Aile hayatını bitirmeye yönelik skandal trend! Gelecek nesiller için büyük tehlike kapıda

Dünya genelinde trendlerin hızlı yayılması, bu kez aile yapısı için büyük tehlike arz ediyor. Daha uzun ömürlü olduğu iddia edilen LAT ilişki biçimi 'Birlikte Ayrı Yaşamak' anlamına geliyor. Yeni trendin doğrudan aile yapısına zarar verecek güçte olması ise tedirgin ediyor.

Gelecek nesillerin psikososyal gelişiminde temel rolü üstlenen 'aile' yapısına bir tehdit de yeni trendden geldi. İlişki uzmanı olarak anılan Nicole Moore, "Birlikte ayrı yaşamak ilişkisi, çiftlerin tamamen bağlı olduğu ancak birlikte yaşamak yerine partnerlerinden ayrı yaşamayı seçtikleri uzun vadeli bir ilişkidir" sözleriyle aile yapısını hedef aldı.

Aile yapısını hedef alan Moore, bu ilişki biçiminin daha uzun ömürlü ilişki yaşanmasına olanak sağlayabileceğini ileri sürüyor. Living Apart Together (LAT) ilişki olarak bahsedilen ve "Birlikte Ayrı Yaşamak" anlamına gelen bu ilişki biçiminin temelinde ayrı evlerde yaşamaya devam etmek yer alıyor. LAT ilişkiler konusunda "sevdiğiniz insanla asla kavga etmemek mümkün" mesajı veriliyor. 

Kişinin sevdiği kişinin alarmıyla uyanmasına, horlamalarını duymasına gerek olmadığı yönünde açıklamalarla desteklenen bu ilişki biçiminde "eşinizle ev arkadaşlığı yapmadan sadece aşkınızı yaşayabilirsiniz" iddiası yer alıyor.

LAT ilişkiler hakkında bir diğer iddia ise şu şekilde:

"Uzun süredir birlikte yaşayan birçok çift birbirine karışıyor ve birey olarak kim olduklarına dair tüm algılarını kaybetmeye başlıyorlar." 

AYRI YAŞAMA TRENDİ İÇİN ALGI YÖNETİMİ BAŞLADI

Dünyada yükselen bu tehlikenin medya aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşma riski her geçen gün artıyor. Sosyal medyada ‘Apartners’ (Ayrı Yaşayanlar) adlı bir topluluğu yöneten Yönetmen ve yazar Sharon Hyman, adeta algı yönetimi niteliğinde olan ‘The Apartners: Living Happily Ever Apart’ (Ayrı Yaşayanlar: Sonsuza Dek Ayrı Yaşamak) adlı belgesel için çalışmaya başladı bile.

Birçok ünlünün 'ayrı yaşama trendi'ni uygulaması ve bu durumu hayran kitlelerine övgü ile aktarması, aile yapısının değişimine zemin hazırlayacak noktada. Övgülerle bahsedilen ve aile yapısına büyük zarar verecek konumda olan bu ilişki biçimi "önceki ilişkilerden çocukları olanlara kolaylık sağlaması" gerekçesini öne sürüyor. Sözde çocukların düzenini korumak için daha sağlıklı bir yöntem olduğu iddia edilen bu durumun ise boşanma durumlarına veya çarpık ilişkilere neden olup olmayacağı merak konusu.

GELECEK NESİLLERE NE OLACAK?

Ayrı evlerde yaşayarak ilişkilerini sürdüren kişilerin ortak bir çocukları olması durumunda ise bu düzenin işlevselliğini tekrar düşünmesi gerekecek gibi görünüyor. Daha geniş tablodan bakıldığında ise LAT ilişki şekli, "Neslin devam etmeme durumunu da beraberinde getirecek mi?" sorusunu beraberinde getiriyor.

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0