Sarmaşıkların arasında kalan asırlık cami! Mütevazi yapısı dikkat çekiyor

Sakarya Akyazı'da bulunan ve yaklaşık 100 yıllık olan cami, yeniden restore edilerek ibadete açılacak. Dış duvarı sarmaşıklarla kaplanan, koruma altına alınan caminin mütevazi mimarisi dikkat çekiyor.

Sakarya'da Akyazı ilçesinde bulunan asırlık cami, ahşap yapısı ve gösterişten uzak yapısıyla dikkat çekiyor. Cumhuriyet'in kuruluş döneminde yapıldığı bilinen ve Dokurcun Çengeller Mahallesi'nde bulunan camiye sahip çıkıldı.

RESTORE EDİLMESİ BEKLENİYOR

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel ve mahalleli, kültürel varlık olan camii için harekete geçti. Yetkililerin bilgilendirilmesinin ardından, Akyazı Belediyesinin girişimleriyle incelemeler başlatıldı ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına alındı.

Haziran ayında koruma altına alınan cami için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanacak. Kerpiç ve ahşaptan yapılan caminin iç kısmında kök boya ile yapılan motiflerin yer aldığı görülüyor. 

İBADETE AÇILACAK

Koruma altına alınan caminin restore edilmesi ve ardından ibadete açılması bekleniyor. Turizm için de önemli bir kültür varlığı olarak listelere eklenecek olan yapı hakkında Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Metin Çengel'in cami hakkında kendisine bilgi verdiğini ve Sakarya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yazı yazdıklarını aktaran Belediye Başkanı Bilal Soykan, sürecin hızlı ilerlediğini ve 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olduğunu kaydetti.

SUBÜ Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel, caminin bulunduğu mahallede doğduğunu belirterek Caminin yapımının Cumhuriyet dönemine dayandığını aktardı. Uzun zamandır bakımsız kalan cami için çalışma başlattıklarını dile getiren Çengel, caminin kullanılabilir hale getirileceğini kaydetti.

KÖYDE BAŞKA TARİHİ EVLER VAR

Köyde tarihi evlerin de bulunduğunu aktaran Çengel, "Bu yapıyı kazandırırsak o tarihi evleri de kültür varlıkları arasına kaydettirme söz konusu olabilir." dedi. 

Kültür gezileri için caminin iyi bir adres olacağını söyleyen Çengel, cami çevresinin de düzenlemesinin planlandığını aktardı. 

Tarihi yapıları ortaya çıkarmak için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Çengel,  "Yüksek lisans ve doktora tezleri yaptıracağım, Akyazı'daki diğer tarihi varlıklarla ilgili. Bunları ortaya çıkaracağız. Dijital arşiv kurarak yayınlayacağız, gelecek nesillerin o evraklara ulaşması için." açıklamasına yer verdi.

İstanbul'un hiç görmediğiniz fotoğrafları! İşte İstanbul'un birbirinden eski halleri

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'un hiç görmediğiniz fotoğrafları! İşte İstanbul'un birbirinden eski halleri
Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0