Yumurtaların üstündeki numaralar ne anlama geliyor? Bakanlık'tan 'ilaçlı' iddiasına yanıt

Marketlerden aldığımız yumurtaların üzerinde damga olarak bir numara basılmıştır. Pek çok kullanıcı bu numaraların ne anlama geldiğini merak etmektedir. Öte yandan sosyal medyada bazı numaralı yumurtaların ilaç içerdiğine dair iddialar dolaşmıştı. Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, söz konusu ilaç iddialarına yanıt verdi.

Yumurtaların üzerinde 0,1,2 ve 3'le başlayan bir numara bulunmaktadır. Bu numaralar yumurtanın yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Bu numara sayesinde bir yumurtanın tam organik olup olmadığı, tavuğun açık alanda yem ile mi beslendiği yoksa kafeste mi yetiştirildiği gibi pek çok detay bilinebiliyor. Buna göre;

  • 0 (sıfır) ile başlayan numara: Organik yemlerle beslenen, açık havaya da erişimi olan ve sertifikalandırılmış işletmelerden elde edilen yumurta demektir. Yani tam organik yumurtayı ifade eder.

  • 1 (bir) ile başlayan numara: Açık dolaşıma erişim demektir. Yani, bu tavuk açık havaya da erişimi olan bir kümeste yetişen ve serbest dolaşabilen bir tavuktur.

  • 2 (iki) ile başlayan numara: kümeste kafessiz yetiştiricilik demektir. Yani, kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı ifade eder.

  • 3 (üç) ile başlayan numara: kafesli yetiştiricilik demektir. Yani bu yumurta kümeslerde kafeste yaşayan tavuklardan elde edilmektedir.

Yumurta numaraları

Yumurta numaraları

Bunun dışında 4 ile başlayan bir numaralandırma sistemi yoktur. Numaralar sadece 0, 1, 2 veya 3 ile başlar. Bu dört yetiştirme türü haricinde başka bir yetiştiricilik türü bulunmamaktadır.

'İLAÇLI' İDDİASINA BAKANLIKTAN YANIT!

Son dönemde sosyal medyada 0 ve 1 numaralı yumurtaların sağlıklı olduğu ve diğerlerininse ilaçlı olduğu yönünde birtakım iddialar ortaya atılmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yumurtaların ilaçlı olduğu iddialarını yalanladı ve şu ifadelere yer verdi:

"Bu alanda '4' diye bir yetiştiricilik kodu bulunmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ifade edildiği gibi '2', '3' veya '4' numara ile başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bu numaralar yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir. Olumsuzluk tespiti durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulanmaktadır".

Dolayısıyla tüm yetiştiricilik türüne ait yumurtalar aynı kanun kapsamında denetlenmektedir.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0