Yaklaşık 52.000 yıl önce, yünlü bir mamut Sibirya'da buzla çevrili bir arazide öldü. Bilim insanları ise DNA örnekleri arasında bir ilk göstererek nesli tükenmiş bir hayvanın ilk 3 boyutlu genomunu oluşturdu.
Türünün yok olması ve akıllarda soru işareti bırakan mamut soyu bilim insanlarının ışığında her geçen gün yeni bir bilgiyle gün yüzüne çıkıyor. 2017 yılında çalışmaya başlayan Love Dalen, 140'dan fazla mamutun kalıntılarını buldu. Geçtiğimiz aylarda ise yünlü mamut hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.
Cosmos sitesinde yer alan habere göre; Araştırmacılar antik kalıntıları mükemmel bir şekilde korumuş olan 52.000 yıllık bir yünlü mamutun genomunu ve 3 boyutlu yapılarını bir araya getirdiler. Hücreye özgü gen aktivitesinin antik DNA'da ölçülmesi ilk kez gerçekleştiği bildirildi. Bu ise tamamen yeni bir fosil türü keşfettiklerini söylüyorlar.
Yünlü mamut 2018 yılında Sibirya'da keşfedildi. Araştırma Cell dergisinde yayınlandı. Baylor Tıp Fakültesi Genom Mimarisi Merkezi Direktörü ve makalenin sorumlu yazarı Erez Lieberman Aiden, "Bu yeni bir fosil türü ve ölçeği, tek tek antik DNA parçalarının ölçeğinden çok daha büyük; bir milyon kat daha fazla dizilim" ifadelerini kullandı.
DNA'nın birbirine yakın olması ve etkileşime girmesi muhtemel kesitlerinin saptanması için Hi-C adı verilen bir yöntem kullanıldı. Kullanılan yöntemin , Mısır ve dünyanın başka yerlerinden gelen mamutlar ve mumyalanmış insanlar da dahil olmak üzere diğer antik DNA örneklerine de uygulanabileceği belirtiliyor .
Selim 4 ay önce
Dna dizilişini gözlemleyebilirsin ama bu dizilişin hangi programdan compile edildiğini bilemediğin gibi, makine dilini bilmene de imkan yok.