Çanakkale'de bulunan Assos Ören Yeri'nde Roma İmparatorluk döneminden kalma yüzük taşı bulundu. Mühür olarak kullanıldığı belirtilen 1700 yıllık yüzük taşının üzerinde yer alan figür dikkat çekiyor.
Çanakkale Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Ören Yeri'nde 1700 yıl öncesine ait olduğu belirlenen yüzük taşı bulundu.
Aralarında Aristoteles'in de bulunduğu, Platon'un birçok öğrencisinin 3 yıl yaşadığı bilinen Assos, en iyi korunmuş olan polis şehir devleti örneği olarak kabul görüyor. Yapılan keşifler, Assos kentindeki yaşamın 200 bin yıl önceye uzandığını işaret etmişti. Assos kentinin Paleolitik Çağ'a uzanan geçmişi gün yüzüne çıkarılmak için arkeolojik çalışmaları sürdürülüyor.
'YÜZÜK TAŞINDA KENTİN ANA TANRIÇASI VAR'
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında yürütülen arkeolojik çalışma ekibinde 20 kişi yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İÇDAŞ'ın sponsorluğunda devam eden çalışmalarda Ksenedochion yapı komplekisnde Milattan sonra 2'nci ve 3'üncü yüzyıla ait olduğu değerlendirilen 1700 yıllık yüzük taşı bulundu. Roma dönemine ait eserde kentin ana tanrıçası olan ‘Athena' betimlemesi olduğu aktarıldı.
Assos Ören Yeri'ndeki 2024 yılı kazı çalışmalarının farklı noktalarda devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Şu anda batı kapısının hemen gerisindeki han ya da misafirhane olarak ifade edebileceğimiz Bizans dönemine ait büyük yapı kompleksi dönemindeyiz." açıklamasında bulundu.
RESTORASYON SONRASI ZİYARETÇİLER GÖREBİLECEK
Her yıl bu büyük yapının bir mekanını açığa çıkardıklarını kaydeden Prof. Dr. Arslan, bulundukları mekanla ilgili açıklamada bulunarak "Sözünü ettiğimiz yapı çok sayıda mekândan meydana geliyor. Her mekânın da kendine özgü işlevleri var. Buradaki amaçlarımız bu yapının işlevi, fonksiyonu nasıldı, mekanlar hangi amaçlarla kullanıldı bunu aydınlatmak için yapmaktayız. Bu içinde bulunduğumuz mekânda da şu anda ortaya çıkan ezme taşları buranın küçük bir içlik olabileceğine dair bazı ön bilgileri bize sunmakta." sözlerini kullandı.
2024 yılında bu mekân dışında geçen ay Agora'nın doğu kenarında bulunan Roma Dönemine ait çeşme denilen yapıda çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Arslan, "Oradaki büyük blokların çalışmalarımızı engellemesi nedeniyle çalışmalarımızı bu alana kaydırdık. O alandaki taşların kaldırılmasından sonra, özellikle bu çeşme yapının havuzundaki bölümün açığa çıkarılması ve sonrasında Roma Dönemi anıtsal bir yapısı olan çeşmenin restorasyonunu yapıp, ziyaretçilerin bu yapıyı görmesini sağlayacağız." dedi.
'KENTİN İLERİ GELENLERİNDEN BİRİNE AİT'
Çalışmaların devam ettiğini kaydeden Arslan, bu yıl buldukları yüzük taşından bahsederek "Bu yüzük taşı üzerinde kentinde aslında ana tanrıçası olan ayakta duran Athena betimlenmiş. Bildiğimiz kadarıyla bu tür taşlar özellikle Roma döneminde çok yaygın ama daha öncesi ve sonrasında da kullanılan bir obje." ifadelerini kullandı.
Mühür olarak kullanılan yüzük taşının kentin ileri gelen kişilerinden birine ait olduğunun söylenebileceğini aktaran Arslan, "Tahminen Milattan Sonra 2'nci, 3'üncü yüzyıla tarihliyoruz. 1600-1700 yıllık bir tarih önerebiliriz. Bu tabi ki kişilerin kimliğini belirliyor. Antik dönemde bu tür mühürler daha önceki çağlardan beri günümüzdeki imza yerine kullanıldığı söylenebilir" diyerek sözlerini tamamladı.
BİR YORUM YAPIN 0