Malazgirt Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkıyor! Ok uçları bulundu

Muş'un Malazgirt ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Malazgirt Meydan Savaşı ile ilgili önemli bulgular tarihe ışık tutuyor. Bölgede bulunan mezarların yanı sıra ok uçlarının gün yüzüne çıkması, savaşın çatışma noktasını işaret ediyor.

Muş'a bağlı olan Malazgirt ilçesinde bulunan Malazgirt Savaş Alanı olarak tespit edilen bölgede Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığı tarafından kazı çalışmaları yürütülüyor. 2020 yılında başlatılan ve günümüzde devam eden proje hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi kapsamında, 2024 yılında çalışmaların hız kesmeden devam ettiği belirtilerek "12 üniversiteden 40'a yakın akademisyenin katılımıyla 2020 yılında başlatılan projenin amacı, bölgenin tarihi önemini yeniden keşfetmek." ifadeleri kullanıldı.

2024 yılı kazı çalışmalarında, Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyü gibi stratejik noktalarda önemli bulgulara ulaşıldığı kaydedildi. Malazgirt Savaşı ile aynı zamana ait olduğu tespit edilen mezarlar ve çatışma izleri taşıyan buluntuların olduğu belirtildi. 

Savaş ile bağlantılı olduğu düşünülen ve 11'inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen mezarlara ilişkin yapılan açıklamada, Afşin Mezarlık Alanı'nda bu zamana kadar toplam 51 mezar gün yüzüne çıkarıldı. Tespit edilen mezarların bazılarında anıtsal yapılar içinde yer alan 7 bireye ait kalıntılar tespit edildi.

İSLAMİ DEFİN İŞLEMLERİ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

Bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen kazı bölgesinde 2024 yılında başlatılan çalışmalar, tarihe ışık tutuyor. İslami ölü gömme geleneklerine uygun olduğu belirlenen mezarlar, taş işçiliğiyle dikkat çekiyor.

Arkeolojik kazılarda, Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objelerin ortaya çıktığı kaydedilirken buluntular, bölgenin Malazgirt Savaşı sırasında bir çatışma noktası olduğunu gösterir konumda.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda Malazgirt Savaşı'nın izlerini gün yüzüne çıkaran bir diğer nokta olarak Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde başlatılan kazı çalışmaları işaret edildi.

KÖKLÜ GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR

4'üncü Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin 2023'te Ahlat Müze Müdürlüğüne teslim edildiği belirtilen açıklamada "2024 kazılarında da aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli köyünün de savaş sırasında önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor. Malazgirt Ovası'nda sürdürülen yüzey araştırmaları, savaşın geçtiği tüm alanları kapsamayı hedefliyor. Tarihin izini sürmeye devam eden bu proje, Malazgirt Savaşı'nın tarihi gerçeklerini gün yüzüne çıkararak, bölgenin zengin tarihine ışık tutuyor." ifadeleri yer aldı.

Aynı açıklamada "Kültür mirasımızı koruma ve gelecek nesillere aktarma yolunda sürdürdüğümüz bu kazılar, tarihin derinliklerini keşfetmeye olanak sağlıyor ve köklü geçmişe ışık tutuyor" sözleri kullanıldı.

ETİKETLER

Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0