Lieberman Aiden, "Bu yeni bir fosil türü ve ölçeği, tek tek antik DNA parçalarının ölçeğinden çok daha büyük; bir milyon kat daha fazla dizilim" ifadelerini kullandı.

Geri kalan son mamutun çizimi ( Love Dalen )

Geri kalan son mamutun çizimi ( Love Dalen )

DNA'nın birbirine yakın olması ve etkileşime girmesi muhtemel kesitlerinin saptanması için Hi-C adı verilen bir yöntem kullanıldı. Kullanılan yöntemin , Mısır ve dünyanın başka yerlerinden gelen mamutlar ve mumyalanmış insanlar da dahil olmak üzere diğer antik DNA örneklerine de uygulanabileceği belirtiliyor .

Buckingham Sarayı'nın Doğu Kanadı ilk kez halka açılıyor! Tartışmaların odağı oldu

İLİŞKİLİ HABER

Buckingham Sarayı'nın Doğu Kanadı ilk kez halka açılıyor! Tartışmaların odağı oldu
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Selim 3 hafta önce

Dna dizilişini gözlemleyebilirsin ama bu dizilişin hangi programdan compile edildiğini bilemediğin gibi, makine dilini bilmene de imkan yok.