Yerli üzüm İtalyan üzümüne takip oldu! Migrenden kansere, her derde deva

Demir eksikliğini giderdiği bilinen ve Erzincan'da yetişen Cimin üzümü, İtalya'da yetişen meşhur üzüme rakip oldu. Kendine özgü lezzetiyle Cimin üzümünün hasat zamanı başladı ve kilosu 100 TL'den alıcı buluyor. Erzincan'ın harika üzümünün faydaları ise saymakla bitmiyor...

 Erzincan'ın Üzümlü bölgesinde yetişen Cimin üzümünün hasat dönemi başladı. Enfes tadıyla İtalya'nın Toskana bölgesinde yetişen üzüme rakip olan yerli üzüm, kilosu 100 TL'den tezgahlarda yer alıyor. 

Eşsiz lezzetiyle sofralarda kendine yer bulan Cimin üzümü, Türkiye'nin sayılı patentli üzümleri arasında. Türkiye'nin birçok iline gönderilen ve şifa deposu olan üzüm, Üzümlü ilçesinde yaklaşık 10 bin dekar alanda yetiştiriliyor ve yılda 6 bin tonun üzerinde üretimi yapılıyor. 

TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLER LİSTESİNDE

Hava sıcaklarının normalin üzerinde olması nedeniyle hasadına erken başlanan Cimin üzümü, siyah rengi ve puslu görüntüsüyle tanınıyor. Üzümlü ilçesinin güneyindeki bağlarda yetişen üzüm, Erzincan'ın ekonomisine ve tanıtımına katkı sağlıyor.

Erzincan'ın tescilli ürünlerinden olan ve Karaerik üzümü olarak da bilinen Cimin üzümü, 13.06.2021 tarih ve 37 tescil numarası ile "Tescilli Coğrafi İşaretler" listesinde yer alıyor.

MİGRENDEN KANSERE HER DERDE DEVA

Demir içeren ve şifa kaynağı olan üzümün, hem yaş hem de kuru halinin tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Migren, hazımsızlık, demir eksikliği sorunlarına iyi geldiği belirtilen siyah üzümün aynı zamanda yumurtalıklarda kist oluşumunu engellediği ve özellikle kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi durumlar özelinde tedavi edici etkiye sahip olduğu biliniyor. Tatlı yapısıyla siyah üzüm, cilt ve saç sağlığına fayda sağlıyor.

Düzenli kullanımda konsantrasyona fayda sağlayan siyah üzüm, kalp ve damar sağlığını da koruyor. Konsantrasyon, hafıza güçlendirici yönünün yanı sıra siyah üzüm, cilt, kolon, prostat, mide ve bağırsak kanseri riskini azaltıyor ve midedeki asit düzeyini dengeliyor. Güçlü antioksidan özelliğiyle enfeksiyon ve bakterilerin yol açtığı iltihapları giderme özelliği bulunan siyah üzüm, göz sağlığını da koruyor.

Üzüm nasıl kurutulur? Evde üzüm kurusu nasıl yapılır? En kolay üzüm kurutma yöntemleriİLİŞKİLİ HABERÜzüm nasıl kurutulur? Evde üzüm kurusu nasıl yapılır? En kolay üzüm kurutma yöntemleri

İTALYAN ÜZÜMÜNE RAKİP OLDU

Tam anlamıyla demir deposu olan Cimin üzümü, meşhur İtalyan üzümüne rakip oldu. Erzincan Valiliği tarafından sosyal medyada "Her masada varız, dedik. İşte kanıtı" sözleriyle paylaşılan videoda İtalyan üzümüne rakip olarak Cimin üzümü gösterildi.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ise kendi sosyal medya hesabından yerli üzümü paylaşarak, “Çocukların ellerinde salkım salkım umut var, Anadolu'nun bereketi onların gülüşünde yeşeriyor. Toprağın bağrından kopan bu üzüm taneleri, geleceğe uzanan bir köprü gibi; her bir salkım, emeğin ve sevginin meyvesi. İşte bu mümbit topraklarda çocukların gülüşüyle salkımlaşan her üzüm tanesi, yarına bereket dolu bir müjde oluyor.” sözlerini kullandı.

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0