Emine Erdoğan'dan anne adaylarına 'normal doğum' çağrısı! "Varoluşun en saf başlangıcı..."

Sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla sık sık gündeme gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, geçtiğimiz gün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Doğal Olan Normal Doğum' temasıyla gerçekleştirilen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Emine Erdoğan, toplantıya ilişkin detayları sosyal medya hesabından aktardı.

Yer aldığı sosyal sorumluluk projeleriyle adından sık sık bahsettiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bu sene 'Doğal Olan Normal Doğum' temasıyla düzenlenen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılış konuşması sırasında sezaryen ameliyatlarının günümüzde 'büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon' yerine 'pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği' olarak tanıtıldığına dikkat çeken Emine Erdoğan, Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığını söyledi. Emine Erdoğan; "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.

Emine Erdoğan Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

Emine Erdoğan Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

"MÜMKÜN OLDUĞUNCA FITRATA VE DOĞALA UYGUN..."

Açıklamaları esnasında Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı vesilesiyle katılımcılarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Emine Erdoğan; "Bir bebekle birlikte, sevginin, gücün, güvenin hayat bulduğu doğum esnasında yaşananlar, annenin ve bebeğin üzerinde bir ömür etkisi kalacak derin izler bırakır. Bu yüzden, bu özel zamanın mümkün olduğunca fıtrata ve doğala uygun bir şekilde gelişmesi, hayati önem taşır." ifadelerini kullandı.

ANNE VE BEBEK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ!

Normal doğumun bebek ve anne üzerindeki olumlu etkilerinin saymakla bitmeyeceğini dile getiren Emine Erdoğan; "Hormonların sağlıklı bir şekilde salgılandığı doğal doğum sürecinde, anne hızlı bir şekilde toparlanır, bebeğini kucağına alır ve emzirerek ömrün sonuna kadar devam edecek güçlü bir güven ve sevgi bağının temelini atar. Doğum kanalında karşılaştığı faydalı bakteriler sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemi geliştiren bebek, bu mucizevi yolculukta akciğer gelişimini de sağlıklı bir şekilde tamamlar. Araştırmalar, beyin gelişiminde bellek, öğrenme, farkındalık gibi davranışları düzenleyen protein salgılarının doğal doğumda daha fazla üretildiğini ortaya koyuyor." dedi. 

Emine Erdoğan Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

Emine Erdoğan Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

"HER DOĞUM KENDİNE HASTIR, EŞSİZDİR"

Konuşması sırasında doğumla ilgili bazı temel gerçeklerin yeniden hatırlanması gerektiğine dikkat çeken Emine Erdoğan; "Kadın bedeninin tamamen içgüdüsel ve adeta programlanmış bir şekilde fıtri yürüttüğü doğum tecrübesinin dışarıdan kontrol edilmesi mümkün değildir. Doğumun süresi, ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği fizyolojik ve psikolojik birçok faktöre bağlıdır. Aynı annenin yaşadığı doğum tecrübeleri bile birbirinin aynısı değildir. Dolayısıyla her doğum kendine hastır, eşsizdir ve özeldir." dedi.

Emine Erdoğan Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

Emine Erdoğan Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

"PEK ÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK!"

Dünyada, anne ve bebek dostu, modern teknolojileri kapsayan, daha insani doğal doğum yaklaşımlarına ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Emine Erdoğan, Sağlık Bakanlığının 2008'den itibaren normal doğumu teşvik amacıyla gerçekleştirdiği projelere dikkat çekti.  

Emine Erdoğan; "Bugüne dek Bakanlığımız ile gebe okullarının açılması, doğum mahremiyeti sağlayan anne dostu hastaneler projesinin ve suda doğum ünitelerinin yaygınlaştırılması, öte yandan anne sütünün teşvik edilmesi gibi pek çok çalışmaya imza attık. Bütün bu çabaların, bugün ilan edilen 'Normal Doğum Eylem Planı' kapsamında sistemli bir şekilde yaygınlaştırılacağını görmek, memnuniyet verici. Bunlara ek olarak, normal doğumu kolaylaştıracak doğal destek yöntemlerinin güçlendirilmesini de ayrıca önemsiyorum. Nefes egzersizleri, akupunktur, hidroterapi gibi doğal doğumu kolaylaştıran etkili yöntemler olduğunu tüm anne adaylarımız bilmeli. Diğer yandan müdahalesiz doğum karnesi iyi olan hastaneler ve hekimler ödüllendirilmeli, tanıtımını bizzat yaptığım 'İlk Adım Ebe Gebe Okulu' gibi yerel iyi uygulamalar teşvik edilmelidir." şeklinde konuştu. 

"BU MUCİZEVİ AN, SAĞLIKLI BİR NESLİN DE TEMEL TAŞIDIR!"

Toplantıya ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından yayınlayan Emine Erdoğan, paylaşımına,

"Bir annenin kalbinde atan yeni bir hayatın sesi, dünyanın en derin ve kadim melodisidir. Her doğum, insanlığın yarınına uzanan köprü, varoluşun en saf başlangıcıdır. Bu mucizevi an, sağlıklı bir neslin de temel taşıdır. Bugün bu bakışla tanıtımını gerçekleştirdiğimiz Doğal Olan Normal Doğum temalı Normal Doğum Eylem Planı'nın hayırlı olmasını diliyorum.

Bu adımın, sadece bireylerin değil, toplumun geleceğini de şekillendirecek kadar güçlü ve anlamlı olduğuna yürekten inanıyorum. Zira Dünya Sağlık Örgütü’nün %15 olarak açıkladığı makul sezaryen sınırının ülkemizde aşılmış olması, tehlikenin artan boyutlarını ortaya koyuyor. İnanıyorum ki, doğal doğumu teşvik eden bu girişimle her yeni hayat, annesiyle birlikte güç bulacak, daha sağlıklı ve bilinçli nesillerle geleceğe umut ekeceğiz. Bu farkındalık dalgasının toplumun her kesiminde karşılık bulan bir kampanyaya dönüşmesini temenni ediyor, bu anlamlı yolculuğa katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." notunu düştü. 

Kısa süre içerisinde hızla yayılan görüntüler üzerine Emine Erdoğan'ın paylaşımı sosyal medyada büyük beğeni aldı. 

 

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0