Haddinden fazla bilgiye maruz kalmak ekonomik sıkıntılar da getiriyor!

İnternet ve sosyal medya aracılığı ile dünya nüfusunun çoğunluğu gün boyu bilgiye maruz kalıyor. B2Press, insanların internet kullanmasının en belirgin nedeninin bilgi edinmek olduğunu ancak aşırı bilgi yüklenildiğinde ise duygusal, bilişsel ve ekonomik yönde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti. Peki, aşırı bilgiye maruz kalmaktan kaynaklanan olumsuz etkilerle nasıl mücadele edilir?

Bilgisayar ve akıllı telefonlar hayatımızın büyük bir parçası haline geldi. Dünyanın öbür ucundaki bir bilgi bile artık herkesin parmaklarının ucunda. Hal böyle olunca da internet kullanan kişiler gün içinde çok fazla bilgiye maruz kalıyor. Dahası, bu bilgiyi istiyor. Haddinden fazla bilgi yüklenmesin ise psikolojik sıkıntılara sebep olduğu belirtiliyor. Online PR Servisi B2Press, bilimsel araştırmaları inceleyerek, insanların bilgi edinmek için internet kullandığını ifade etti ve zamanla psikolojik bir yüke dönüşen bu durumla mücadele etme yollarını açıkladı.

EKONOMİK YÜKE DE SEBEP OLUYOR

Bilgi yükünün psikolojik sıkıntıların yanı sıra ekonomik problemlere de neden olduğu ifade ediliyor. Ekonomistler, kişisel ve toplumsal düzeyde oluşan bilgi yükünün dünya çapında yaklaşık 1 trilyon dolarlık zarar yarattığını öne sürüyor. Bu rakam, Romanya’nın 2023’te 962,83 milyar dolar olan GSYİH’sına eşit.

Aşırı bilgiye maruz kalmak ekonomik sıkıntıya da sokuyor

Aşırı bilgiye maruz kalmak ekonomik sıkıntıya da sokuyor

Bunun temelinde ise çeşitli psikolojik etkilenimlerin yol açtığı bozukluklar. Bilgi yükü dolayısıyla duygusal sağlığı bozulan kişilerin iş performanslarında da düşüşe geçiyor. Uzmanlar çağın en büyük sorunu olduğu iddia edilen bilgi yükünün daha fazla ciddiye alınması ve disiplinlerarası çalışmaların daha fazla yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

BİLGİ YÜKÜYLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Olumsuz etkilerin engellenmesi ya da en azından azaltılması için bilgi yüküyle başa çıkmak için şu yöntemler öneriliyor:

  • Yeni bilgilerle karşılaşıldığında filtrelemek,

  • Bilgi kaynakları konusunda seçici olmak,

  • Maruz kalınan bilgileri sınıflandırmak,

  • Zihin haritaları oluşturmak.

Aşırı bilgiye maruz kalmak ekonomik sıkıntıya da sokuyor

Aşırı bilgiye maruz kalmak ekonomik sıkıntıya da sokuyor

İŞ VERİMLİLİĞİNİ AZALTIYOR

Bilgi yüklenmesi, "bireylerin çok fazla bilgi aldıklarını hissettikleri, görevlerini yerine getirme yeteneklerini engelleyen olumsuz bir psikolojik durum" şeklinde tanımlanıyor. Dijitalleşmenin odağında gelişen böylesi bir durum pek çok başka sonucu da beraberinde getiriyor. İş ve çalışma ortamlarında verimliliğin, üretkenliğin azalması ilk sıralarda yer alırken; öğrencilerde de benzer bulgulara rastlanıyor. Bilgi yükünün öğrencilerde unutkanlık, kararsızlık ve konsantrasyon eksikliği ile doğrudan bağlantılı olduğu kaydediliyor. Üstelik, tüm bu sonuçlarla birlikte bireylerin olay ya da durumlara karşı öfke gibi aşırı tepki içeren davranışlarda bulunma eğilimi sergilediği görülüyor.

Aç karna maydanoz suyu içmenin faydası var mı? Göbek eriten maydanoz suyu ile zayıflama

İLİŞKİLİ HABER

Aç karna maydanoz suyu içmenin faydası var mı? Göbek eriten maydanoz suyu ile zayıflama
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0