Kedi sevenler köpek sevenlerden daha zeki! Araştırma sonuçları ilginç gerçeği ortaya koydu

Kedi seven ve köpek seven insanların kişilikleriyle ilgili ilginç bir araştırma yapıldı. CABI Digital Library'de yayınlanan araştırma sonuçları şaşırtıcı gerçekleri ortaya koydu. Buna göre kedi sevenler, köpek sevenlere göre daha zeki ve duygusal olarak daha hassaslar.

İnsanların kişiliği ile evcil hayvan tercihleri arasındaki ilişki bilim insanlarının merak duyduğu bir konu. Söz konusu ilişkiye yönelik çeşitli araştırmalar mevcuttu. Ancak yeni yapılan bu araştırma öncekilerin birtakım tutarsızlıklarını da inceleyerek daha kapsamlı bir şekilde hazırlandı. Yapılan araştırmada kedi ve köpek sahipleri arasındaki kişilik farkları incelendi. 418 lisans öğrencisi, 16 Kişilik Faktörü Anketi (16PF) ve onları köpek veya kedi insanı olarak sınıflandıran bir Evcil Hayvan Anketi'ni tamamladı.

Kedi sevenler köpek sevenlerden daha zeki

Kedi sevenler köpek sevenlerden daha zeki

KEDİ VEYA KÖPEK SEVMEK KİŞİLİĞİ ORTAYA SERİYOR

İnsan-hayvan ilişkileri uzmanları, köpeklere veya kedilere; hatta belirli köpek ırklarına duyulan tercihlerin, altta yatan insan kişilik farklılıklarıyla ilişkili olduğunu belirtiyor. Çeşitli kişilik değişkenleri ve bunların bir 'kedi insanı' veya 'köpek insanı' olarak kendini tanımlamayla olan ilişkileri de inceledi. Örneğin, kendini köpek insanı olarak tanımlayanlar, kendilerini kedi insanlarına nazaran daha az düşmanca ve daha az itaatkar olarak değerlendiriyor. Ayrıca, köpek sahiplerinin sosyal olarak daha baskın ve daha rekabetçi olduğu belirtildi.

KÖPEK SAHİPLERİ DAHA GÜÇLÜ BİR BAĞLANMA ARZULUYOR

Erkek ve dişi köpek sahiplerinden oluşan bir örneklem, Bem Cinsiyet Rolü Envanterinde yer alan kıstaslara göre kendilerini kedi sahiplerinden daha erkeksi olarak değerlendirdiler. Köpek sahipleri ayrıca kendilerini kedi sahiplerinden daha bağımsız, dışa dönük, öz disiplini yüksek ve daha güçlü bir bağlanma isteğine sahip olarak değerlendiriyorlar.

Buna karşılık, kedi sahiplerinde ise özerklik ve baskınlık yüksek seviyelerde seyrederken şefkat daha düşük seviyelerde kaldı. Ayrıca nevrotik özellikler, kedi sahipleriyle daha çok ilişkilendirildi. Bem Cinsiyet Rolü Envanteri kriterlerine göre kedilerden hoşlanmayan erkekler ve kadınlar, daha az kadınsı olarak değerlendirdi.

KEDİ SAHİPLERİ DAHA ZEKİ

Araştırma zeka veya mantıksa düşünmenin, kedi sahiplerinde daha yüksek olduğunu gösterdi (Kedi sahiplerinde 5.89 iken köpek sahiplerinde 5.05 değerinde).

Duygusal hassalık olarak yine kedi sahipleri öne çıktı. Buna göre kendilerini 'kedi insanı' olarak tanımlayan kişiler duygusal olarak daha hassas (Kedi sahiplerinde oran 6.20 iken köpek sahiplerinde 5.42).

  • Tabloya göre köpek sahiplerinin güçlü olduğu bazı özellikler şunlar:

Sıcaklık, duygusal durgunluk, baskınlık, canlılık, kural bilinci, sosyal girişkenlik.

  • Kedi sahiplerinin öne çıktığı karakter özellikleri ise şunlar:

Mantıksal düşünme, duygusal hassaslık, değişikliklere açık olma, özgüven, düşük kaygı.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0