Muş'ta düzenlenen "11. Uluslararası Onkoloji Günleri" yoğun ilgi gördü

Dünyada ve Türkiye'de sıklığı giderek artan, önemli bir sağlık sorunu olan kanserle mücadele kapsamında farkındalığı artırmak ve doğru bilgiye erişmek amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri gerçekleştirildi. 10 ülkeden bilim insanları ve kanser hastalarının katıldığı program yoğun ilgi gördü.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kanser, tüm dünyada yaygın olarak görülen ve halk sağlığını tehdit eden küresel bir sağlık problemi. Kanserle ilgili doğru bilgiye erişim, artan farkındalık, erken uyarı işaretlerini tanıma; kanserle ilgili kendi korkularımıza ve yanlış kanılarımıza karşı koyma konusunda güçlendirebilir. Bu kapsamda kansere karşı mücadelede "Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması" önemli bir strateji diyebiliriz.

11. ULUSLARARASI ONKOLOJİ GÜNLERİ GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Kanserle mücadelede toplumsal farkındalık yaratma amacıyla düzenlenen Türkiye'deki en büyük sivil toplum etkinliği olan Uluslararası Onkoloji Günleri, bu yıl da yoğun ilgi gördü.

Muş'ta "Kanserden Daha Güçlüyüz" mottosuyla düzenlenen 11. Uluslararası Onkoloji Günleri programına 10 ülkeden 350 gönüllü, alanında pek çok başarıya imza atan uzmanlar, çeşitli illerden gelen basın mensupları ve kansere karşı mücadele kazanmış 'survivorlar' katılım sağladı.

"Erken Tanı ve Genetik Taramalar", "Akciğer ve Meme Kanseri", "Jinekolojik Kanserler", "Kişiye Özel Tedavi Yöntemleri", "İmmünoterapiler ve Akıllı İlaçlar", "Psikoonkolojik Yaklaşımlar", "Kanser Sonrası Yaşam" gibi panellerin yer aldığı program kapsamında "Benim Hikayem" panelinde de kanseri atlatan survivorlar kendi hikayelerini paylaştı.

MUŞ VALİSİ AVNİ ÇAKIR: KANSER HAYATIN GERÇEĞİ

Genç Birikim Derneği tarafından Muş Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasında Muş Valisi Avni Çakır, insanların 'kanser' kelimesinden dahi ürperdiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

"Kanser, bilim insanlarımız açısından belki son derece normal olabilir ama hayatında bir gerçeği. Muş’ta onkoloji günlerinin düzenlenmesi gerçekten bir ilin yöneticisi olarak bana çok büyük bir gurur verdi. Bu sadece Muş açısından değil, bölge illerin açısından da son derece önemlidir. Bilim insanlarının burada sunum yapması son derece önemli. Vatandaş olarak kanserle mücadelede bilgilendirmenin, bilinçlenmenin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bilimsel anlamdaki yeniliklerle bizleri aydınlatacaklar. Çok kıymetli bilim insanlarını yürekten tebrik ediyorum. Buraya katılım göstererek bu organizasyona verdiğiniz destekten dolayı da herkese teşekkür ediyorum."

Muş Valisi Avni Çakır ve Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce

Muş Valisi Avni Çakır ve Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce

Çakır'ın konuşmasının ardından programa desteklerinden dolayı Muş Valisi Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır'a plaket takdim edildi.

"BİZ HER ŞEYİ BAŞARABİLİRİZ YETER Kİ İNANIN"

1999 yılında kendisine de kanser teşhisi konulduğunu ve kanserde 25 yılı geride bıraktığını belirten Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, şöyle konuştu:

"Kansere yakalandığımda oğlum kundaktaydı, çok üzülüyordum. Öleceğimi düşünüyordum ve bugünleri görebileceğimi hiç tahmin etmezdim. Tüm hastalara seslenmek istiyorum... Gerçekten inanın, azmettiğinizde başaramayacağınız hiçbir şey yok. Biz her şeyi başarabiliriz, yeter ki buna inanın. Yıllardır kanser hastalarıyla çalışıyorum. Ülkemizde onkoloji camiasındaki bilim insanlarımız çok kıymetli."

Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce

Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce

"MEME KANSERİNİ TANIMLARKEN 'MEME' DEMEKTEN DAHİ ÇEKİNEBİLİYORLAR"

Projeye ışık tutan birkaç önemli isimden biri olarak adından söz ettiren gazeteci ve yazar Fulya Soybaş ise böylesine değerli bir oluşum içerisinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek "Özellikle Muş'ta olmak benim için çok önemli. Çünkü İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirde yaşayan kadınlar sağlık alanında daha çok erişim imkanına sahip. Büyük şehirlerde hastane ve doktor sayısı daha fazla olduğu gibi 'kanser' konusunda da farkındalık bilinci daha yüksek.Ancak Doğu ve Güneydoğu'ya gittikçe birtakım tabulardan dolayı maalesef meme kanserine "meme" bile denilemiyor. Organın ismini dahi söyleyemiyor kadınlar. Utanıyorlar, çekiniyorlar. Aman komşum duyar, aman eşim ne der diye. O yüzden de farkındalık da çok az.. Bundan dolayı Muş'ta böyle bir kongre düzenleneceğini duyduğum an bu projenin bir parçası olmak istedim. Kapı kapı dolaşıp, köy köy, kasaba kasaba dolaşıp insanlara bakın bu benim başıma geldi, sizin başınıza gelmesin demek için. Özellikle doktorlarımızla, sağlık çalışanlarıyla beraber burada olmaktan büyük bir onur ve keyif duydum." şeklinde konuştu.

YÜZLERCE KİŞİ FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ İÇİN TEK YÜREK OLDU

Öte yandan programın ilk günü meme kanserine dikkat çekmek için istasyon caddesi üzerinde yürüyüş düzenlendi.

Düzenlenen yürüyüşe, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler, kanser hastaları, gönüllü gençler ve vatandaşlar katıldı.

Pembe bayrak sallayan gönüllü gençler, şarkılar eşliğinde Millet Bahçesi'ne kadar yürüdü.

"7'DEN 70'E HERKES BURADA"

Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, Onkoloji Günleri'nin çok yoğun geçtiğini söyleyerek, "Farkındalık oluşturmak için Millet Bahçesi önüne kadar yürüyüş yaptık. Muş halkımızdan çok yoğun bir katılım oldu. İnşallah bir sonraki yıl daha hareketli ve güzel bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Gençlerimiz 7’den 70’e herkes burada. Allah kimsenin başına vermesin ama erken teşhis tanısı önemli ve vatandaşınıza da duyurmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Dernek Başkanı Salih Yüce ise "Onkoloji Günleri'nde meme kanseri, akciğer kanseri ve jinekolojik kanser konusu ele alındı. Programının ilk günü genellikle kansere karşı farkındalık yürüyüşü yapıyoruz. Bugün yaptığımız yürüyüşün sonunda da müzik dinletisi etkinliği oldu. Yürüyüşe katılanlara minik bir müzik keyfi sunduk" ifadelerini kullandı.

Sonbahar detoksu nasıl yapılır? Sonbaharda sağlıklı beslenme öneriler! Sonbahar detoksu tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Sonbahar detoksu nasıl yapılır? Sonbaharda sağlıklı beslenme öneriler! Sonbahar detoksu tarifi
Kız çocuğu ve erkek çocuğu arasındaki fark böyle gözler önüne serildi!

İLİŞKİLİ HABER

Kız çocuğu ve erkek çocuğu arasındaki fark böyle gözler önüne serildi!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0