BRICS nedir, neden önemli? Türkiye BRICS'e üye mi? Ülkeler Kazan'daki zirveden ne bekliyor?

Türkiye’nin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın 2009 yılında oluşturduğu BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğu haberlerinin ardından "BRICS" merak konusu haline geldi. Özellikle 22 Ekim'de Rusya'nın Kazan şehrinde başlayan BRICS Zirvesi, Ukrayna ile savaşın başlangıcından beri düzenlenen en büyük uluslararası etkinlik olarak göz dolduruyor. Türkiye'nin birlikten beklentisi nedir?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Eylül ayında yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için başvuruda bulunduğunu duyurmuştu. Rusya ve Çin'in liderliğini yaptığı BRICS'e Türkiye'nin olası katılımı uluslararası siyaset ve medya çevrelerinde gündemden düşmeyen bir konu.

22 Ekim'de Rusya'nın Kazan şehrinde başlayan BRICS Zirvesi, uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekti. Üye ülkelerin liderlerinin yanı sıra birliğe katılmayı düşünen ülkelerden temsilcilerin de yer aldığı zirvede ülkelerin beklentileri tek tek sıralanıyor. 

Türkiye: BRICS AB'YE ALTERNATİF DEĞİL TAMAMLAYICI

BBC muhabirleri, büyük güçlerin zirveye katılma amaçlarını anlatırken BBC Muhabiri Emre Temel, Türkiye için şu değerlendirmede bulundu:

Eylül ayında BRICS'e katılmak için başvuruda bulunan Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başını çektiği büyük bir delegasyonla temsil ediliyor.

Zirve Türkiye için çok önemli çünkü Ankara BRICS üyeliğini tıkanan AB'ye katılım süreci üzerinden değerlendiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvede bir araya geldi.

Yüz yüze görüşme öncesi açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin NATO üyesi olmasının, BRICS üyeliği önünde engel oluşturmadığını söyledi.

Türkiye, BRICS ile işbirliğinin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü gümrük birliği anlaşmasına alternatif değil tamamlayıcı olduğunu vurguluyor.

Ankara, birçok farklı uluslararası örgüte katılım göstererek kendi ekonomik çıkarlarının peşinden gittiğini kaydediyor.

BRICS NEDİR? BRICS NASIL BİR OLUŞUM?

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından 2006'da kurulan BRIC grubu 2011'de Güney Afrika'nın da katılımıyla BRICS ismini aldı. Çin ve Rusya’nın yanı sıra Brezilya ve Güney Afrika gibi kendi coğrafyalarında önemli ülkeleri de kapsayan Brıcs bünyesindeki ülkelerin toplam nüfusu 3,5 milyardır. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bu yılın başında BRICS'e üye olan ülkelerdir.

BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kurulu olarak belirlenmiştir.

Grup, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını ve Batı'nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetine meydan okumayı hedeflemektedir.

Yalnızlık dünya çapında arttı! Kimsenin yalnız olmadığı şehir kuruluyor!

İLİŞKİLİ HABER

Yalnızlık dünya çapında arttı! Kimsenin yalnız olmadığı şehir kuruluyor!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0