Sahte ürünlere yenileri eklendi! Piyasaya sürülen sahte gıdalar tek tek açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Taklit ve hileli gıda listelerinin artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını dile getirmişti. Bakanlık 2 Ekim'de yayınladığı listeye yeni firmaları da ekledi. İşte hileli ürünlerde bakanlık tarafından paylaşılan o liste...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, güvenilir gıdanın takibi konusunda uygulamaya konulan yeni sistemin bugünden itibaren devreye gireceğini açıkladı. Taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar testleri sonucunda tespit edilen gıdaların üreticileri ifşa edilmeye başlandı.

"YANILTAN İFADELERE TOLERANSIMIZ YOK"

Bakan Yumaklı, ürün denetimine yönelik ALO 174 hattının yanı sıra sosyal medya hesaplarından ve WhatsApp aracılığıyla gelen talep ve şikayetleri de dikkate aldıklarını belirterek, ambalaj üzerindeki tüketiciyi yanıltan hususları mutlaka tespit ettiklerini, bunlara hiçbir şekilde toleranslarının bulunmadığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, Bakanlığımız tarafından altı aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak" dedi.

TAKLİT-TAĞŞİŞ YAPILAN 463 ÜRÜN TESPİT EDİLDİ

Söz konusu liste "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Bu doğrultuda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Dana etinden eşek eti, kaşardan nişasta, pul biberden boya çıktı.

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi.

YENİ LİSTE DUYURULDU

Tarım ve Orman Bakanlığı yeni taklit, tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaları duyurdu. Tereyağında bitkisel yağ, kıymada tavuk taşlığı, sahte bal gibi uygunsuzlukları tespit etti ve sorumluları ifşa etti. 

SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK GIDALAR

Bakanlık son yaptığı testlerde kekikte yabancı madde, salça yerine boya satıldığını ortaya çıkardı. Ayrıca zeytinyağlarında yine tohum yağları çıktı.

KEKİK YERİNE YABANCI MADDELER

Orijinal kekik yerine yabani otlar veya renk benzerliği olan yabancı bitkiler kullanılarak tüketiciyi yanıltma girişiminde bulunuluyor.

BAL YERİNE TAKLİT ÜRÜNLER

Gerçek bal yerine şeker şurubu veya kimyasal maddeler kullanılarak sahte bal üretiliyor. Bu ürünler besleyici olmadığı gibi sağlığı da tehlikeye atıyor.

KANGAL SUCUK YERİNE KANATLI ETİ 

Sucukta dana veya koyun eti yerine daha ucuz olan tavuk eti kullanıldığı ve bu durumun etiketlerde belirtilmediği ortaya çıktı.

ZEYTİNYAĞI YERİNE TOHUM YAĞLARI 

Zeytinyağı olarak satılan bazı ürünlerde ayçiçek yağı gibi daha ucuz tohum yağlarının karıştırıldığı veya tamamen kullanıldığı tespit edildi.

ADANA KEBABINDA KALP

Kıyma yerine organ etleri, özellikle kalp kullanılması, Adana kebabının geleneksel yapısına aykırı ve tüketiciyi yanlış yönlendiren bir uygulama...

TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR

Koronavirüs'e yakalananları bekleyen tehlike: 3 yıl boyunca kalp krizi, felç ve ölüm riski...

İLİŞKİLİ HABER

Koronavirüs'e yakalananları bekleyen tehlike: 3 yıl boyunca kalp krizi, felç ve ölüm riski...

ETİKETLER

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0